VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 23. zář 2017 10:19:18
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 68 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: pon 04. kvě 2009 20:33:54 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 20. úno 2008 16:04:37
Příspěvky: 9
Zdravím, chlapi, prosím o radu.
Zakvášel sem tekutými kvasnicemi z pivovaru. Primární kvašení cca 4dny při cca 15st. Přišel sem trošku pozdě, deka už byla propadená. O to ale nejde. Stočil sem do PETek a uložil do lednice - cca 5-7st. Po 5ti dnech ležení se mi pivečko ne a ne nasytit, petky netvrdnou. Jednu sem povolil, lehce to ušlo ale je to čajík -mám strach že to nebude k pití. Navíc mám dojem že je to dost sladké. Možná je to tím že to není nasycený a nemá říz. V jakým časovým horizontu by měli petky stvrdnout - řekl bych že pozdejc se to bude hůře sytit, mám pravdu? Je vhodný při stáčení nechat nějaký kvasinky do petky natýct, aby to při ležení dokvasilo. Bez kvasinek se to přece nenasití. Další možnost vidím v dřívějším stáčení. Prosím o vaše názory a rady. Díky.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: úte 05. kvě 2009 5:38:44 
Offline

Registrován: pát 02. lis 2007 19:48:37
Příspěvky: 261
Bydliště: Svatava
Ahoj, no jestli jsem tě dobře pochopil, tak máš kvasnice z pivovaru. Teplotu, kterou udáváš, jako kvasnou, t.j. cca 15°C. Myslím, že tady je ten zakopanej pes. Kvasnice v pivovarech jsou téměř vždy spodní. Což značí, že kvasí přibližně o 5 - 10°C níž. Kvašení zřejmě proběhlo divokými svrchními kvasnicemi a jejich proces jsi zastavil po přemístění na nízkou teplotu. Tady bude asi ta chyba. Jestli to půjde zachránit nevím, ale můžeš se pokusit nastavit teplotu na těch 7 - 10°C a nechat to nějakou dobu běžet, jestli se ty spodní ještě rozběhnou. Vycházím, ale jen z toho jak jsi to popsal. Ahoj


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: úte 05. kvě 2009 7:16:09 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 862
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
v těch kvasnicích myslím až tak problém není,podle mě by měly zvládnout i těch 15°C,maximálně by to pivo mohlo chytit trošku "ovocnější nádech" s vyšší teplotou.
Měřil si hustotu při stáčení??
Já vidím spíš problém v tom,že ti to úplně(nebo skoro celý) prokvasilo a pak se to logicky nemá z čeho nasytit to pivo.
A 5. dní ležení....?? to je sakra málo aby to mohlo být "Pivo" :D
Ještě počkej tak týden a pokud se ta chuť piva nezlepší a petky nebudou tvrdnout...tak holt budeš muset přidat nějakej cukr aby se to mohlo nasytit,ale jestli si neměřil hustotu,tak to nebude uplně snadné,jelikož nevíš na kolik ti to pivo prokvasilo a kolik teda pak toho cukru dodat :roll:

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: úte 05. kvě 2009 8:09:01 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 02. lis 2007 9:56:55
Příspěvky: 156
Bydliště: Velká Dobrá
Dal bych kostku cukru na půllitr, nějakým vážením bych se nezabýval, po otevření stejně přebytečný CO2 uteče. Mám stejný problémy u spodního kvašení a po špatných zkušenostech budu postupovat tímhletím způsobem. Vzkřísil jsem už várku po čtyřměsíčním ležením, kdy se nechtělo pivo nasytit.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: úte 05. kvě 2009 8:33:59 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 862
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
noo tak to bych neřekl že to je jedno,jelikož on se ten CO2 v tom pivu taky rozpouští a pokud je tam toho cukru víc,bude i víc CO2 a pivo bude jak šampus :lol:
Někomu to třeba nevadí,ale mě teda docela jo.
Zas než pít neřízné a nenasycené pivo....to je fakt ;)
Doporučuju nechat ležet tak měsíc,pak ochutnat a pak eventuelně přidávat další cukr...

Sám teď možná budu mít podobný problém,jelikož se stahoval pivo jen při 3% zbytkového cukru...nějak mi rychle prokvasilo :o

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: úte 05. kvě 2009 11:24:09 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 03. pro 2008 14:42:25
Příspěvky: 130
Většina tekutých kvasnic z pivovarů má optimum cca 8-11°C, 15°C by zvládnout snad ještě mohy, prokvašení bude ale rychlejší a divočejší a kvasnice budou možná více degenerovat, první použití by ale měly zvládnout. Po těch 5-ti dnech je nesmysl mudrovat že petky nejsou tvrdý.

Doporučuju nechat to min. měsíc a pak teprve mudrovat. Popřípadě by pomohlo přemístit aspoň na nějakou dobu z lednice do teploty primárního kvašení, kvasnice budou aktivnější a ty budeš možná klidnější protože ti petky ztvrdnou rychleji, pak nechat ještě pořádně vyležet při teplotě obvyklé pro sekundární fermentaci. Co se týče toho nechávat do petky nasát sedimentované kvasnice - nesmysl, kvasnice tam jsou to se neboj ;)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: pát 16. pro 2011 19:50:04 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 08. srp 2011 16:30:09
Příspěvky: 123
Honza Urban píše:
Dal bych kostku cukru na půllitr, nějakým vážením bych se nezabýval, po otevření stejně přebytečný CO2 uteče. Mám stejný problémy u spodního kvašení a po špatných zkušenostech budu postupovat tímhletím způsobem. Vzkřísil jsem už várku po čtyřměsíčním ležením, kdy se nechtělo pivo nasytit.



chlapi!! mám problém...


V sobotu jsem vařil 11°světlý ležák (plzeňský tip). Ve středu večer jsem to stáčel při 3,9. Dával jsem to do 20l Kegu a pár petek. Cukr jsem nepřidával. Dnes jsem to kontroloval-petky už jsou trochu natlakované, ale keg nic-průser-jak jsem tam narazil narážeč s manometrem, tak jsem veškerý tlak vypustil ven-"rozpadla se mi hlava na Kegu(jehla)-vevnitř byla povolená a těsnění totálně netěsnilo. Už jsem to opravil, ale tlak je fuč. Co stím? Su z toho totálně zoufalý. 20litrů piva vpytli.

prosím o brzkou radu

Skřivánek

_________________
...enom chtět


http://www.minipivovar-skrivanek.cz


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: pát 16. pro 2011 20:01:33 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2790
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
No co, připojit tam bombu s CO2 a dofouknout to (dřív než Ti to zoxiduje)...

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: pát 16. pro 2011 20:05:28 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 08. srp 2011 16:30:09
Příspěvky: 123
no a kolik dofouknout?

_________________
...enom chtět


http://www.minipivovar-skrivanek.cz


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení - ležení
PříspěvekNapsal: pát 16. pro 2011 20:11:36 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 08. srp 2011 16:30:09
Příspěvky: 123
biogon to být nemůže :D ?, ten mám, ale co2 budu muset nějak urychleně sehnat.

_________________
...enom chtět


http://www.minipivovar-skrivanek.cz


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 68 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Česká pera na zakázku www.perka.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz