VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 19. led 2018 16:44:44
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 35 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: úte 10. bře 2015 15:33:30 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 121
Jo hosi, bude to asi tak ako hovori Mosquit. Neviem, ci tu budem pastovat anglicky text (pre anglicky zdatnych je to kapitola 10.4 "Yeast Starters and Diacetyl Rests" z Palmera - How to Brew), ale pointa je ta, ze aj on tvrdi, ze do Lagerov ide 2-3 x viac kvasku (yeast starter) ako do Ale piva, aby sme dostali zdravy Lager.

Rovnako aj tento zdroj : http://archive.maltosefalcons.com/tech/MB_Raines_Guide_to_Yeast_Culturing.php uvadza : " The recommended optimal pitching rates are 6-10 million cells/ml for ales and 10-15 million cells/ml for lagers.". V texte je aj vysvetlene, preco.

Cele to zodpoveda vlastne aj ked porovnam vrchne Safale US-05 so spodnymi Saflager W34-70.
na 1 gram susenych kvasiniek obsahuju obe balenia 6x10^9 buniek
Davkovanie u Safale je 50 to 80 g/hl
Davkovanie u Saflager pre teploty 9 °C je 200 to 300 g/hl

co je 2,5 az 6 krat viac :roll:

No a co si spominam este na jedno video od Palmera, tak zaklad uspechu uvarenia dobreho piva je v nasledovnych bodoch:

1. Sanitacia
2. Ferm.teploty
3. Yeast pitching rates.... (takze si to asi idem nastudovat)
4. si uz nepamatam


Naposledy upravil riso77 dne úte 31. bře 2015 8:26:24, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: úte 10. bře 2015 16:01:27 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
7 týdnů je úplně mimo. Snažím se používat kvasnice do 24 hodin. Na 20 litrů 2 balíčky, teď je budu dávat i do 15 l propagační várky z výtažku. Záleží na živinách, provzdušnění a teplotě zakvášení, malé dávky W34/70 mi způsobují nepříjemnou kořenitou chuť. Mohl bys to teoreticky zvládnout i s jedním balíčkem, když zakvasíš za vyšší tpeloty, což W34/70 snad snesou.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: ned 22. bře 2015 12:46:49 
Offline

Registrován: stř 24. srp 2011 20:44:31
Příspěvky: 388
popripade si par dni dopredu namnoz kvasnice.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: pon 23. bře 2015 7:16:33 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 121
Ano, vyzera to najschodnejsia cesta, kedze nemam pristup k tekutym kvasniciam. Akurat to studujem a vyzera to tak, ze 1 balicek w34/70 si namnozim v 2l sladiny o SG=1040 na magnetickom miesadle, pripadne tam hodim este spetku zivnej soli.
Cerpam z tohto zdroja: http://archive.maltosefalcons.com/tech/MB_Raines_Guide_to_Yeast_Culturing.php


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: stř 10. čer 2015 12:52:46 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 121
Tak som uvaril dalsiu varku (2kg svetly, 2kg viedensky, ZPC do predku, hlavne chmelenie Perle, na zaver ZPC) a rozbehol starterom z W34/70 (pol balicka w34/70 v 1,5 litri DME o SG1040 a 36 hodin na magnetickom miesadle na ktorom som si dal zalezat aby som mohol vylucit stare kvasinky z tohto procesu. Zakvasenych 15 l mladiny pri 15°C (nizsie som sa nedostal - taka teplota bola vo vodovode). Teplota mladiny pri kvaseni 10 °C.
No a mam tam opat to mydlo. Nie sice take intenzivne ako popisujem v prvom prispevku, ale je tam. A hlavne podozrenie teda pada na zoxidovany chmel Perle (zber 2013) kupovany na jednom slovenskom webe.

Citace:
Mýdlová, po oleji, po tuku, po sýru, po potu, zatuchlá. Některé z těchto cizích chutí a vůní mohou zcela
znehodnotit pivo. Jejich společným jmenovatelem je zvýšený výskyt nižších mastných kyselin v pivu. Pří-
činou může být např. použití starého zoxidovaného chmele, pokročilá autolýza kvasnic, nejvýznamnější
však bývá bakteriální kontaminace (např. rodem Clostridium).
zdroj:Technologie vyroby sladu a piva

Mate nejake zle skusenosti s chmelom z eshopov? Pripadne, ktore eshopy maju zarucene dobry chmel?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: stř 10. čer 2015 17:03:56 
Offline

Registrován: stř 27. lis 2013 18:15:48
Příspěvky: 54
A tu mýdlovou chuť jsi měl i v pivech bez Perle? On je tenhle chmel totiž docela zvláštní a výrazný (viz. popis), při prvních pokusech s ním u ležáků jsem byl výsledkem dost zaskočen a některým konzervativním kamarádům to nechutnalo vůbec (jeden přirovnal chuť a vůni ke zvratkům :)). Postupně jsem došel k tomu, že se ho nesmí dát moc, teď dávám maximálně 10 gramů na 22 litrů, spíš jen jako "koření" než hlavní chmelení, a i tak se tam výrazně prosadí. Když si zpětně vzpomenu na jednu svou várku (byla to variace na german pilsner) s větší dávkou Perle (35 gramů celkem na první a druhé chmelení), hořkost byla poměrně nepříjemná a možná by se dala popsat i jako "mýdlová".

Tato odrůda se těší velké oblibě především svým vyváženým poměrem aroma a hořkosti. Kořeněné aroma celeru a pórku je doplněno nádechem pepře, chili a kari.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: čtv 11. čer 2015 8:34:18 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 121
Tu mydlovu chut som mal len pri pouziti Perle (2 varky a ten isty chmel).
1. varka s Perle 16,5 L 13°P chmelene na 3xPerle, celkovo 50gramov
2. varka s Perle 15 L 12,5 °P chmelene 30g ZPC do predku, 35g Perle 45min, 15g ZPC 5min, 15g ZPC 0min
To mydlo citim najviac potom ako sa napijem pri vydychu nosom :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: čtv 11. čer 2015 14:12:50 
Offline

Registrován: stř 27. lis 2013 18:15:48
Příspěvky: 54
Řekl bych, že to máš silně přechmelené, ta druhá várka mi podle kalkulačky vychází na 55-59 IBU, to je na světlý ležák hodně. Perle určitě uber, nebo zkus várku jen s ŽPČ.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: čtv 18. čer 2015 10:13:38 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 121
No, kalkulacka ukazuje IBU=44. Perle bol zo sklizne 2013, ZPC 2014, do kalkulacky som hodil hodnoty alfa, ktore mi prisli na balickoch chmelu. Niekde som cital, ze za rok ide zhruba 20% AHK dole. Takze sa dostanem niekde na 40. Zatial, ked som chmelil na 35 v kalkulacke, tak mi tie piva prisli este sladsie ako bezne piva z obchodu. Tak teraz chmelim lezaky cez 40 :)


Přílohy:
Chmelovar.PNG
Chmelovar.PNG [ 24.96 KiB | Zobrazeno 2409 krát ]
Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: pon 20. črc 2015 15:50:08 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 351
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
Ještě bych se vrátil k době „skladovatelnosti" kvasnic.

Já sám osobně jsem jeden čas kvasnice těžil z fermentační nádoby (http://www.fotozapisnik.eu/gradys/tipy/ ... cni-nadoby), později jsem přešel na těžbu kvasinek přímo ze starteru a jelikož vařím +- jedenkrát do měsíce a vzorků kvasnic jsem měl víc, skladoval jsem je v řádech „menších jednotek" měsíců (tj. odhadem 3-4 měsíce), než jsem je znovu použil na nový starter.
Potom se mi ale s jedním ležáckým kmenem něco stalo (nevím co, kvasnice voněly normálně, ale dělaly pivo se strašlivou pachutí), takže jsem zpanikařil a pro jistotu jsem vylil všechny uchovávané vzorky a vrátil se k sušeným kvasnicím.

Nicméně podle tohoto - relativně nového - článku http://tobrewabeer.com/index.php/2015/0 ... over-time/ je možné uchovávat kvasnice v ledničce půl roku naprosto bez problémů. Je to zajímavé počtení se spoustou odkazů na zdroje.

Samozřejmě to bude záležet na spoustě různých faktorů, ale asi bych byl opatrný s kategorickými tvrzeními typu „uchovávat jenom několik hodin", „uchovávat jenom několik dnů" a pod. Já jsem se sice s delším skladováním kvasnic spálil, ale moje „zkažené" kvasnice vůbec nemusely mít příčinu v době skladování - klidně jsem si je mohl poprasit třeba během propírání...

Dokonce začínám uvažovat, že se k nějaké menší „bance" tekutých kvasinek zase vrátím...
(plánů mám na tři další životy, čas skoro žádný ;) )

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 35 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz