VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 23. kvě 2018 2:14:56
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Zkažená várka?
PříspěvekNapsal: pon 20. úno 2017 19:01:07 
Offline

Registrován: ned 08. zář 2013 10:04:23
Příspěvky: 44
Bydliště: Česká Olešná, okr. JIndřichův Hradec
Zdravím,
obracím se na vás s problémem, který řeším poprvé. U poslední várky mám pocit, že se mi nejspíš něco nepovedlo a várka je v háji. Kvasil jsem rozmnoženýma US-05 z fízáku, při kvašení pivo normálně vonělo, ale už při stáčení do sudů byl cítim divný zápach. Pivo zatím leželo 10 dní(normálně svoje svrchňáky točím 3-5 dní po stočení z hlavního kvašení) a z piva je cítim něco jako zatuchlina a samozřejmně na chuť to není ono - vypít to nejde. Setkal se někdo z vás s něčím podobným? Hlavně nevím, kde se mohlo co pokazit a na co teda dát větší pozor příště. A hlavní otázka - je možný že se to ještě uleží a bude to k pití?

Jinak vařil jsem z Pale Ale, Cara Hel,Cara Aroma a granulovanýcho Challengru, Targetu a ŽPČ(první pokus s toudle kombinací)..

Díky moc za odpovědi, várka se mi ještě žádná nezkazila, takže v tomdle jsem úplný nováček.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zkažená várka?
PříspěvekNapsal: pon 20. úno 2017 19:34:20 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 265
mateskuci91 píše:
A hlavní otázka - je možný že se to ještě uleží a bude to k pití?.

Podle mých zkušeností to možné není, drobné nedostatky se vyležet mohou, nebo taky rozjet a bude to čím dál horší. Ale pokud to nejde polknout už teď, ležení to nespraví.
Co myslíš tím FÍZÁKEM? Kontaminace může být právě z kvasnic, ze vzduchu, nebo špatně sanitovaného čehokoliv, co přichází do styku s pivem. Např. u mě to byl jednou ventilek, přes který nuceně sytím.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zkažená várka?
PříspěvekNapsal: pon 20. úno 2017 19:58:10 
Offline

Registrován: ned 08. zář 2013 10:04:23
Příspěvky: 44
Bydliště: Česká Olešná, okr. JIndřichův Hradec
Fízákem myslim fiziologický roztok ve kterým uchovávám kvasnice. Před vařením z nich namnožím a odkvasím 2-3 várky. Je to taky jedna z možností, kde se mohla stát chyba, ale kvasnice nevypadali nijak špatně ani nesmrděli jinak než "kvasnicově". Taky mě zaráží, že pivo není kalný, jak bych si ho představoval, kdyby tam byl nějakem sarjart, co tam nepatří.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zkažená várka?
PříspěvekNapsal: pon 20. úno 2017 21:20:52 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 265
Kolikátá generace to je? Já se v domácích podmínkách neodvažuji recyklovat kvasnice víc než 3-krát, bez laboratorních podmínek to nejde donekonečna a každá manipulace je riskantní. Nejlepší je, když můžu stáhnout pivo ze spilky a s kvasnicemi hned zakvasit novou várku.
Ta zatuchlost může být i něčím jiným, ale starý slad, chmel, nebo oxidaci můžeš asi vyloučit že?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zkažená várka?
PříspěvekNapsal: pon 20. úno 2017 22:01:57 
Offline

Registrován: ned 08. zář 2013 10:04:23
Příspěvky: 44
Bydliště: Česká Olešná, okr. JIndřichův Hradec
Kvasnice byly nově rozmnožený, tedy 1. generace. Slad mě taky napad, dojíždím 2 roky starý zásoby, ale vařil jsem z něj v prosinci a vše ok, chmel byl nově koupený.

Jinak k těm kvasnicím abch to uved na pravou mírou, dělám to tak, že cca 14 dní před vařením vezmu kvasnice z fízáků(postup dělám dle francka), rozmnožím, odkvasím, seberu, propírám a cca 1,5 až 2 je takhle mám v lednici, pak s nima odkasím další várku a zase seberu,... do teďka bez problému a to už to tahle dělám dva roky.

To je taky důvod, proč jsem z toho tak paf, pač je po po nějakých 50 várkách za 3,5 roku první zkažená.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zkažená várka?
PříspěvekNapsal: pon 20. úno 2017 23:03:20 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 265
Aha, tak já nebudu radši dělat chytrýho :D tenhle způsob vůbec neznám, jako nultou generaci považuji sušené od Fermentisu. Tak snad najdeš příčinu, zajímalo by mě to.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zkažená várka?
PříspěvekNapsal: úte 21. úno 2017 6:20:08 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2834
Bydliště: Zeleneč
Za sebe bych si tipnul právě tu práci s kvasnicema.
Někde malá kontaminace, která se X-násobně rozšíří během množení, a je to...

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zkažená várka?
PříspěvekNapsal: úte 21. úno 2017 16:40:23 
Offline

Registrován: ned 08. zář 2013 10:04:23
Příspěvky: 44
Bydliště: Česká Olešná, okr. JIndřichův Hradec
provazek:Kvasinky rozmnožuju podle fracnka viz
Kód:
http://www.tourdebier.cz/francek/kvasinky-v-solnem-nalevu


Taky se přikláním k těm kvasnicím, jen jsem se chtěl zeptat, zda někdo neměl něco podobnýho(pivo čirý, zatuchlina, chuť jak kdybych pil bahno) a veděl, čím to nakonec bylo.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zkažená várka?
PříspěvekNapsal: pon 06. bře 2017 17:53:46 
Offline

Registrován: ned 08. zář 2013 10:04:23
Příspěvky: 44
Bydliště: Česká Olešná, okr. JIndřichův Hradec
Zdarec,
tak sem to nechal odležet a zkusil sem pár kousků dát, nejlepší přirování je, že je to lepší než voda, je v tom pivu jakási nakyslá pachuť, ale zatím to vypadá, že to vyjelvat nebudu muset.

Máte někdo podobnou zkušenost?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zkažená várka?
PříspěvekNapsal: stř 19. črc 2017 11:51:51 
Offline

Registrován: úte 23. úno 2016 13:23:03
Příspěvky: 23
zdarec chlapi, nechci zakládat nový link.
Včera jsem zakvasil 50 l várku podruhé recyklovanými kvasnicemi us-05 a pravděpod. již nebyly v opt. pohodě, prostě kvasí, ale je to o poznání slabší. Zřejmně
neprokvasí vše. Nemáte někdo zkušenosti s přidáním dalších kvasnic, v tomhle případě bal. sušených již do rozběhnutého kvašení?
Díky


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz