VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 13. pro 2017 21:37:02
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 84 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: úte 10. led 2017 20:30:45 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 115
Nazdar vespolek,

dal som si tu namahu a spocital som kvasinky z 11,5g balicku W34/70 (expiracia 1/2016 - rok po zaruke) uchovavane v chladnicke:

vysledok = 17,78 E9 / 1gram - hodnota radovo suhlasi s odkazom v mojom predchadzajucom prispevku v tomto vlakne (tam sa jedna o ale US-05)
viabilita = 35 % (pouzita koncentracia metylenovej modrej 0,1 % (w/v))

podobne to urobim aj s US-05 a hodim udaj do prislusneho vlakna, pripadne aj sem


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: pon 16. led 2017 7:45:34 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 115
Este jeden citat z knihy Yeast....

The long-accepted method for viability testing is staining with methylene blue. While methylene blue is the most accepted method in the industry, most do not consider it a valid test when values fall below 90 percent...

Tzn., ze ak klesne vysledok viability urcenej pomocou metylenovej modrej pod 90 % nemozno toto cislo povazovat za spolahlive.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: pon 16. led 2017 8:08:56 
Offline

Registrován: stř 25. kvě 2016 16:32:20
Příspěvky: 155
a to pak znamena co? chyba se zvedne? a na kolik procent? nebo je to uplne vysledek tak rikajic "na prd"?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: úte 17. led 2017 9:35:16 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 115
no, to je otazka...skor by som sa potom riadil dobrym skladovanim a expiracnou dobou a pozrel si zavislost viablility od casu (ak sa teda bavime o susenych kvasinkach). No a v pripade spodnych urcite starter, pripadne viac balickov


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: pon 12. čer 2017 9:14:45 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 115
tak som si spocital koncentraciu kvasiniek w34/70 2 generacie odobratu po odkvaseni 19,5L 12,4°P lezaku zakvaseneho 2 balickami W34/70
Vysledok = 0,85 E9 / ml. Kvasinky neboli este uplne usadene, tzn, ze po usadeni by som sa dostal niekde k cislu 1 E9/ml. V knihe Pivarka autori pocitaju s 2 E9/ml (tu hodnotu beru ako priemer medzi 1E9 a 3E9 zo zdrojov na internete).

Podla mojich vypoctov teda na zakvasenie 20L 12°P lezaku potrebujem 0,36 Litra zozbieranych tekutych kvasnic. Doteraz som davkoval 2-3 polievkove lyzice (cca 45 ml) :) - vykvasit to vykvasilo, aj sa to dalo pit :)

https://goo.gl/photos/ZP1Az1qmJpxAhtg79


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: ned 22. říj 2017 14:25:49 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 115
Postupujem nasledovne:
EPM = 12 °P, kvasinky W34/70, okolita teplota pri fermentacii = 10 °C
stacanie do kyvety pri 4 °P, zahradenie, umiestnenie kyvety do 3 °C.
Pivo sa mi nenasyti ani po mesiaci lezania a musim to dofuknut CO2.

otazky:
1. je to problem tohto typu kvasiniek? mate tieto skusenosti?
2. nie je ta zmena teploty (premiestnenie z 10 °C do 3 °C) prilis rychla?
3. ak by som to nechal stocene a zahradene v kyvete pri teplote kvasenia za ucelom nasytenia, nepridem o ten zbytkovy extrakt, ktorym su typicke ceske piva?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: ned 22. říj 2017 21:06:11 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 238
Ahoj, podle mých zkušeností tyto kvasinky pracují (samozřejmě pomalu) i při 3 °C. Bylo by dobré vědět kolik je FG toho piva. Taky se dvanáctka většinou stáčí při 4,5°P. Pak by se to asi nasytilo. A mě osobně se ten skok z teploty kvašení na 3°C zdá rychlý, klidně bych to nechal pár dní nasytit při 10°. Nedokvašený zbytkový extrakt typický pro česká piva je podle mě taková pohádka a pokoušet se o to přináší jen problémy, jako např. že takové pivo nelze mít v pokojové teplotě, vlastně ani v normální lednici. Já všechna piva nechávám dokvasit úplně nadoraz a plnost těla reguluji rmutovacími teplotami.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: úte 05. pro 2017 11:51:33 
Online

Registrován: sob 04. lis 2017 8:32:05
Příspěvky: 3
Zdravim,Stala se mi s temito kvasnicemi taková vec,ze mi pivo prokvasilo za 3 dny,bude to mít vliv na kvalitu piva?
Kvasnice byly pouzity po druhé,teplota mladiny při aplikaci kvasnic z prvu 19 st.a kvasnic také 19 st.,přes noc schlazeno na 11st. a v této teplotě pokračovalo kvašení. Když jsem s temito kvasnicemi zakvášel poprvé i s temito teplotami,tak vše proběhlo standartne,kvašení 7dní.
Pivo počátek 1048 12 cukru ,23l
Použity 2 balíčky.11,5g


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: stř 06. pro 2017 0:03:37 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 115
predpokladam, ze ked pises, ze kvasnice boli pouzite po druhe, myslis teda uz tekutu formu pozbieranu zo dna nadoby po prvej generacii (susenej).
neuvadzas ale mnozstvo akym si zakvasil - to je tiez velmi dolezity parameter.
z mojej skusenosti, ak to prekvasi takto rychlo, tak je to esterovitejsie a ja osobne tuto esterovitost pri W34/70 nemusim. to co si urobil ty je tzv. warmpitching (zakvasenie pri vyssej teplote ako je fermentacna a nasledne dochladenie) a mozno aj overpitching (nadmerne mnozstvo kvasiniek).
ta esterovitost sa casom v procese lezania uprace, ale nie je to uplne tiptop.
tot moj predpoklad ako to bude asi vyzerat. ak sa ti da nabuduce mladinu dochladit, tak skus zakvasit dostatocnym mnozstvom kvasiniek pri 6-9 °C, a fermentacnu nadobu daj do okolitej teploty 10°C.
btw. literatura spomina pri warmpitchingu este vysoku tvorbu diacetylu a zmes vyssich alkoholov (fusel alcohol = priboudlina)
Osobne s diacetylom pri w34/70 skusenost nemam,ale je pravda, ze takto rychlo mi to este neprekvasilo


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: stř 06. pro 2017 6:59:41 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2830
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Zakvášet ležák při 19 není dobrej nápad.
Já vim, spousta lidí to níž neuchladí. V tom je ten ležák technologicky těžkej...

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 84 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz