VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 19. led 2018 16:44:17
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 35 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: pon 20. črc 2015 21:18:32 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 212
Bydliště: Ohrobec
Dík za výborný odkaz.
Skladuji kvasnice často i několik týdnů a už jsem imunní vůči radám "použít nejpozději do tří dnů". Zajímalo by mne, jestli někdo používá mikroskop pro určení vitality skladovaných kvasnic. Uvažuji o tom, ale pořád se nějak nemůžu odhodlat.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: úte 21. črc 2015 10:26:39 
Offline

Registrován: pon 04. kvě 2015 7:51:29
Příspěvky: 142
Bydliště: Brno
Když už jste to tu nakousli - nezkoušeli jste někdo zamrazování kvasnic?
http://www.homebrewtalk.com/freezing-yeast.html
Mně se ta myšlenka dost zamlouvá - trvanlivost by byla zajištěná a dlouhodobá, nehrozila by kontaminace, mutace nebo jiné zkažení. Odpadly by starosti s kolísáním teploty. Kvasnice by nepřekážely v ledničce - tu máme věčně přeplněnou, zato v mrazáku se vždycky nějaké místo najde a neleze se tam zdaleka tak často. Prostě samé výhody a sociální jistoty. ;)

_________________
Pivo nechává narůstat masové partie člověka a silou a dobrotou této obilné šťávy dává i pěkné zbarvení v obličeji. Čistá voda naproti tomu člověka oslabuje, protože obsahuje vady a nemá velkou hodnotu.
Sv. Hildegarda z Bingenu (1098-1179)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: úte 21. črc 2015 10:39:35 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 04. led 2014 18:36:24
Příspěvky: 320
Bydliště: Trenčín
Ja si myslim, ze by to mohlo fungovat.
Pekarenske kvasnice mam bezne zamrazene a po rozmrazeni normalne funguju.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: úte 21. črc 2015 12:07:03 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Za předpokladu dobré čistotnosti pivovarníka a uskaldnění při teplotě okolo 1 °C, by měly vydržet beze změny vitality klidně pět dní. Nevím, jak chceš zkoumat vitalitu pod mikroskopem, snad jen jestli se neobjevují mutantní buňky. Asi máš spíš na mysli žiovtaschopnost, ne zdraví buněk. Na to je potřeba mřížka a indikátor, hemacytometry nejsou myslím úplně levné, indikátor by se snad sehnat, ale nějak se mi do toho nechce. Vzhledem k tomu, že nemám v lednici určitě ani 2 °C, tak kvasnice z várky neskladuju dýl, než den či dva a hned je použiju, pototm je zbytečné počítat mrtvé buňky, což je stejně jen jeden z ukazatelů kondice násadních kvasnic. Zde rady jednoho z výrobců na skladování sebraných vkasnic https://www.wyeastlab.com/com-yeast-storage.cfm .

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: úte 21. črc 2015 12:13:06 
Offline

Registrován: pát 19. zář 2014 12:56:45
Příspěvky: 57
Bydliště: TN
Ste ma celkom vystrasili.

Ja bezne tocim kvasinky spodne aj vrchne viac krat. Preperiem, pridam lyzicku cukru, ulozim do chladnicky v 0,7l pohari.

Ked varim dalsiu varku, tak vyberiem z chladnicky, necham par hodin aklimatizovat na izbovu teplotu. pripravim si starter (na 30l piva)- 3lyžice kvasnic do cca 1l sladiny, dobre pemiesam, a necham pracovat. Ked kvasnice ziju, tak sa tesim a nasadim do vychladenej mladiny. Raz sa mi stalo ze sa nechceli rozbehnut, nakoniec sa rozbehli ale asi po 5 hodinach. Pouzil som vtedy ine, ktore boli vitalnejsie.

V chladnicke mam takto cca 8 poharov kvasnic, spodne, vrchne, ejlove, vajcenove - obcas ich prekontrolujem ci nesmrdia, a dam im lyzicku cukru. Vzdy zapenia, a to je pre mna znamka ze ziju...


No ked dojdem domov z prace, budem ich musiet prekontrolovat ci mi chudatka ziju este, kedze som dlhsie nevaril, a asi ani tak skoro nebudem moct.

PS. Samozrejme mam v mrazaku par sackov original susenych kvasnic, lebo neni nic horsie ako o pol noci zistit ze kvasnice neziju :-(


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: úte 21. črc 2015 12:36:28 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 212
Bydliště: Ohrobec
PIvo píše:
Nevím, jak chceš zkoumat vitalitu pod mikroskopem, snad jen jestli se neobjevují mutantní buňky. Asi máš spíš na mysli žiovtaschopnost, ne zdraví buněk.

Přesně tak, myslel jsem viabilitu. Zkouška s metylenovou modří.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: úte 21. črc 2015 13:40:16 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 121
ono to bude asi o tom, kde si postavime deliacu ciaru. Ci chceme mat kvasinky v supercistej podobe alebo sa posunieme smerom k jednoduchsiemu skladovaniu a tym padom aj miernym deviaciam. Vlakno som zalozil ja, podarili sa mi za sebou varky s rovnakym chutovym profilom (mydlo, pricom ked to dam ludom vypit, tak to tam necitia), prva varka zakvasena 7tyzdnovymi prepranymi kvasnicami z chladnicky, druha starterom zo susenych w34/70. Mozno nazov vlakna v tomto pripade zvadza k hladaniu jednoznacneho vinnika (starych kvasiniek), pricom pricina moze byt niekde inde.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: čtv 23. črc 2015 8:55:49 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 351
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
fotozapisnik.eu píše:
Nicméně podle tohoto - relativně nového - článku http://tobrewabeer.com/index.php/2015/0 ... over-time/ je možné uchovávat kvasnice v ledničce půl roku naprosto bez problémů. Je to zajímavé počtení se spoustou odkazů na zdroje.



Nedalo mi to a problematiku doby uchovávání kvasnic jsem si vyhledal i v Kvasnicové Bibli. Naprosto jednoznačně je tam řečeno, že se nedoporučuje skladovat kvasinky déle než tři dny, maximálně týden.
Nicméně - explicitně to tam sice nikde napsáno není, ale z kontextu mi vyplynulo, že u těchto kvasinek předpokládají jejich přímé nalití do spilky, tj. nedělání nového starteru (možná se pletu?).

To by možná vysvětlovalo takový velké rozdíly v doporučené době skladovatelnosti živých kvasnic. Bez starteru 3-7 dnů, se starterem až 6 měsíců?

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: pát 31. črc 2015 20:27:49 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 121
Roddenberry píše:
Řekl bych, že to máš silně přechmelené, ta druhá várka mi podle kalkulačky vychází na 55-59 IBU, to je na světlý ležák hodně. Perle určitě uber, nebo zkus várku jen s ŽPČ.


Ahoj. mal si pravdu, je to neprijemne horke a este v spojitosti s tou mydlovitostou asi moj najvacsi fail :( nabuduce ubrat chmelu


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: úte 30. kvě 2017 9:14:46 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 121
Hosi, tak mam v tom pive opat mydlovu chut.

19 litrov 12,5 °P 12 °C mladiny zakvasene 2 balickami rehydratovanych W34/70. Mladina chmelena Sladkom a ZPC na 35 IBU. Chmelovar 95 min.

ochutnane po 2 dnoch kvasenia. Chut fajn, ale ku koncu opat v hrdle ciste mydlo. V mladine pred zakvasanim som to urcite necitil.

Tzn. nemoze to byt nic typu autolyza kvasiniek. Neviem ako chuti diacetyl (popis je ako maslo), ale ten by tam podla teorie este nemal byt.

Skusenost mam taku, ze sa to mydlo lezanim ako tak uprace, ale trva to viac ako mesiac.

Hladam aj na inych forach. Vela zmatocnych odpovedi. Mozno toto: All of my pales and IPAs have been soapy tasting until I addressed my extremely low sulfate (S04) problem in my source water.

Vodu co mam vo vodovode ma celkovu tvrdost 8,5 Nemeckych stupnov a karbonatovu tvrdost rovnako 8,5 Nem. stupnov. blizsi rozbor nemam. Nenapada vas nic?

pripadne tu to este tipci riesia : http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=338613&page=2


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 35 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz