VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 19. led 2018 16:46:09
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 35 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: pon 05. čer 2017 14:03:32 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 121
Takze po tyzdni kvasenia po priebeznom kostovani kvasiacej mladiny je mydelna dochut uplne prec. tzn ze vyskytovala sa v prvych 3 dnoch kvasenia, potom to zmizlo.

Planoval som podla literatury svoj prvy diacetyl rest, ale necitim tam ziaden off flavor (pouzite 2 baliky W34/70, kvasene pri 13°C), ktory by sa mohol podobat na diacetyl, tak to asi stocim aj bez DR (doslo to na 3,7 °P a uz sa to nehybe) a ak sa to nenasyti prirodzene, tak to dofuknem CO2kou (ako bolo v plane po zaradeni DR)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: čtv 17. srp 2017 9:13:40 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 121
Takze vyssie popisovany lezak (vid predch.2 prispevky) ma opat mydlovu chut (momentalne po 2 mesiacoch lezania).
Mydlovu / chemicku / po kozmetike dochut mi potvrdila aj manzelka, bez toho, aby som jej daval nejake indicie.

Rekapitulacia:

- 12°P mladina: zakvasena 2 balickami W34/70, kvasenie 8 dni pri 12-13°C , nasledne postupne schladene na 2°C/2-3dni, transfer do kyvety/dofuknutie CO2 a lezanie pri 3-4 °C
- mydlova chut pocas primaru (neriesim do buducnosti - vid dalsi bod)
- priebezne kostovanie z kyvety pocas 1 mesiaca lezania - pivo vybornej chuti
- sluzobka 3 tyzdne
- flaskovanie do protitlaku po 2 mesiacoch lezania
- pivo ma vonu, prvy dusok sladky v chuti, prichadza zvierava, horka dochut nasledovana mydlovostou.
- asi 1mm sediment kvasnic na dne kyvety

Zaver:

- Mydlovost podla Pivarky pochadza z autolyzy kvasiniek, ked na nich pivo dlho lezi, preto uloha bude dostat ich do kyvety co najmenej co sa da zabezpecit dlhsou fermentaciou / vyssimi teplotami ku koncu primaru
- do buducna fermentaciu natiahnem na 14-16 dni pri 12°C a nasledne pomaly schladim na lezacku teplotu - predpoklad, ze si kvasinky za sebou viac upracu a lepsie sedimentuju
- Dobu lezania skratim na cca 1 mesiac (pri pive 12 °P)
- fermentacny profil postupneho schladzovania uz pocas primareho kvasenia sa mi pri W34/70 neosvedcuje (kvasinky nepracuju pri nizsich teplotach (< 9°C) a nevedia si za sebou rychlo upratat)
- ak nepomozu tieto kroky, vyskusam http://brulosophy.com/methods/lager-method/

Lager method v skratke:
- nechat prekvasit pri 9-12 °C do zdanliveho prekvasu 50 %
- postupne zdvihnut teplotu na 18-20 °C (pri tejto teplote nechat 4-10 dni)
- postupne schladit na 0°C (pri tejto teplote nechat 3-5 dni)
- transfer do kegu/kyvety + dofuknutie CO2
- lezanie 2+ tyzdnov

Uvaha:

- ak by som mal moznost pocas lezania v kyvete kvasnicny sediment stiahnut, mozno by som sa k tomu mydlu nedostal. (vyhoda CK tanku - moznost stiahnut spodok pocas lezania)
- chcel som sa drzat tradicneho fermentacneho profilu ceskeho lezaku (postupne schladzovanie uz pocas primarneho kvasnia), ale je pravdepodobne, ze W34/70 nie su ochotne s tymto profilom spolupracovat


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: čtv 17. srp 2017 21:12:17 
Offline

Registrován: ned 29. lis 2015 0:08:07
Příspěvky: 32
Ahoj, byt tebou, tak hledam nekde jinde. Za tri tydny se ti tam nerozjede autolyza. Borci tady lezi pivo mesice, pul roku. To uz tam sice nejsou primarni kvasnice, ale vrstva tam je. A zadna autolyza se nekona. Muze to byt z myciho prostredku, muzu to chytit pachy i z okoli. Nebo kontaminace..


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: pát 18. srp 2017 7:03:00 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 121
beerkopf píše:
Ahoj, byt tebou, tak hledam nekde jinde. Za tri tydny se ti tam nerozjede autolyza. Borci tady lezi pivo mesice, pul roku. To uz tam sice nejsou primarni kvasnice, ale vrstva tam je. A zadna autolyza se nekona. Muze to byt z myciho prostredku, muzu to chytit pachy i z okoli. Nebo kontaminace..


myci prostredek vylucujem
pachy z okolia, kedze to zrelo v kyvete tiez
? kontaminacia by sa asi prejavila uz pocas 1 mesiaca lezania ?
takze to zacalo vznikat niekde medzi 1 a 2 mesiacom lezania, s tym, ze kostovane to bolo pocas 1 mesiaca lezania (vsetko OK) a na konci 2 mesiaca lezania (uz zle)

- mam opatovne problemy tejto chuti (nie je to prvy krat)

mna napada este po citani nemeckeho fora http://hobbybrauer.de/modules.php?name=eBoard&file=viewthread&fid=4&tid=10590&page=1& (prispevky od Boludo), ze sa moze jednat aj o vysoku rezidualnu alkalitu vody a tym padom posunute pH diela atd...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mydlová / Mýdlová chut v mladom pive
PříspěvekNapsal: úte 21. lis 2017 14:55:24 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 121
Tak pani, pravdepodobne som tomu prisiel na kloub :) (nie je to este potvrdene experimentom (varenim), ale k tomu sa este dostanem.

v knihe Brewing Classic Styles od Jamil Zainasheff sa pise:
"If your water is highly alkaline, the beer pH may be too high, causing the beer to taste dull, soapy, or excessively bitter."
(Ak mate vodu s vysokou alkalinitou (vysoky obsah hydrogenuhlicitanov / vysoka prechodna tvrdost vody), tak budete mat pivo s vysokym pH a bude chutit nevyrazne, mydlovo alebo bude prilis horke)

Moje pivo (svetly lezak) sa vyznacuje zvieravou horkostou a doznievajucou mydlovostou. Co som robil zle? (basnicka otazka)

1. zla voda. vysoka alkalinita vody KH = 10°dH = 217 mg/l HCO3, Rezidualna alkalinita = 118 mg/l CaCO3 (pre svetly lezak uplne zle)
2. zo zlej vody vyplyvajuce vysoke pH diela (skusobna 2 litrova varka pH diela po 10 minutach pri 65°C vykazuje pH = 6,08 / kalkulacka Brun Water predpoveda pH = 6,1). Idealne pH je okolo 5,3-5,4
3. najemno mlety slad (dlhsie nekontrolovane nastavenie OZAP mlynku) - vyluhovanie taninov podporene vysokym pH (bod 2) , prilis nasrotovanymi pluchami (bod 3), vysokou teplotou vysl. vody (bod4) a pomalsim scedzovanim (bod 5) ma za nasledok zvieravu chut.
4. za ucelom "aby mi vysladzovacia voda neschladla a mala aspon 78 °C" som ju vyhrial na 80 °C
5. pomale vysladzovanie ako nasledok jemne namleteho sladu = ucpavanie = dlhsie scedzovanie + premiesanie, cakanie na usadenie etc...

Co idem robit?
1. voda zo studnicky s KH = 2 °dH a RA = 25 (kanister mam)
2. kalkulacka BrunWater / kyselina mliecna / uprava pH diela (kyselina mliecna, kvalitny pH meter - kupil som)
3. valcovy srotovnik (kupil som)
4. vysladzovacia voda na 76 °C
5. za predpokladu spravne namleteho sladu bude scedzovanie ok.

standardne sa upravuje jedna velicina, aby sa potvrdila pricina, tentoraz nebudem vedec a upravim vsetky naraz (dost bolo priemerneho piva) :). Report bude nasledovat.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 35 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz