VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 21. dub 2018 12:39:30
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 52 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Zakvášení saflager S-23
PříspěvekNapsal: stř 19. bře 2014 11:54:37 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2834
Bydliště: Zeleneč
Jo ono to prokvasí.

Zrovna nedávno jsem tu dával odkaz na článek - nejčastější domovarnická chyba = underpitching (málo kvasnic).

To se pak dobije tím, že je člověk nasype rovnou do mladiny, místo aby je pomalu nechal rehydratovat ve vlahé vodě, tím tak další půlka zahyne a vznikne z toho ta obecná chyba - pomalý nástup kvašení, ovlivnění chuti, náchylnost na kontaminaci (než to obsadí kulturní kvasinky, tak tam je spousta prostoru pro divoké).

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zakvášení saflager S-23
PříspěvekNapsal: stř 19. bře 2014 12:10:11 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 15. pro 2010 20:56:40
Příspěvky: 523
Bydliště: Plzeň
ano, nejlepsi je se podivat na sacek nebo na web vyrobce kvasnic, kde maji pdfko, k tem kvasnicim, vetsinou je postup stejny.
prevarena voda o teplote +- 25C (US05) nechat je cca pul hodiny, rozmichat az se z toho udela takova kasicka a pak jen sladit teploty, aby rozdil nebyl vic jak 3C
u spodnich to bude stejny, jen nizsi teploty

_________________
Plzeňský Jarovar od roku 2010


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zakvášení saflager S-23
PříspěvekNapsal: stř 19. bře 2014 12:19:48 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2834
Bydliště: Zeleneč
Jen pro zajímavost, například dle tohoto kalkulátoru je optimální množství sušených S-23 pro 30L 12.5° nějakých 55 gramů. Ty jsi použil 11g (ale nevím na kolik litrů).
http://www.brewersfriend.com/yeast-pitc ... alculator/

Sám Fermentis doporučuje pro zakvášení při 9°C použít 200-300g / hl, tedy nějakých 60-100g na 30L. Myslím, že pro dvanáctku se můžem držet spodní hranice, pokud byly rehydrovány dle pokynů a předtím dobře skladovány.
http://www.fermentis.com/wp-content/upl ... FG_S23.pdf

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zakvášení saflager S-23
PříspěvekNapsal: stř 19. bře 2014 12:26:41 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 675
Bydliště: Praha
a co overpitching?

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zakvášení saflager S-23
PříspěvekNapsal: stř 19. bře 2014 13:13:19 
Offline

Registrován: čtv 13. bře 2014 8:47:45
Příspěvky: 47
No varil jsem podle receptu Rubinovy special 14°, 20 litru, hustomer jeste nemam, ale sladina mela pri 20 °C kolem 12% cukru.
Co se tyka kvasnic, tak jsem je rozkvasel asi hodinu ve vlazne vode s trochou dextrozy.

No at je to tak nebo tak, kvasnic je malo.
Jestli bude (a to asi bude) po skonceni primaru hodne cukru v mladine, co kdybych jeste jednou zalozil fermentaci?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zakvášení saflager S-23
PříspěvekNapsal: stř 19. bře 2014 13:16:33 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2834
Bydliště: Zeleneč
buDDha píše:
a co overpitching?


Ten samozřejmě taky není dobrý, ale není to takovej problém jako underpitching :)

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zakvášení saflager S-23
PříspěvekNapsal: stř 19. bře 2014 13:31:37 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 04. led 2014 18:36:24
Příspěvky: 320
Bydliště: Trenčín
Kanc píše:
Jestli bude (a to asi bude) po skonceni primaru hodne cukru v mladine, co kdybych jeste jednou zalozil fermentaci?


Toho sa neboj, po skonceni primaru ti v mladine nezostane ziadny cukor, akurat to bude dlhsie trvat. Leda ze by si kvasil nejaku 19+.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zakvášení saflager S-23
PříspěvekNapsal: stř 19. bře 2014 14:14:24 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2834
Bydliště: Zeleneč
Stupeň prokvašení na množství kvasinek závisí, ale není to až tak výrazné. Spíš jde opravdu o ten pomalý rozběh a s tím související věci.

Jen poupravím předchozí větu - cukry tam zbydou vždy, ale jen ty nezkvasitelné (neredukující).

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zakvášení saflager S-23
PříspěvekNapsal: ned 23. bře 2014 9:35:52 
Offline

Registrován: čtv 13. bře 2014 8:47:45
Příspěvky: 47
Kanc píše:
No at je to tak nebo tak, kvasnic je malo.


Zdravim, tak na to jak se to nechtelo rozjed to vypada moc dobre, po skoro 7 dnech dosahla hodnota cukru 4%, tak jsem to stocil do flasek, par dni to necham kolem 9 stupnu a pak to dam lezet.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zakvášení saflager S-23
PříspěvekNapsal: ned 23. bře 2014 15:53:50 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Mosquit: Podle pokynů Fermentis mi potom vychází minimálně 40 g na 20 l při 8 °C. To je hrozně moc. Já jsem úspěšně opakovaně použil dva balíčky na 21 litrů a výborně se to osvědčilo. Čisté, suché, dobře prokvašené AU. 2 balíčky (23 g) vychází taky z výpočtu, pokud se nepoužije konzervativní hodnota 6 miliard buněk na gram, jak uvádí výrobce, ale hodnota 10 mld/g, což zjistil experimentem u S23 Kaiser.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 52 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz