VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 16. pro 2017 8:16:56
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 68 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: sob 01. čer 2013 19:54:30 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Ok, díky. Teplota 0-4 °C určitě zabrání množení breberek a sníží jejich aktivitu. Dobře jsem vše sanitoval a s kontaminací u svrchních piv nemívám problém ani při podstatně vyšších teplotách. Jde mi spíš hlavně o teplotu, kterou jsou schopny unést kvasnice s ohledem třeba na autolýzu. Ale snad nebude ležet dlouho, prokvasím to řádně už v primáru.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: pát 21. čer 2013 7:55:34 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Dnes budu stáčet první ležák, docela se bojím oxidace, protože už to chladím v lednici po DA pauze asi týden. Deku jsem tradičně nesbíral, utvořila se čistě bílá pěna, žádná špína, asi jsem dobře přefiltroval mladinu před spíláním. Asi po týdnu se objevily na povrchu ostrůvky živých kvasnic. Měly krémovou barvu, teď plavou na hladině a ztmavly jen trochu. Kvasím v otevřené nádobě v lednici. Sbíránbí deky mi připadne opravdu zbytečné, pokud není zaprášená, na vynášení nějakých nežádoucvích látek moc nevěřím, ty by tam ostatně už ani neměly být a budou tam i po sebrání pěny. Nevíte někdo, jestli je to český folklór nebo jestli to praktikují běžně třeba i v Nemecko. Vím, že ve Schneiderweisse sbírají pěnu, ale tam kvasí jen nepivo a ještě svrchně. V US zdrojích, jsem zatím nic takového nenašel s vyjímkou top croppingu, ale tam je důvod jasný.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: pon 24. bře 2014 15:03:10 
Offline

Registrován: pon 24. bře 2014 14:57:01
Příspěvky: 10
Ahoj panove a damy, tak jsem si uvaril svoji prvni davku. Mel bych vsak dotaz k lezeni piva, pivo mi lezi (stoji) v lednici v PET lahvich, jak casto se obvykle upousti tlak, kazdy den, jednou tydne, jednou za mesic? Tez mi v lahvich po stoceni zustava zaschla pena na stenach, je treba toto nejak resit? Dekuji za odpoved!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: pon 24. bře 2014 15:30:30 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2830
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Při správném zacházení není třeba tlak upouštět.
Samozřejmě je lepší tlak upustit, než aby to bouchlo nebo aby bylo pivo totálně přesycené.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: pon 24. bře 2014 15:39:03 
Offline

Registrován: pon 24. bře 2014 14:57:01
Příspěvky: 10
Dekuji za odpoved, po dvou dnech jsem radeji upustil, bal jsem se, aby to prave nebouchlo, ale nebylo to az tak moc nasycene. Ted uz teda upoustet nebudu. A nejaky tip ohledne zaschle peny na stene lahve, je mozne, aby kontaminovala pivo?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: úte 25. bře 2014 6:16:47 
Offline

Registrován: stř 12. pro 2012 21:34:19
Příspěvky: 559
Bydliště: Machová
Ebenezum píše:
Dekuji za odpoved, po dvou dnech jsem radeji upustil, bal jsem se, aby to prave nebouchlo, ale nebylo to az tak moc nasycene. Ted uz teda upoustet nebudu. A nejaky tip ohledne zaschle peny na stene lahve, je mozne, aby kontaminovala pivo?



Pokud můžeš petky alespoň trochu zmáčknout tak neupouštěj.....mohl bys mít, v lepším případě, málo nasycené pivo........a pěna na stěnách, troufám si říct, vůbec ničemu nevadí.........

_________________
Matěj 12° - na spilce
Hofburg na Černo 13° - zraje
best of Měrka 12° - zraje


Hofburg na Černo 13°- VÍTĚZ MHM BRNO 2015 a CHMELOVÁREK 2016 a 2. místo CHMELOVÁREK 2017
Tmavá 11° - 2. místo CHMELOVÁREK 2014
Stojanova Tma 14°- 3. místo Praha 2017


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: úte 25. bře 2014 6:19:20 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2830
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Přesně tak, správně natlakovaná PETka je z mých zkušeností taková, která je opravdu tvrdá, ale ne nafouklá :-)

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: úte 25. bře 2014 7:50:43 
Offline

Registrován: pon 24. bře 2014 14:57:01
Příspěvky: 10
Dekuji vam za odpovedi, no, to jsem mel vedet driv:) jak jsem to upustil, tak se to ted syti nejak pomalu a hodne malo, tak snad se to jeste chytne.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: úte 25. bře 2014 8:28:30 
Offline

Registrován: stř 12. pro 2012 21:34:19
Příspěvky: 559
Bydliště: Machová
Ebenezum píše:
Dekuji vam za odpovedi, no, to jsem mel vedet driv:) jak jsem to upustil, tak se to ted syti nejak pomalu a hodne malo, tak snad se to jeste chytne.



Nech to pár dní v zákvasné teplotě a mělo by to dojít.......a hlavní rada, čti a čti, tady na fóru najdeš všechno, skoro.... ;) A neboj se ptát, vždycky se najde nějaká dobrá duše, která ti poradí........

_________________
Matěj 12° - na spilce
Hofburg na Černo 13° - zraje
best of Měrka 12° - zraje


Hofburg na Černo 13°- VÍTĚZ MHM BRNO 2015 a CHMELOVÁREK 2016 a 2. místo CHMELOVÁREK 2017
Tmavá 11° - 2. místo CHMELOVÁREK 2014
Stojanova Tma 14°- 3. místo Praha 2017


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: úte 25. bře 2014 8:45:34 
Offline

Registrován: pon 24. bře 2014 14:57:01
Příspěvky: 10
Dekuji za informaci, snad se to jeste chytne:) vsechny petky se zda se syti dal, akorat jedna vypada, ze je mrtva, uvazuju, ze bych do ni soupnul trosku medu...bohuzel jsem toto forum objevil teprve vcera...coz je docela skoda, protoze informaci je tady neskutecne mnozstvi, hodne by mi to vareni prvni varky usnadnilo. Na pristi uz budu informacemi nabity:)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 68 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz