VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing
http://varimpivo.cz/

BB czech pilsner
http://varimpivo.cz/viewtopic.php?f=22&t=3495
Stránka 1 z 2

Autor:  Tuti_beer [ úte 24. zář 2019 0:19:18 ]
Předmět příspěvku:  BB czech pilsner

Caute, je tu dalsi milovnik piva, ktory si chcel vyrobit svoje "vlastne" :lol:
Kupil som si sadu na fermentaciu s mladinou BB czech pilsner a 1kg svetlej maltozy. Vsetko som spravil podla navodu.
(najprv premiesal mladinu s 3L horucej vody, ak bolo vsetko premiesane pridal postupne 1kg maltozy a mesial pokial sa to cele nerozpustilo aj ked to trvalo vecnost :lol: a postupne pridaval kupovanu pitnu vodu. Potom som cakal nech teplota klesne na idealnu teplotu z 29 na 20 °C, pridal kvasnice a premiesal a zachvilu znova. Uzatvoril fermentacnu nadobu a vsunul kvasnu zatku a dolial do nej vodu do polky.)

Fermentacia zacala za cca 12 hodin od pridania kvasnic. Prebiehala v rozmedzi od 20 do 22°C co ukazovalo na nalepenom teplomeri na nadobe, ktory som pravidelne kontroloval (teplota vzduchu bola o cca 2°C nizsia).
V slovenskom neoriginal navode co som dostal je pisane ze prvotna fermentacia trva cca 5 - 10 dni (az pokym sa nevyrovna hladina na zatke).

Dnes je 10. den a stale to fermentuje, tak mi to nedalo a zmeral som hustotu a vysledna hodnota mi vysla 1012. Zajtra zmeriam znova a uvidim aka bude hodnota. Podla original anglickeho navodu je pisana fermentacia 14 dni a ked je hustota 1008 alebo nizsia mozem flaskovat pivo, ale urcite nie ak je vyssia.

Chcem sa spytat:
1.) ci je to v poriadku, respektive ci mam pockat na ustalenie hustoty piva par dni po sebe alebo cakat na hodnotu 1008 a nizsiu a potom az flaskovat?
2.) Do sekundarnej fermentacie chcem pouzit maltozu 3g/0,5L ci je to v poriadku?
3.) Ako vy dezinfikujete flase do ktorych idete stacat pivo? Mam dezinfekciu chemipro OXI. Mam tie flase v zarobenom roztoku "vykupat" alebo staci ak ich oplachnem a vyumyvam vo vode a potom pridam trocha OXI do flias a zalejem trochou vody, necham 5 min posobit vylejem roztok a nemusim ani oplachovat a mozem flaskovat? Nezanecha to v pive pachut?

Dik, za vsetky dobre rady pre zaciatocnika ;)

Autor:  Mattias [ úte 24. zář 2019 9:02:57 ]
Předmět příspěvku:  Re: BB czech pilsner

Ja som mal s kupovanymi koncentratmi rovnaky problem - neprekvasili tak, ako by som ocakaval. Moze to byt sposobene aj Maillardovou reakciu - to sa mi zda sposobi slabsie prekvasenie. Cim tmavsi extrakt (a zaroven aj finalne pivo, ak samozrejme ocakavas svetle), tym dlhsie Maillardova reakcia prebiehala a tym som ja osobne mal vyssiu FG. Spravnu FG a farbu som dosiahol az varenim so surovin.

Pouzitie maltozy taktiez zdvihne FG kvoli tomu, ze nieje 100% prekvasitelna. Keby si pouzil dextrozu namiesto maltozy, tak ti to prekvasi viac. Odporucam ale urcite maltozu, nakolko po dextroze ostane iba alkohol. Maltoza zanecha aj nejaku tu chut.

Mne spodne kvasenie pri 10 stupnoch trva nieco cez 2 tyzdne, vrchne kvasenie pri 19 stupnoch mam hotove zvecsa za tyzden. Par dni pridam na uvolnenie zvyskoveho CO2 a flaskujem.

1.) Je to uplne v poriadku a ked sa ti hustota nezmeni za 2 dni, kludne flaskuj. Nieje tak velmi dolezita hodnota samotna. Skor je to o tom, ci sa meni, alebo nie.
2.) Kludne pouzi maltozu. Ja som pouzival dextrozu, lebo ta uz tak neovplyvni chut. Volba je na tebe.
3.) Ja dezinfikujem pripravkom Star San (bezoplachovy, kyselinovy). Prvu varku som robil s Chemipro OXI a to tak, ze som flasky nim oplachoval v takom mechanickom plastovom oplachovaci. Malo by ale stacit rozmiesat Chemipro OXI v horucej vode (60 stupnov), pockat kym sa rozpusti a potom naliat zhruba 50ml do kazdej flasky. Vzniknuty kyslik by mal vydenzifikovat aj priestor, kde sa kvapalina nedostala. Oplachovat by sa to malo cistou vodou. Nezatvaraj ale hrdlo prstom pocas vyplachovania, lebo si tam nieco zavlecies.

Este taky hint - nerozmiesavaj susene kvasinky priamo v mladine. Nasyp ich do cistej vody, pockaj 15 minut, pomiesaj, dalsich 15 minut a pomiesaj este raz. Je to setrnejsie voci kvasinkam.

Neviem ci som pomohol, ale snazil som sa reagovat na vsetko.

Autor:  Tuti_beer [ úte 24. zář 2019 18:26:45 ]
Předmět příspěvku:  Re: BB czech pilsner

Diky za rady ;) ... Dnes som znova zmeral hustotu a klesla na 1010, tak ze som este nestacal :) mozno tak za 2 dni uvidim ako to bude dalej pokracovat, ale dnes uz bolo pivo menej kalne.
Inak ta vona po kvasinkach sa casom strati alebo ich bude aj vo flaskach citit po otvoreni piva? :)

Autor:  Mattias [ stř 25. zář 2019 7:10:29 ]
Předmět příspěvku:  Re: BB czech pilsner

Vona a chut sa ti lezanim bude menit, pretoze ho nepasterizujes a ani nefiltrujes. Ona sa zvykne tak vyhladit, chmelova chut sa zvyrazni, pachute vzniknute pri kvaseni sa pomaly odstrania, pivo sa nasyti...hlavne vydrz aspon tyzden po stacani a az potom ochutnavaj :)

Autor:  Tuti_beer [ čtv 26. zář 2019 21:39:29 ]
Předmět příspěvku:  Re: BB czech pilsner

Tak je to tu, prva varka je naflaskovana :) bol mi kamos pomoct ale celkom makacka na par hodin. Uz som len zvedavy za par tyzdnov ako to bude chutit :D

Autor:  Tuti_beer [ sob 12. říj 2019 21:14:21 ]
Předmět příspěvku:  Re: BB czech pilsner

Dnes som ochutnal prve pivo a je tam citit dost chut kvasnic :D takze pravdepodobne treba este pivo nechat odstat a vyzret? Pivo je tiez trocha nasladle ale to skor asi preto ze som dal len maltozu ci?

Autor:  Mattias [ pon 14. říj 2019 6:14:21 ]
Předmět příspěvku:  Re: BB czech pilsner

Pri akej teplote ti to lezi? Koncentraty su take macky vo vreci...nikdy nevies, co z toho nakoniec bude. Varil som so 6 koncentratov a ani jedno mi nesadlo. Uvaril som parkrat so surovin a prekvapilo ma kazde :) kvasnicova chut sa pomaly vytrati. Teda aspon by mala. Mas to pivo kalne, alebo cire?

Autor:  Tuti_beer [ úte 22. říj 2019 0:00:09 ]
Předmět příspěvku:  Re: BB czech pilsner

Lezi mi to teraz pri cca 18°. Mam to dat niekde s nizsou teplotou? Pivo som pozeral a je dost cire a usadenina je na spodu.

Autor:  Mattias [ úte 22. říj 2019 6:48:51 ]
Předmět příspěvku:  Re: BB czech pilsner

Ked je pivo cire, tak sa prakticky ukoncila sekundarna fermentacia, vsetky cukry su uz spotrebovane a pivo uz len "lezi". Ja osobne lezim vrchne kvasene piva pri stabilnej teplote v rozmedzi 10-15. Kedze to mas naflaskovane uz 4 tyzdne, tak by som to uz zacal konzumovat. Chut sa totiz meni, ako na hojdacke (z vlastneho pozorovania). Podla mna su vrchne kvasene piva na svojom pomyselnom vrchole niekedy po 3-4 tyzdnoch (podla stylu samozrejme). Potom chutovo trosku straca na kvalite a po par tyzdnoch sa zase zlepsuje. Nikdy som to presne neodsledoval, vecsinou sa piva u mna vypiju do mesiaca :) Mozno budes mat inu skusenost a po 2 mesiacoch bude to pivo perfektne...

Autor:  Tuti_beer [ pát 08. lis 2019 10:04:01 ]
Předmět příspěvku:  Re: BB czech pilsner

Pivo som chutnal pred par dnami a je uz chutovo lepsie, aj ked tam stale citit trochu kvasnice ako pri psenicnom pive. Chut piva je celkom nasladla a povedal by som ze malo horka. Pivo je cire a na spodku flase je cca 3mm vrstva kvasiniek. Pri opatrnom pomalom nalievani sa ich malo dostane do pohara. Pena Sa po naliati do pohara skoro hned strati. Viete mi poradit do buducna v com tieto chyby vylepsit, popripade ci to moze byt znackou a druhom tohto piva? Ako spravit pivo s minimom kvasnic na spodku flase? Diky ;)

Stránka 1 z 2 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/