VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing
http://varimpivo.cz/

Kvašení - ležení
http://varimpivo.cz/viewtopic.php?f=23&t=195
Stránka 8 z 9

Autor:  sanc0 [ sob 31. bře 2018 8:16:02 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kvašení - ležení

Zacal som varit poslednu dobu leziaky a tiez som sa dostal do bodu kedy riesim ako sa zbavit kvasnic ktorych je na dne sudku dost (stacane zo zvyskovym cukrom, vela kvasnic vo vznose). Je s tym problem hlavne ked sa pivo prenasa a kvasnice na dne sa zvyria. Rozmyslam nad sekundarnym kvasenim (sytenim) v tlakovom plastovom barely, nieco taketo

http://www.wilko.com/content/ebiz/wilki ... 1260_l.jpg

Moja predstava je taka, ze by som pivo stocil z kvasnej nadoby do tohto tlakoveho barelu, nechal to v tom cca tyzden dokvasit (sytit) a nasledne pivo pretocil do finalnych nadob (s podstatne mensim mnozstvom kvasnic) a nechal lezat. Mohlo by to takto fungovat aj bez nuteneho sytenia, nieje v tom nejaky zadrhel? Zatial som vo faze kedy este nepouzivam co2.

Autor:  provazek [ sob 31. bře 2018 15:08:29 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kvašení - ležení

S tímto soudkem (starší verzí) mám bohaté zkušenosti. Dá se to dobře využít na nasycení a ležení před lahvováním, ale je to všechno z plastu a díly na sebe nedoléhají moc přesně. Hodně jsem se navztekal, než jsem se naučil to používat. Těsnění pod víkem se musí mazat potravinářskou vazelínou, aby těsnilo. Nesmí se to utáhnout moc ani málo a hrozí že tlak bude utíkat nebo těsnění úplně vyleze mimo pozici.
Kohout dole je hezky vysoko, takže kvasnice krásně zůstanou na dně. Okolo kohoutu to ale také špatně těsní, takže je potřeba teflonová páska, opět ani málo ani příliš. Navíc ten kohout se nesmí během ležení/sycení vůbec použít, protože jinak se z něj pivo kontaminuje a zkazí.
Je tedy velké riziko, že během sycení tlak uteče nebo to bude dole kapat a to je velký problém jestli nemáš lahev CO2 abys to po odstranění závady dofoukl. Také musíš nějakým manometrem kontrolovat tlak uvnitř. Dále je dobré nádoby, do kterých pivo budeš přetáčet naplnit CO2 aby během stáčení pivo neoxidovalo. Samotné přetáčení je hračka. Odšroubuje se víko aby to nebylo pod tlakem a pivo (vychlazené ideálně na 2 °C) samospádem krásně přetočíš.
Já osobně si to po mých zkušenostech neumím představit bez CO2 lahve.

Autor:  sanc0 [ ned 01. dub 2018 6:39:28 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kvašení - ležení

Vdaka provazku za uzitocne informacie. Tak asi uz dozrel cas aby som presiel od 5l sudkov a flias k sudom, kegom, kyvetam a co2 aparature. Este sa ta opytam ma zmysel zhanat alebo vyrabat takyto tlakovy barel alebo je to slepa cesta a mam si zohnat rovno kyvety?

Autor:  provazek [ ned 01. dub 2018 21:44:55 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kvašení - ležení

Já jsem teď ve fázi, kdy pivo, které chci lahvovat, dávám do tohoto soudku a nemá to chybu. To, které chci mít točené, dávám do kyvety. Pro mě je to momentálně ideální stav, ale každý má své představy a požadavky individuální...

Autor:  sanc0 [ čtv 05. dub 2018 19:49:30 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kvašení - ležení

Tak som kupil flasu CO2, redukny ventil a davam dokopy CO2 aparaturu. Tlakovy barel chcem vyrobit z bandasky v tvare sudku (vid obrazok). Nasadim tam ventil na fukanie, manometer a pretlakovy ventil.


Obrázek


Citace:
provazek: pivo, které chci lahvovat, dávám do tohoto soudku

Moja prestava je podobna tvojej, tiez chcem ten tlakovy barel vyuzivat na sekundarne kvasenie so sytenim, a nasledne pivo pretocit (zbavene vacsiny kvasnic) do finalnych nadob (flase, PET, partysudky). Este sa zamyslam nad tym, ci ma zmysel v tom tlakovom barely nechat sytit pivo prirodzene (zbytkovy cukor, surogat) alebo nechat pivo vykvasit v kvasnej nadobe do konca a v tlakovom barely sytit nutene s CO2 (pripadne kombinacia prirodzeneho sytenia s dofuknutim CO2). Ako to mas vychytane ty? Na konzumaciu toceneho piva pre seba bud zozeniem kyvety (zatial na slovensku dost problem), alebo zvazujem aj kofola keg 20l (torpedo).

Obrázek

Autor:  provazek [ čtv 05. dub 2018 22:04:48 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kvašení - ležení

Na to točené rozhodně kyveta s tímto kohoutem:
https://www.aliexpress.com/item/Beer-Ta ... 0.0.QQgWiu
Kyvety tady občas někdo prodává z druhé ruky, taky jsem pořídil a 100% spokojenost.
U toho plastového soudku se hlavně informuj, jestli vydrží tlak 1.5 bar, než to koupíš.
Co se týče sycení, používám nyní již jen nucené sycení z lahve. Má to jen výhody - na spilce to mohu nechat dostatečně dlouho, aby si kaly sedly na dno a kvasnice pod sobě stihly uklidit diacetyl ap. Dry hop skoro jinak dělat nelze. Nasycení mám zcela pod kontrolou. Navíc do toho soudku nebo kyvety stáčím již velmi čiré pivo s minimem zákalu.

Autor:  sanc0 [ sob 07. dub 2018 8:48:58 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kvašení - ležení

Dakujem za info provazku. Az nieco zbastlim dam vediet. Vcera som na chalupe prvy krat otestoval co2 aparaturu. Z pivnice som vytiahol 8 tyzdnov lezany leziak a maximalna spokojnost :-)


Obrázek

Autor:  sanc0 [ čtv 19. dub 2018 9:03:13 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kvašení - ležení

Tak som kupil nakoniec obycajnu plastovu kanvu (20L) so sirokym hrdlom, mam za to ze sa to bude lepsie cistit a sanitovat.
Trochu som sa musel pohrad s hrdlom vybrusit ho do hladka a do roviny aby to lepsie tesnilo. Zatial to tlakujem a testujem tesnost.
Viko je riedne prehnute ale snad to nerachne :lol:


Obrázek Obrázek

Autor:  sanc0 [ stř 16. kvě 2018 5:15:12 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kvašení - ležení

Rachnut to teda rachlo, viko nevydrzalo dlhodobo ani tlak 1 baru a zacalo praskat v zavite. Tak som sa vykaslal na dalsie pokusy s plastovymi tlakovymi nadobami a riesim to klasicky, keg s hradiacim ventilom. S touto verziou ventilu dokazem dofukovat, upustat automaticky, upustat manualne a mohol by som aj capovat vzorky pokial by som zaslepku na pivnom vedeni nahradil kohutom.
Inspirovane bishim (alias Franckom) z jeho stranok http://www.tourdebier.cz/francek/hradici-ventil-3a/. Vdaka Franto za tvoj web a tvoju ochotu podelit sa s nami o svoje napady a skusenosti z praxe.


Obrázek . Obrázek

Autor:  Myšiak [ úte 29. kvě 2018 8:03:07 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kvašení - ležení

Ahojte,

chcem sa spýtať na ležanie. Keď navarím várku ležiaku, ktorú nechám primárne odkvasiť v tanku a následne odstrelím od kvasníc a pretiahnem do sudov, ktoré nechám pri 2° ležať v pivnici napr. 2 mesiace - dá sa to považovať za ležanie a zmení to požadovane profil tak ako sa od ležania požaduje? Alebo je potrebné nechať ležať v ďalšom tanku 2 mesiace a až potom pretiahnuť do sudov a len toto sa považuje za ležanie? :)

Díkes

Stránka 8 z 9 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/