VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 16. říj 2018 11:50:38
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 42 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: pon 05. čer 2017 14:03:32 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 136
Takze po tyzdni kvasenia po priebeznom kostovani kvasiacej mladiny je mydelna dochut uplne prec. tzn ze vyskytovala sa v prvych 3 dnoch kvasenia, potom to zmizlo.

Planoval som podla literatury svoj prvy diacetyl rest, ale necitim tam ziaden off flavor (pouzite 2 baliky W34/70, kvasene pri 13°C), ktory by sa mohol podobat na diacetyl, tak to asi stocim aj bez DR (doslo to na 3,7 °P a uz sa to nehybe) a ak sa to nenasyti prirodzene, tak to dofuknem CO2kou (ako bolo v plane po zaradeni DR)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: čtv 17. srp 2017 9:13:40 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 136
Takze vyssie popisovany lezak (vid predch.2 prispevky) ma opat mydlovu chut (momentalne po 2 mesiacoch lezania).
Mydlovu / chemicku / po kozmetike dochut mi potvrdila aj manzelka, bez toho, aby som jej daval nejake indicie.

Rekapitulacia:

- 12°P mladina: zakvasena 2 balickami W34/70, kvasenie 8 dni pri 12-13°C , nasledne postupne schladene na 2°C/2-3dni, transfer do kyvety/dofuknutie CO2 a lezanie pri 3-4 °C
- mydlova chut pocas primaru (neriesim do buducnosti - vid dalsi bod)
- priebezne kostovanie z kyvety pocas 1 mesiaca lezania - pivo vybornej chuti
- sluzobka 3 tyzdne
- flaskovanie do protitlaku po 2 mesiacoch lezania
- pivo ma vonu, prvy dusok sladky v chuti, prichadza zvierava, horka dochut nasledovana mydlovostou.
- asi 1mm sediment kvasnic na dne kyvety

Zaver:

- Mydlovost podla Pivarky pochadza z autolyzy kvasiniek, ked na nich pivo dlho lezi, preto uloha bude dostat ich do kyvety co najmenej co sa da zabezpecit dlhsou fermentaciou / vyssimi teplotami ku koncu primaru
- do buducna fermentaciu natiahnem na 14-16 dni pri 12°C a nasledne pomaly schladim na lezacku teplotu - predpoklad, ze si kvasinky za sebou viac upracu a lepsie sedimentuju
- Dobu lezania skratim na cca 1 mesiac (pri pive 12 °P)
- fermentacny profil postupneho schladzovania uz pocas primareho kvasenia sa mi pri W34/70 neosvedcuje (kvasinky nepracuju pri nizsich teplotach (< 9°C) a nevedia si za sebou rychlo upratat)
- ak nepomozu tieto kroky, vyskusam http://brulosophy.com/methods/lager-method/

Lager method v skratke:
- nechat prekvasit pri 9-12 °C do zdanliveho prekvasu 50 %
- postupne zdvihnut teplotu na 18-20 °C (pri tejto teplote nechat 4-10 dni)
- postupne schladit na 0°C (pri tejto teplote nechat 3-5 dni)
- transfer do kegu/kyvety + dofuknutie CO2
- lezanie 2+ tyzdnov

Uvaha:

- ak by som mal moznost pocas lezania v kyvete kvasnicny sediment stiahnut, mozno by som sa k tomu mydlu nedostal. (vyhoda CK tanku - moznost stiahnut spodok pocas lezania)
- chcel som sa drzat tradicneho fermentacneho profilu ceskeho lezaku (postupne schladzovanie uz pocas primarneho kvasnia), ale je pravdepodobne, ze W34/70 nie su ochotne s tymto profilom spolupracovat


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: čtv 17. srp 2017 21:12:17 
Offline

Registrován: ned 29. lis 2015 0:08:07
Příspěvky: 37
Ahoj, byt tebou, tak hledam nekde jinde. Za tri tydny se ti tam nerozjede autolyza. Borci tady lezi pivo mesice, pul roku. To uz tam sice nejsou primarni kvasnice, ale vrstva tam je. A zadna autolyza se nekona. Muze to byt z myciho prostredku, muzu to chytit pachy i z okoli. Nebo kontaminace..


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: pát 18. srp 2017 7:03:00 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 136
beerkopf píše:
Ahoj, byt tebou, tak hledam nekde jinde. Za tri tydny se ti tam nerozjede autolyza. Borci tady lezi pivo mesice, pul roku. To uz tam sice nejsou primarni kvasnice, ale vrstva tam je. A zadna autolyza se nekona. Muze to byt z myciho prostredku, muzu to chytit pachy i z okoli. Nebo kontaminace..


myci prostredek vylucujem
pachy z okolia, kedze to zrelo v kyvete tiez
? kontaminacia by sa asi prejavila uz pocas 1 mesiaca lezania ?
takze to zacalo vznikat niekde medzi 1 a 2 mesiacom lezania, s tym, ze kostovane to bolo pocas 1 mesiaca lezania (vsetko OK) a na konci 2 mesiaca lezania (uz zle)

- mam opatovne problemy tejto chuti (nie je to prvy krat)

mna napada este po citani nemeckeho fora http://hobbybrauer.de/modules.php?name=eBoard&file=viewthread&fid=4&tid=10590&page=1& (prispevky od Boludo), ze sa moze jednat aj o vysoku rezidualnu alkalitu vody a tym padom posunute pH diela atd...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: úte 21. lis 2017 14:55:24 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 136
Tak pani, pravdepodobne som tomu prisiel na kloub :) (nie je to este potvrdene experimentom (varenim), ale k tomu sa este dostanem.

v knihe Brewing Classic Styles od Jamil Zainasheff sa pise:
"If your water is highly alkaline, the beer pH may be too high, causing the beer to taste dull, soapy, or excessively bitter."
(Ak mate vodu s vysokou alkalinitou (vysoky obsah hydrogenuhlicitanov / vysoka prechodna tvrdost vody), tak budete mat pivo s vysokym pH a bude chutit nevyrazne, mydlovo alebo bude prilis horke)

Moje pivo (svetly lezak) sa vyznacuje zvieravou horkostou a doznievajucou mydlovostou. Co som robil zle? (basnicka otazka)

1. zla voda. vysoka alkalinita vody KH = 10°dH = 217 mg/l HCO3, Rezidualna alkalinita = 118 mg/l CaCO3 (pre svetly lezak uplne zle)
2. zo zlej vody vyplyvajuce vysoke pH diela (skusobna 2 litrova varka pH diela po 10 minutach pri 65°C vykazuje pH = 6,08 / kalkulacka Brun Water predpoveda pH = 6,1). Idealne pH je okolo 5,3-5,4
3. najemno mlety slad (dlhsie nekontrolovane nastavenie OZAP mlynku) - vyluhovanie taninov podporene vysokym pH (bod 2) , prilis nasrotovanymi pluchami (bod 3), vysokou teplotou vysl. vody (bod4) a pomalsim scedzovanim (bod 5) ma za nasledok zvieravu chut.
4. za ucelom "aby mi vysladzovacia voda neschladla a mala aspon 78 °C" som ju vyhrial na 80 °C
5. pomale vysladzovanie ako nasledok jemne namleteho sladu = ucpavanie = dlhsie scedzovanie + premiesanie, cakanie na usadenie etc...

Co idem robit?
1. voda zo studnicky s KH = 2 °dH a RA = 25 (kanister mam)
2. kalkulacka BrunWater / kyselina mliecna / uprava pH diela (kyselina mliecna, kvalitny pH meter - kupil som)
3. valcovy srotovnik (kupil som)
4. vysladzovacia voda na 76 °C
5. za predpokladu spravne namleteho sladu bude scedzovanie ok.

standardne sa upravuje jedna velicina, aby sa potvrdila pricina, tentoraz nebudem vedec a upravim vsetky naraz (dost bolo priemerneho piva) :). Report bude nasledovat.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v pive
PříspěvekNapsal: pon 29. led 2018 8:34:54 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 136
Tak a opat slapnutie vedla :(
infuzne navarene dve varky s dodrzanim bodov 1-5 v predchadzajucom prispevku +2L starter + hygiena a sanitacia dodrzana, cely setup nasledne oplachnuty studenou vodou (aby sme vylucili Palmerevo tvrdenie) a mydlo je v oboch varkach opat. Uplne najjednoduchsie je rozpoznatelne v chuti pozbieranych kvasiniek.

No a teraz zacinam byt skutocne nervozny, nasraty a zufaly, ze neviem odkvasit normalny lezak, rovnako mi nejde do hlavy, preco je o tejto off-flavor pisane na webe tak malo a hlavne tak rozporuplne, ked ja to produkujem opakovane.

  • Palmer uvadza, ze je to zle oplachnuta technologia. - vylucujem (vid vyssie)
  • Zainasheff spomina, ze to moze byt vysoke mash pH. - vylucujem (pouzita makka voda a mash pH 5,4)
  • Spominana je aj autolyza kvasic. - vylucujem, nakolko pivo bolo v primare 2 tyzdne a lezi len 2 tyzdne, co je malo na autolyzu
  • Dalsi nastrel je, ze niektori ludia su geneticky predisponovany vnimat urcite chmele ako mydlovo chutiace... No lenze v bezne dostupnych lezakoch s danou off flavor problem nemam.

Tak som patral dalej a nasiel som, ze by to mohlo este byt mastnymi kyselinami obsiahnutymi v jemnych kaloch (cold break trub)
zdroj: https://www.homebrewtalk.com/forum/threads/why-is-my-beer-always-soapy.475680/#post-6168472
http://www.thegreatmaibockaddict.com/other-issues.shtml - hned prva polozka Soapy flavours.

Ok, ale teraz ako nato, aby som do kvasnej nadoby nedostal tie jemne kaly, alebo aspon menej. Ja bezne chladim mladinu na 30 °C (nejdem nizsie, lebo chmelovy kolac nemam kompaktny pri nizsej teplote), spravim whirlpool, pockam 30 minut a nasledne spilam pomocou racking cane odspodu z kraja hrnca (opatrne, snazim sa vyhnut prevzdusneniu), dam do mrazaku, dochladim na 8°C, prevzdusnim a zakvasim.
Pomoze mi dlhsie pockat po whirlpoole? trebars hodinu? pouzit hopspider? Pripadne co by vas napadlo, aby som dostal mladinu co najcistejsiu do kvasnej nadoby?
Pripadne stocit pivo do kyvety povedzme pri 5°P (EPM=12°P) s hradiacim ventilom. Fakt netusim, co dalej.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v pive
PříspěvekNapsal: pon 29. led 2018 16:27:22 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 233
Bydliště: Ohrobec
Na studené kaly pomůže irský mech nebo ještě lépe Protafloc. Přidáš 10 minut před koncem chmelovaru. Pomůže vysrážet kaly do větších shluků, které pak lépe sedimentují. Týká se to i studených kalů, které se vylučují v průběhu chlazení mladiny. Akorát samozřejmě musíš nejdříve vychladit a pak teprve stočit do kvasné nádoby.

Jestli je to ovšem příčina tvých problémů to opravdu netuším


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v pive
PříspěvekNapsal: pon 29. led 2018 19:33:54 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 275
Já osobně ten problém vidím jako důsledek kontaminace, a to vždy něčím stejným, co produkuje tu svíravou a mýdlovou pachuť. Usuzuju tak podle sebe, protože vždy když se kontaminovalo pivo mě, bylo to také pokaždé tím stejným, a to bakteriemi mléčného kvašení.
Zkusil bych najít rizikovové místo někde na spilce, nebo v hadici, ventil, závit, podložka, těsnění, škrábanec, určitě se něco najde. Nebo jak jsem psal včera, spilku vůbec neotvírat, neochutnávat.
Nevěřím tomu, že by tvrdost vody mohla způsobit sama o sobě závažnější nedostatky, sám mám tvrdou vodu a řeším to jen u světlých piv osvědčenými 3% kyselého sladu do sypání.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v pive
PříspěvekNapsal: úte 30. led 2018 15:29:26 
Offline

Registrován: ned 09. říj 2016 13:21:42
Příspěvky: 23
Tvrdost vody je blbost , sám používám vodu přímo ze studny ( přírodní studánka) bez jakékoli úpravy a stejné kvasinky W34/70 a pivko jako křen :). Opravdu by jsme šel po sanitaci , sám kvasím při cca 12 st cca 7-8 dnů a to až do 4,8 a pak hned do kegu a ležim 6-8 týdnů a pak protitlakem do lahví , nikdy žádný problém. při ležení nevířit , teplota kolem 1 stupně a při stráčení po primárním kvašení se vyvarovat nasátí kvasnic ale šel bych opravdu po sanitaci, používáš nejakou sanitaci na bázi kyslíku? , kvalitní výplach , nemůže ti tam někde něco zůstat , je ale divný ,že se to tam objeví při sekundárnim kvašení , ale to vypadá prostě na kontaminaci, co kvasnice používáš vždycky nový ? , nebo máš nějaký velkoobjemový balení ? , no sleduju tě a sám sem zvědavej jestli bude záhada odhalena.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v pive
PříspěvekNapsal: stř 31. led 2018 9:43:03 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 136
este je tu mozna aj prozaickejsia pricina a to diacetyl. na tomto fore https://hobbybrauer.de/modules.php?name=eBoard&file=viewthread&fid=4&tid=10590&page=2& sa stazuje uzivatel henriks na mydlovu chut, na radu starsich urobi diacetyl rest a vravi, ze to zmizlo a pivo je super.
aj ked vsade sa diacetyl popisuje ako maslova vona a chut, pripadne maslovy popcorn. Je tu ta moznost, ze ja ho vnimam ako mydovu pachut (opakujem, moj vnem mydla je najsilnejsi pri doznievani chuti a nasledne vydychnutie nosom po napiti to len potvrdi, samotna vona piva je sladova a primarna chut ok, len to doznievanie je jemne mydlove). Pivo lezi 2 a 3 tyzdne v kyvetach pri 1 C zatial - priebezne kostujem z kyvety.

diacetyl je z tej skupiny off flavor, ktore su zahrnute do skupiny seifig, fettig, Diacethyl, ölig, ranzig (mydlova, tukova, diacetylova, olejova, stuchnuta) https://brauerei.mueggelland.de/bieraromen.html. Tuto tabulku som nasiel niekde aj v anglictine.

@prichodko: kvasim pri 10 C cca 12 dni, nasledne postupne na 1 C pocas 3 dni, stocenie do kyvety a lezim pri 1 C
pri 1. varke robim 2L starter z 1 balicku w34/70, nasledne kvasinky recyklujem, sanitujem oxipro-m, oplach dokladny studenou vodou.

Ak je to diacetyl a ja ho takto vnimam, tak sorry za zaprasenie fora. Ale mozno este poznamka, kedze to kostujem z kyvety v priebehu lezania a pivo je chladne, mozno tym rychlym zohriatim v ustach to urobi prave tento vjem. Kedy je diacetyl najlahsie rozpoznatelny vo forme masla/popcornu ? Pri akej teplote? Je to poznat uz pri samotnom ocuchani piva?

asi dam pauzu chvilu spamovanim a pockam do konca februara na stocenie do flasi a nasledne sa s vysledkom ozvem.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 42 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz