VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 28. bře 2017 9:16:48
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 68 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: úte 25. bře 2014 12:14:12 
Offline

Registrován: pon 24. bře 2014 14:57:01
Příspěvky: 10
vankus píše:
Ebenezum píše:
Dekuji za vysvetleni. Fermentacni drops bohuzel nemam, ja ve svem miste pusobeni vlastne nemam pristup ani ke kostkam cukru, jenom ke krystalu, ale tak to by snad nemusel byt problem, kdyz tam hodim vahovy ekvivalent kostky cukru...eventualne bych ten krystal mohl jeste podrtit. Pripadne jake jsou zkusenosti s medem? Ze bych to jedne flasky zkusmo dal neco malo medu a udelal z toho takovy improvizacni medovy special.


Hlavne ten krystal nedrt !!! Cim jemnejsi cukor tym viac peny.
Co sa tyka medu prehladaj si toto forum, je tu o tom pisane dost. Strucne napisane: Pouzi med chemicky neupravovany, ale priprav sa na to, ze kazdy med sa sprava inac a nie je mozne predpovedat ako tvoj experiment dopadne. Medove pivo je zvycajne prilis presytene a treba ho relativne skoro vypit - uz asi po mesiaci.


Dekuji, tak tu myslenku s medem tedy asi opustim, chemicky neupravovany med tu rozhodne nesezenu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: stř 26. bře 2014 8:17:53 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2780
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
kratoska15 píše:
vše uteče. A ještě pozor na silné zpěnění po vhození cukru do láhve.....


Naopak, spousta CO2 je vázána přímo v pivě. Při důkladném podchlazení se při otevření lahve sice "pšouknutí! ozve, ale toho odpuštěného CO2 je celkem málo.
Kdo leží pivo v sudech tak může potvrdit, že občas můžeš odfukovat pořád dokola (hlavně když je v sudu hodně piva -> málo místa pro vzduch).

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. Ale lepší se to :-)
Rauch 13

Na spilce:
Ležák 12


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: stř 26. bře 2014 15:57:18 
Offline

Registrován: pon 24. bře 2014 14:57:01
Příspěvky: 10
Dekuji vsem za cenne rady, pridal jsem dnes do kazde lahve 7g cukru. V kazde lahvi je odhaden asi litr piva. Dve lahve, ktere se zdaji byt relativne nasycene jsem nechal svemu osudu. Bude to pro me zajimave pro porovnani. Kazdopadne pristi tyden, poucen predchozimi chybami a nabusen informacemi od mistnich zkusenych pivovarniku zalozim novou varku.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: stř 26. bře 2014 19:34:20 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 15. pro 2010 20:56:40
Příspěvky: 523
Bydliště: Plzeň
presne tak, chybama se clovek uci
pockej par varek a budes profi domovarnik :)

_________________
Plzeňský Jarovar od roku 2010


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: čtv 27. bře 2014 8:48:46 
Offline

Registrován: čtv 03. led 2013 14:07:54
Příspěvky: 131
Bydliště: Bratislava
Med je nepochopený. Mám spravený braggot, kde je cca 40% cukrov z medu a je nasýtené akurát.
Mám dve medoviny, ktoré nie sú nasýtené vôbec. Ako je to možné? :shock: Veď všetko z medu sa presýti po mesiaci.

Pochopiteľne predchádzajúca veta je nezmysel. Ten problém s medom býva, lebo ho tam ľudia lejú bez rozmyslu v honbe za "medovou chuťou". Potom majú pocit, že je dokvasené, tak fľaškujú, samozrejme so surogáciou.
Zabúda sa na to, že med neprekvasí za 4-12 dní, ako bežné pivo. Navonok to pôsobí dojmom, že už sa to zastavilo, ale ešte kvasí a tak skoro neprestane.
Potom po mesiaci (dvoch, troch) sa čudujú, že je presýtené. No bodaj by nebolo, fľaškovali nedokvasené pivo.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: úte 01. dub 2014 13:05:51 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 14. črc 2013 12:49:46
Příspěvky: 89
když jsem poprvé stáčel se zbytkáčem, upouštěl jsem snad 10krat během měsíce.. a po 2měsících je pivo ok..
určo je lepší přihodit, než upouštět a čekat.. Navíc, pivo sekundárně doleží lépe s méně bublinami než s.. (kvasinky pri praci potřebují někam odejit, pri přetlaku se jejich práce zpomalí.)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: úte 01. dub 2014 13:15:52 
Offline

Registrován: stř 12. pro 2012 21:34:19
Příspěvky: 558
Bydliště: Machová
Nevím proč bys měl upouštět, stačí si vychytat dobu stáčení. Já začal někde na 4,5 a teď už jsem se dopracoval ke 4-4,1, první piva byla víc nasycená, teď už je to docela ok, asi půjdu ještě trochu dolů. Ale upouštět jsem nikldy nemusel. Pokud se měl pocit, že se pivo v lahvích sytí rychle, dal jsem jej dřív do ležácké teploty a ono časem krásně došlo........tak si prostě nemyslím, že je lepší nasypat do piva cukr než si s tím pohrát a vychytat si tu správnou dobu......

_________________
http://stojan-machovsky.webnode.cz

Mates 12° - zraje
Hofburg na Černo 13° - zraje
Libuše 12° - zraje
Lukášek 10° - na spilce

Hofburg na Černo 13°- VÍTĚZ MHM BRNO 2015 a KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2016
Tmavá 11° - 2. místo KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2014


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: úte 01. dub 2014 13:29:22 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2780
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
kratoska15 píše:
než si s tím pohrát a vychytat si tu správnou dobu......

Jo, dokud nebudeš vařit ejly kvasící tři dny (kdy ráno odcházíš do práce a je to brzy, a přijdeš večer a je to příliš prokvašené) tak to tak funguje. Taky se občas může stát chyba při rmutování a pivo neprokvasí tolik -> hůř se nasytí...

A odpouští všechny pivovary s tankama, ne? :-) To jsou ty hradící ventily, které to dělají za nás.

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. Ale lepší se to :-)
Rauch 13

Na spilce:
Ležák 12


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: úte 01. dub 2014 13:35:45 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 862
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
Mosquit píše:
kratoska15 píše:
než si s tím pohrát a vychytat si tu správnou dobu......

Jo, dokud nebudeš vařit ejly kvasící tři dny (kdy ráno odcházíš do práce a je to brzy, a přijdeš večer a je to příliš prokvašené) tak to tak funguje. Taky se občas může stát chyba při rmutování a pivo neprokvasí tolik -> hůř se nasytí...

A odpouští všechny pivovary s tankama, ne? :-) To jsou ty hradící ventily, které to dělají za nás.

Jo, přesně tak...

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: úte 01. dub 2014 15:05:12 
Offline

Registrován: stř 12. pro 2012 21:34:19
Příspěvky: 558
Bydliště: Machová
Mosquit píše:
kratoska15 píše:
než si s tím pohrát a vychytat si tu správnou dobu......

Jo, dokud nebudeš vařit ejly kvasící tři dny (kdy ráno odcházíš do práce a je to brzy, a přijdeš večer a je to příliš prokvašené) tak to tak funguje. Taky se občas může stát chyba při rmutování a pivo neprokvasí tolik -> hůř se nasytí...

A odpouští všechny pivovary s tankama, ne? :-) To jsou ty hradící ventily, které to dělají za nás.



Souhlasím s tebou, mám za sebou zatím dva ejly a musím zaklepat, zatím mi to vyšlo mimo prac. povinnosti. Každopádně se tomu snažím ale pomoct, už třeba změnou teploty při kvašení. To špatné prokvašení se mi stalo u prvního ejlu, bylo to míň nasycené, dal jsem to sklepa, kde je cca 12°C a za 3 týdny to krásně došlo, už přemýšlím, že to dám do ledničky.....

_________________
http://stojan-machovsky.webnode.cz

Mates 12° - zraje
Hofburg na Černo 13° - zraje
Libuše 12° - zraje
Lukášek 10° - na spilce

Hofburg na Černo 13°- VÍTĚZ MHM BRNO 2015 a KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2016
Tmavá 11° - 2. místo KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2014


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 68 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz