VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 23. dub 2017 13:04:01
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 68 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: pát 01. led 2016 13:40:11 
Offline

Registrován: stř 20. kvě 2015 13:45:10
Příspěvky: 99
Zkus při tom ležení aspoň na týden zvednout teplotu na teplotu hlavního kvašení. Při vyšší teplotě začnou kvasnice opět pracovat. Při těch dvou stupních jsou kvasnice hodně neaktivní


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: pát 01. led 2016 19:39:41 
Offline

Registrován: ned 29. lis 2015 0:08:07
Příspěvky: 16
Ahoj - ještě dotaz ke stáčení - nechat to "dojet" nebo stáčet při 4-5°. Mám pocit, že když to nechám dojet, tak je pivo vyčiřené od kvasnic a dostane se jich do lahve míň, než když stáčím ještě kvasící. Vaše zkušenost?

B.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: stř 08. čer 2016 5:55:22 
Offline

Registrován: stř 20. kvě 2015 13:45:10
Příspěvky: 99
Prosvihnul js stočení piva do sudu a musím nucene dofouknou co2 z láhve. Když sud necham při 20st nafouknout na 2 bary a přesunu ho do sklepa o 7st tak se tlak sníží, nebo zůstane stejný?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: stř 08. čer 2016 7:09:04 
Offline

Registrován: stř 25. kvě 2016 16:32:20
Příspěvky: 105
Stene píše:
Prosvihnul js stočení piva do sudu a musím nucene dofouknou co2 z láhve. Když sud necham při 20st nafouknout na 2 bary a přesunu ho do sklepa o 7st tak se tlak sníží, nebo zůstane stejný?


jestli ho jen nafouknes a hned pak odpojis a odneses do zimy tak se co2 rozpusti v pivu a tlak klesne. Jestli uz to nebude dal kvasit tak pivo takhle nenasitis. jestli teda v kegu nemas dva litry piva a zbytek co2. Jestli to bude jeste kvasit, tak pravdepodobne tlak klesne a pak zas pomalu poroste. a jestli to myslis tak, ze pivo nasitis v teple (2bary, delsi cas) tak po schlazeni zas tlak klesne protoze se prebytek rozpusti v pivu. Roztaznost plynu schlazenim bych zanedbal :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: stř 08. čer 2016 8:08:53 
Offline

Registrován: stř 20. kvě 2015 13:45:10
Příspěvky: 99
Pivo mám v keg sudu v teple - chci nechat úplně dokvasit. Tlak už v něm nestoupá tak ho napojim na co2 a necham 2 dny sytit pod tlakem 2 bary ve 20st. Zajímalo mě, když dám sud do sklepa o 7st, zda tlak ze dvou baru klesne níž a nasycenost bude stejná? Pokud chápu dobře graf závislosti rozpustnosti co2 vzhledem k teplotě tak ano?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: stř 08. čer 2016 8:16:17 
Offline

Registrován: stř 25. kvě 2016 16:32:20
Příspěvky: 105
Stene píše:
Pivo mám v keg sudu v teple - chci nechat úplně dokvasit. Tlak už v něm nestoupá tak ho napojim na co2 a necham 2 dny sytit pod tlakem 2 bary ve 20st. Zajímalo mě, když dám sud do sklepa o 7st, zda tlak ze dvou baru klesne níž a nasycenost bude stejná? Pokud chápu dobře graf závislosti rozpustnosti co2 vzhledem k teplotě tak ano?


tlak by mel klesnout a nasycenost se teoreticky zvedne o tolik, kolik co2 co se rozpusti navic. prakticky to nepoznas, protoze pokud mas v kegu treba litr volneho mista a mas tam 2 bary, tak tam jsou 3 litry co2 (objem za normalniho tlaku). kdyz ti tlak klesne o 1bar, tak se litr co2 rozpusti. 1 litr co2 vazi Xg a to kdyz vydelis litrama piva zjistis o kolik se zvedne nasyceni :) ale nema cenu se stim prdet :) jak jsme psal, kdyz bys mel piva v 50L kegu malo, uz to ma cenu asi resit


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: stř 08. čer 2016 8:38:47 
Offline

Registrován: stř 20. kvě 2015 13:45:10
Příspěvky: 99
Sud mám plnej. Jak dlouho je tedy potřeba nechat tlak v sudu aby se to nasytili na cca 5g/litr - průměrné sycení?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: stř 08. čer 2016 9:00:11 
Offline

Registrován: stř 25. kvě 2016 16:32:20
Příspěvky: 105
5g na litr je teda hodne a bojim se ze pri tech 20C budes mit ze sudu balon :) kolik je to baru pri 20C vubec netusim ale uz pri tech 7C podle tabulek bys potreboval tak 40PSI coz je asi 2,8baru

tady u gradyse si o tom muzes taky neco lehce precist a je tam i tabulka zavyslosti syceni na tlaku a teplote. takove delostrelecke tabulky :)
http://www.fotozapisnik.eu/gradys/techn ... -kegerator

jak dlouho to nechat je otazka. aspon tyden bych cekal pokud tim nebudes valet po zemi. Ja teda radsi kyvetou kvrdlam abych to urychlil. nebo to muzes na zacatku nafouknout i na vic a pak ubrat ale pri 20C ti uz asi bouchne keg :D ale obecne se to lip syti schlazene. voda pak mnohem lip prijima co2. viz ta tabulka


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 68 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz