VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing
http://varimpivo.cz/

Hustota se zastavila na 1032. Co s tím?
http://varimpivo.cz/viewtopic.php?f=22&t=3169
Stránka 1 z 1

Autor:  Rico [ čtv 26. říj 2017 8:44:19 ]
Předmět příspěvku:  Hustota se zastavila na 1032. Co s tím?

Ahoj, potřeboval bych radu pro začátečníka. Založil jsem svou první várku piva z koncentrátu od BREWFERM OLD FLEMISH BROWN. Podle návodu jsem na várku 12 litrů piva přidal 0.8 kg kvasného cukru. Místo dextrózy jsem přidal černou maltózu. Kvasnice jsem nechal rozkvasit v převařené vodě o 22 st. a poté přidal do kvasné nádoby s koncentrátem, kde byla taktéž teplota 22 st. Kvasnice jsem použil přibalené ke koncentrátu.

-Počáteční hustota byla 1069. Kvasná zátka vůbec nebublala. Netěsnost nádoby jsem nikde nenašel. Po stlačení kvasné nádoby zátka probublala. Jinak ani bublinka.
-Po dvou dnech jsem raději změřil hustotu, která byla 1037. Na povrchu slabá pěna.
-6. den jsem naměřil hustotu 1033
-9. den jsem naměřil hustotu 1032 a tato hodnota se ani 10. den nemění. Na povrchu již není žádná pěna.

Mám dojem, že problém celé věci byly asi špatné přibalené kvasnice, ale jiné jsem neměl bohužel k dispozici a koncentrát už jsem měl rozmíchaný v nádobě, tak jsem je použil. Vím, že to pořádně neprokvasilo, ale co teď s tím? Díky za každou dobrou radu.

Autor:  narab [ čtv 26. říj 2017 12:32:30 ]
Předmět příspěvku:  Re: Hustota se zastavila na 1032. Co s tím?

ahoj,zkus zvýšit tepl.na 25 a nech 2 dny,potřeboval by jsi se dostat tak na 1024,aby jsi měl alkoh. 6 jak píšou v návodě .

Autor:  nameless_one [ čtv 26. říj 2017 14:35:50 ]
Předmět příspěvku:  Re: Hustota se zastavila na 1032. Co s tím?

meral si to hustomerom alebo refraktomerom? ak refraktomerom tas si si to prepocital?

Autor:  Rico [ čtv 26. říj 2017 18:15:12 ]
Předmět příspěvku:  Re: Hustota se zastavila na 1032. Co s tím?

Měřil jsem hustoměrem.

Autor:  provazek [ sob 28. říj 2017 8:50:09 ]
Předmět příspěvku:  Re: Hustota se zastavila na 1032. Co s tím?

Rico píše:
Místo dextrózy jsem přidal černou maltózu.

Ta černá maltóza asi nebude mít moc velkou prokvasitelnost narozdíl od dextrózy, která má 100%
To bude mít taky vliv...

Autor:  Rico [ úte 31. říj 2017 13:40:04 ]
Předmět příspěvku:  Re: Hustota se zastavila na 1032. Co s tím?

Tak hustota se ani po 13.dnu nezměnila (1032), i když jsem kvasnou nádobu přemístil do většího tepla. Možná je to tak, jak píše "provázek", že ta maltóza na rozdíl od dextrózy neprokvasila na požadovanou hodnotu. Takže příště použít pouze dextrózu? Nebo kompromis 50% dextrózy a 50% maltózy? Podle výpočtu mělo mít pivo obsah alkoholu 6%. Já jsem se dostal 4,8% alkoholu. Pokud bude ve výsledku chutnat, tak mi nižší hodnota alkoholu (ani manželce :lol: ) vadit nebude.
Pivo jsem před dvěma dny stočil do lahví a přidal 3g opět černé maltózy co mi zbyla + 1 litrovou petku. Měl jsem raději přidat dextrózu? Petka po přidání 6g maltózy ztvrdla.
Dík za rady.

Autor:  provazek [ úte 31. říj 2017 19:40:24 ]
Předmět příspěvku:  Re: Hustota se zastavila na 1032. Co s tím?

Ahoj, podle mě je ze začátku lepší držet se návodu, než se to hned snažit nějak vylepšovat, takže bych tam dal tu dextrózu co píšou (na druhou stranu pivo si vaříme doma protože si to chceme dělat po svým, takže chápu). To neznamená, že takhle s tou maltózou to pivo nebude dobré, bude zřejmě extrémně tělnaté a hutné, asi také nasládlé.
Každopádně ta maltóza se v žádném případě nehodí na dosycení do lahví, tam opravdu dextrózu nebo normální cukr.

Autor:  Rico [ stř 01. lis 2017 14:19:20 ]
Předmět příspěvku:  Re: Hustota se zastavila na 1032. Co s tím?

Ok. Chybami se člověk učí :oops: Předpokládám, že teď už s tím nic neudělám, že jsem přidal špatně do lahví k nasycení maltózu místo dextrózy?

Autor:  provazek [ stř 01. lis 2017 16:40:04 ]
Předmět příspěvku:  Re: Hustota se zastavila na 1032. Co s tím?

Já už bych to nechal být. Asi to bude málo nasycené, ale napoprvé to nebude tak špatné.

Stránka 1 z 1 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/