VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing
http://varimpivo.cz/

Kvašení - ležení
http://varimpivo.cz/viewtopic.php?f=23&t=195
Stránka 6 z 7

Autor:  Walda [ ned 23. lis 2014 14:04:32 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kvašení - ležení

Zdravím,
potřebuji poradit od zkušenějších.
Uvařil jsem poprvé Märzen ze surovin od Mr.Sládka. A v návodu který byl připojen se píše:

1)kvašení bouřlivé 10 dní při 10°C
kvašení tiché min.4 týdny při 2-4°C

2) přidat drops nebo maltózu a nechat ležet 4-6 týdnů pod 10°C

Myslel jsem, že to po 10 dnech naláduju s maltozou do flašek a nechám to ležet min.4 týdny a bude to. Tak mi ten jejich postup přijde nějaký složitý, máte s tím nějaké zkušenosti? A taky nevím co myslí tím ležením pod 10°C. Já myslel že bych to nechal tak ve 4°C. Co byste doporučili vy?

Honza

Autor:  kytarovej [ pon 24. lis 2014 2:10:02 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kvašení - ležení

Walda píše:
Zdravím,
potřebuji poradit od zkušenějších.
Uvařil jsem poprvé Märzen ze surovin od Mr.Sládka. A v návodu který byl připojen se píše:

1)kvašení bouřlivé 10 dní při 10°C
kvašení tiché min.4 týdny při 2-4°C

2) přidat drops nebo maltózu a nechat ležet 4-6 týdnů pod 10°C

Myslel jsem, že to po 10 dnech naláduju s maltozou do flašek a nechám to ležet min.4 týdny a bude to. Tak mi ten jejich postup přijde nějaký složitý, máte s tím nějaké zkušenosti? A taky nevím co myslí tím ležením pod 10°C. Já myslel že bych to nechal tak ve 4°C. Co byste doporučili vy?

Honza


A není tím myšleno jen to, že pokud to budeš kvasit při 10°C bude to kvasit 10 dní. Pokud při 2-4°C tak 4 týdny? Pak přidáš drops a necháš ležet 4-6 týdnů pod 10°C, což 4°C splňují.

Autor:  Walda [ pon 24. lis 2014 15:24:53 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kvašení - ležení

Ach sóóó, tahle interpretace mě nenapadla. Děkuji !!!

Honza

Autor:  Mosquit [ pon 24. lis 2014 20:46:38 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kvašení - ležení

Uvedený návod mi přijde ale zvláštní, o tak nízko položeném kvašení jsem ještě neslyšel, a 10 dnů 10°C je zase trochu dost. S přidáním dropsu to ale půjde, prostě to prokvasí úplně do konce, a pak přidáš drops / cukr, aby se to nasytilo.

Autor:  PIvo [ úte 25. lis 2014 12:45:51 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kvašení - ležení

Při rychlosti 1 °C/den by zvládl Märzen odkvasit za 10 dní ještě i se zbytkovým cukrem.

Edit: Kvasit při 2-4 °C primár je šílenství. Raději takhle -> 10 dní hlavní kvašení při 8-10 °C, 4 týdny sekundární kvašení (ležení) při 0-4 °C. Já kellery nechávám ležet 1-3 měsíce při 6-12 °C.

Autor:  Mosquit [ úte 25. lis 2014 13:34:16 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kvašení - ležení

PIvo píše:
Při rychlosti 1 °C/den by zvládl Märzen odkvasit za 10 dní ještě i se zbytkovým cukrem.


Eh? To jako tu teplotu nějak postupně snižovat o stupeň za den? Z 10 na 0?

Autor:  PIvo [ úte 25. lis 2014 17:12:48 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kvašení - ležení

Chybička, 1 °P/den. Ale tobě asi šlo spíš o tu teplotu 10 °C, při které pravda většina kmenů prokvasí rychleji než za 10 dní.

Autor:  Mosquit [ úte 25. lis 2014 21:01:18 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kvašení - ležení

Jo takhle, jasně. No my teď kvasili ležák sotva 6 dnů, a to bylo při nějakých 7°C, průměrně (teplota kvasící mladiny). Holt to ještě asi neumíme... :) (stáčení se zbytkovým cukrem)

Autor:  Walda [ stř 26. lis 2014 7:57:40 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kvašení - ležení

Díky všem za info. Udělám to klasicky - primár při 10°C 8-10 dní a pak spinkat min.4 týdny při cca 3°C. Pak se uvidí - dám vědět jak to dopadlo. ;)
Honza

Autor:  Horst [ čtv 31. pro 2015 19:03:51 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kvašení - ležení

Vařil jsem ležák 12%EPM, zakvašeno při 8°C, nechal ho kvasit při teplotách 9-10°C zhruba 5 dní, poté zvedal teplotu až někam na 14°C a po úplném prokvašení (3°P), poté během dne zase schlazoval na 6°C, při kterém jsem pivo stočil do sudu (20L piva do 30L KEG) a po surogaci cukrem (4g/litr) jsem za mírného tlaku dal rovnou ležet do ležáckého sklepa (2°C).

Po 14 dnech jsem pivo podrobil nedočkavé zkoušce, abych zjistil, že chutná zcela sladce až cukrově. Jako bych utlumil kvasnice, které odmítají absorbovat cukr. Pivo je už teď zcela čiré. Ono bylo krásně čiré už při stáčení, ale věřil jsem, že kvasnic na dokvašení bude dostatek. Co s tím? Dát sud do teplejšího prostředí, nebo zkrátka čekat, že ten cukr časem seženou i v této teplotě?

Stránka 6 z 7 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/