VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 14. pro 2018 22:12:33
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

https://www.pivovary-braumeister.cz Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Koniec kvasenia s vysokou hustotou
PříspěvekNapsal: ned 05. bře 2017 20:35:14 
Offline

Registrován: úte 28. úno 2017 11:20:00
Příspěvky: 3
Dobrý večer, tak ako viacerý aj ja mám menší problém počas kvasenia. Pred týždnom som uvaril APA 20L várka s hustotou mladiny 1064 pri 21°C, meral som refraktomerom. Po zakvasení (kvasnice BrewMaster Ale Yeast 10g ) nastalo kvasenie a vytvorila sa krásna deka na povrchu. Kvasenie prebiehalo pri teplote v rozmedzí 19-21°C. Počas búrlivej časti kvasenia (prvý de)ň mi občas vytláčalo veko kvasnej nádoby. Momentálne je to presne týždeň a posledné dva dni sa mi už hustota nepohla pod 1029. Moja otázka je či to mám už stočiť a či aj pridať dextrózu alebo ešte skúsim nechať v kvasnej nádobe a dať do vyšej teploty okolo 23°C. Zatiaľ ešte zbieram skúsenosti tak neviem či to ukončenie primárneho kvasnia neni aj spôsobené vysokou hustotu mladiny. Ďakujem za každú reakciu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koniec kvasenia s vysokou hustotou
PříspěvekNapsal: pon 06. bře 2017 13:01:03 
Offline

Registrován: ned 13. pro 2015 21:22:33
Příspěvky: 27
S těmito kvasnicemi nemám zkušenost, ale podle popisu by měly být hluboko prokvášející. Tzn. 1,029 je dost vysoko... Středně prokvášející US-04 mi končí tak na 1,017 a hluboko prokvášející US-05 klidně na 1,008. Jeden balíček na 20l šestnáctky je imho málo, já dávám dva. Zkusil bych to nejprve proměřit klasickým sacharometrem (bo refraktomerům moc nevěřím :)), pokud bude výsledek stejný, zkusit zvýšit teplotu, a když se to ani další dny nepohne, tak přidat ještě jedny kvasnice, provzdušnit a nechat ještě dokvasit. Ale to už opravuješ havarované pivo, takže výsledek nemusí být ideální... Teoreticky tam můžeš mít také kontaminaci.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koniec kvasenia s vysokou hustotou
PříspěvekNapsal: pon 06. bře 2017 13:29:47 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 359
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
pcernak5 píše:
várka s hustotou mladiny 1064 pri 21°C, meral som refraktomerom...
... posledné dva dni sa mi už hustota nepohla pod 1029...


Pro pána krále, a je to tu zase. Refraktometr a měření vykvašeného/kvasícího piva. Tohle téma se objevuje několikrát týdně a lidi nepřestávají být překvapení, že jim to měří "špatně".

Ve tvém případě není hustota 1.029, ale je zhruba v mezích od 1.009 do 1.012 (v závislosti na zvolené metodice přepočtu hustoty refraktometru).

https://www.homebrewmap.com/cs/tools/ca ... correction

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koniec kvasenia s vysokou hustotou
PříspěvekNapsal: pon 06. bře 2017 13:52:28 
Offline

Registrován: ned 13. pro 2015 21:22:33
Příspěvky: 27
fotozapisnik.eu píše:
Refraktometr a měření vykvašeného/kvasícího piva.


A proto ho právě nepoužívám :D Ale jsem rád, že jsem se v odhadu prokvašení moc nemýlil 8-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koniec kvasenia s vysokou hustotou
PříspěvekNapsal: pon 06. bře 2017 14:20:39 
Offline

Registrován: úte 28. úno 2017 11:20:00
Příspěvky: 3
Ďakujem za odpoveď, refraktomer som použil prvý krát a pravdu povediac mal som mierny chaos v tych korekciách. Koniec koncov celkom pekne vysvetlenie som dostal na http://diversity-pivo.blogspot.sk/2017/01/pocitame-nova-korekce-refraktometru.html aj keď trošku neskoro :D


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz