VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je čtv 12. pro 2019 5:09:23
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Beer Production Technology Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz Pivnitanky.cz SvojePivo.sk

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: BB czech pilsner
PříspěvekNapsal: pát 08. lis 2019 13:26:31 
Offline

Registrován: pon 18. bře 2019 10:06:25
Příspěvky: 23
Kym som robil piva z koncentratov, nikdy mi pivo neprekvasilo "normalne" (vecsinou som mal FG na urovni 1.012 - 1.016, co je na 10 stupnove pivo dost vela). Ked pouzijes maltozu, tak je to este vyraznejsie, lebo ta nieje 100% skvasitelna (na rozdiel od dextrozy, ktora prekvasi uplne).


1. To, ze citit vyraznejsie kvasinky moze byt sposobene jednoducho tym, ze to pivo nieje filtrovane a kvasinky mas vsade, aj ked ich nevidiet (pivo nieje kalne). Tiez to moze byt sposobene kvasinkami samotnymi. Ked chces kvasnicovo "cistejsie" pivo, kup si radsej osobitne kvasinky (napriklad Danstar Nottingham) a nespoliehaj sa na tie, ktore su pribalene pri koncentrate.

2. Chut piva je nasladla kvoli tomu, co som pisal hore. Tebe sa fermentacia zastavila na 1.010, co je na desiatku (predpokladam) stale celkom dost. Keby ti prekvasila na 1.008, pripadne nizsie, nebolo by tam tolko cukrov teda sladkost by uz nebola citit, lebo by ju prekryla horkost chmelu.

3. Chut je malo horka kvoli bodu 2. Horkost a sladkost musia byt vyvazene. Toto "vyvazenie" bolo pocitane na nizsie FG. Inak povedane - pivo ti neprekvasilo, ako malo (nieje to tvoja chyba!) a preto je horkost tlmena sladkostou.

4. 3mm hruba vrstva kvasiniek je dost vela. Predpokladam, ze pri flaskovani si mal pivo dost kalne. To moze byt sposobene zvyskovym cukrom, ktory poriadne neprekvasil a kvasinky este neboli kompletne flokulovane, alebo si zviril kvasinky pri manipulacii s kvasnou nadobou, alebo tie kvasinky jednoducho zle flokuluju. Liek na to je pockat dlhsie, pouzit ciridla (napriklad zelatina v tvojom pripade), alebo 2 dni pred flaskovanim pivo schladit na nejakych 5 stupnov. Donutis kvasinky sadnut ku dnu.

5. Penu sposobuju proteiny v mladine, ktore sa tam dostali so sladu. Tazko povedat, co sa s proteinmi pocas pripravy koncentratu stalo. Az tak to nastudovane nemam. Mozno to nebolo len vyrobou koncentratu, ale rmutovanim sladu, vyzrazanim kalov pri chmelovare a podobne. Kedze tento proces nekontrolujes a kupujes "polotovar", nevies zarucit jednoznacny vysledok. Je to jednoducho macka vo vreci, co sa peny tyka. 1 koncentrat moze byt super, druhy moze byt na nic (aj z tej istej znacky).


Ked chces opravit vsetky tieto chyby, vareniu so surovin sa nevyhnes. Ked ti staci mensia uprava chuti (kvasnicova prichut), treba si kupit vitalne kvasinky a nepouzivat pribalene ku koncentratu. Ked chces mat menej kvasiniek vo flasiach, treba skusit ciridla, alebo cold break (schladit pivo pred flaskovanim). S nasladlou chutou, horkostou a penou sa neda pomoct. Mozes skusit pouzit nabuduce dextrozu, co by malo znizit sladkost a zintenzivnit horkost. Tiez si mozes kupit chmel, povarit rozumne mnozstvo (podla % alfa kyselin...skusil by som 5 gramov na zaciatok - mladina uz istu horkost ma) v litri vody aspon hodinu, precedit a priliat ku koncentratu. Zvysis horkost, sladkost ustupi do pozadia. Je to vsak loteria - nikdy nevies, aky koncentrat dostanes. Moze to byt 1 znacka, ale 2 rozne varky a rozdiely su uplne na svete...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz