VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 16. črc 2018 3:29:18
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 52 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Zakvášení saflager S-23
PříspěvekNapsal: čtv 06. srp 2009 16:51:30 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 20. úno 2008 16:04:37
Příspěvky: 9
Zdravim,
vzhledem k nedostupnosti živých kvasnic v Brněnském regionu jsem zakvášel kvasnicemi sušenými, spodními - Saflager S23.
Zakvasil sem 20l mladiny, jedním pytlíčkem. Hlavní kvašení probíhalo v lednici nachlazené na cca 10 stupnů, nekdy i méně, chtěl jsem se vyvarovat divokému kvašení. Po cca 2 dnech se objevila bíla pěnka, po 4dnech sem sebral deku a 5tý den stočil do petek.
V lahvívh pivo dokvášelo zřejmě víc než by bylo záhodno....musel jsem upouštět a pivo se chovalo velmi podobně jako šampus :D . Teplotu jsem snížil, odhadem na 5stupnů. Problém nastal po týdnu kdy jsem ochutnal. Pivo hezky voní, hezky pění ale má děsně kyselej ocas...
Poradtě kde se stala chyba....říká se že sušený kvasnice mají vždycky "ovocnej nádech". Je tohle ono? Nebo jsem zvolil špatnou teplotu kvašení. Podařilo se někomu se sušenými kvasnicemi saflager zakvasit pivo, o kterým může zodpovědně říct že je dobrý. Díkec za rady a čau ;)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zakvášení saflager S-23
PříspěvekNapsal: čtv 06. srp 2009 18:27:58 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 875
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
při tak nízkých teplotách co uvádíš je kyselej ocas fakt divnej...
myslím,že kvasnicema by to být nemělo,bo já s nima kvasím při daleko vyšších teplotách a to pivo je myslim dobrý...

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zakvášení saflager S-23
PříspěvekNapsal: ned 09. srp 2009 12:04:36 
Offline

Registrován: pát 02. lis 2007 19:48:37
Příspěvky: 261
Bydliště: Svatava
Já používám S 23 taky, již dlouhé roky. Kvasí to bez problémů. Zakvašuji to přibližně při 12 - 15°C až do zaprášené hladiny a kvasím při 7°C cca 7 - 9 dní, podle hodnoty zbytkového cukru. Já dokonce ty původní kvasnice používám mockrát dokola a není problém. Jediný co je mi známé a to se mi povedlo u karamelového jen ten šampus, stočil jsi to strašně brzo, bylo tam ještě moc cukru ...
Ta chyba musela vzniknout někde úplně jinde.
.
Nech to zatím odležet, čas ukáže ...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zakvášení saflager S-23
PříspěvekNapsal: pon 08. bře 2010 23:39:55 
Offline

Registrován: pon 08. bře 2010 21:41:35
Příspěvky: 27
Ahoj, jaké jsou nejvhodnější teploty pro kvašení S-23? Zakvašoval jsem při cca 12-14oC, 48 hod to kvasilo krásně, pak to dost opadlo, od 4.dne už se nedělo prakticky nic, po 7 dnech jsem to stočil, přidal dropsy a dal na ležení při 2-4oC a už 4.týden se nic neděje, vůbec to netlakuje, mám zvednout teplotu nebo trpělivost?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zakvášení saflager S-23
PříspěvekNapsal: úte 09. bře 2010 10:08:51 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 28. říj 2007 20:32:25
Příspěvky: 238
Bydliště: Brno
A nechals to s těma dropsama dva dny při teplotě primárního kvašení?

_________________
Žižla
http://www.zizlavar.cz

http://www.nornik.wz.cz

Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zakvášení saflager S-23
PříspěvekNapsal: stř 10. bře 2010 18:59:37 
Offline

Registrován: pon 08. bře 2010 21:41:35
Příspěvky: 27
Právě že jsem to nhned dal do ledničky na 2-4oC, což jak už jsem vyčetl (jsem totiž úplně na začátku) byla asi chyba , ale ted po4 týdnech to konečně začíná tlakovat, taky jsem asi málo vysladil, doufám, že s dalšími várkami se to bude zlepšovat.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zakvášení saflager S-23
PříspěvekNapsal: čtv 11. bře 2010 11:27:22 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 875
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
no vidíš :)
chybama se člověk učí... jak praví stará pravda :)

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zakvášení saflager S-23
PříspěvekNapsal: sob 02. čer 2012 11:45:32 
Offline

Registrován: ned 27. kvě 2012 18:44:51
Příspěvky: 11
Já jsem začínal kvasit S-23 při 16°C, jelikož jsem ještě neměl chlaďák, (v návodu z výzkumáku jsou uváděny teploty podstatně benevolentněji, naž tady na foru, mám dojem 12-17°C).
Do 12°C jsem umístil až mi přišel chlaďák a to byl cukr na 8mi procentech. Při otevření deklu se teď vyline sladce banánová vůně,
asi holt budu mít banánový.
Pěnu sbírám denně.
Budou kvasnice použitelné i později, nebo jsou už pokažené a další várky by byly taky banánové i při chladném kvašení?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zakvášení saflager S-23
PříspěvekNapsal: ned 27. led 2013 15:35:13 
Offline

Registrován: ned 27. led 2013 14:47:37
Příspěvky: 1
viem ze S-23 su pouzitelne viac x a robia ovocnu prichut, ale skusenost s tym este nemam.
Chcem by som sa vas spytat na vas nazor, lebo nieco sa mi nezda. Kvasim 1. skusobnu varku (4,5 l) 14° pri teplote 12°C (s S-23) už 4. den. Chcem nechat skvasit 65% povodneho extraktu. V 4. den (dnes) mi skvasilo 56% a vychdza to, ze na 5. den mi skvasi 65% povodneho extraktu a mozem stacat.
A ake máte s týmto skúsenosti? Neni to troska rychlo? minimalny pocet dni hlavneho kvasenia je 5 dni (aspon jak som cital).
Dakujem


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zakvášení saflager S-23
PříspěvekNapsal: ned 27. led 2013 17:08:20 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 15. pro 2010 20:56:40
Příspěvky: 524
Bydliště: Plzeň
neres, proste az to bude prokvaseny tak to stoc.
jedou se mi podarilo ze jsem tech kvasnic dal hodne a mel jsem prokvaseno za jeden den.

_________________
Plzeňský Jarovar od roku 2010


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 52 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz