VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 16. říj 2018 11:54:03
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Zkažená várka?
PříspěvekNapsal: stř 19. črc 2017 15:22:54 
Offline

Registrován: stř 12. pro 2012 21:34:19
Příspěvky: 559
Bydliště: Machová
Nepíšeš nic o množství použitých kvasnic, teplotě kvašení atd......ale z mé zkušenosti je první kvašení vzdycky silné, pak už to nebývá tak bouřlivé......každopádně pokud to kvasí, nepanikařil bych a měřil denní úbytek, pokud je pravidelný a aspoň 0,7-1°, nechal bych to tak

_________________
Matěj 12° - na spilce
Hofburg na Černo 13° - zraje
best of Měrka 12° - zraje


Hofburg na Černo 13°- VÍTĚZ MHM BRNO 2015 a CHMELOVÁREK 2016 a 2. místo CHMELOVÁREK 2017
Tmavá 11° - 2. místo CHMELOVÁREK 2014
Stojanova Tma 14°- 3. místo Praha 2017


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zkažená várka?
PříspěvekNapsal: čtv 20. črc 2017 7:21:47 
Offline

Registrován: úte 23. úno 2016 13:23:03
Příspěvky: 26
kratoska15 píše:
Nepíšeš nic o množství použitých kvasnic, teplotě kvašení atd......ale z mé zkušenosti je první kvašení vzdycky silné, pak už to nebývá tak bouřlivé......každopádně pokud to kvasí, nepanikařil bych a měřil denní úbytek, pokud je pravidelný a aspoň 0,7-1°, nechal bych to tak

Jasně, podruhé rec. us-05, skladováné v lednici cca 300 ml na 50 l várku. Byly však použity po 6 týdnech. Teplota kvašení 21 °C.
Budu měřit a uvidím. Šlo mi však o to, jestli by bylo možné přidat i po 2-3 dnech kvašení ještě další balíček sušených, pokud by kvašení nebylo optimální.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zkažená várka?
PříspěvekNapsal: čtv 20. črc 2017 8:04:43 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 359
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
mira.mira píše:
kratoska15 píše:
Nepíšeš nic o množství použitých kvasnic, teplotě kvašení atd......ale z mé zkušenosti je první kvašení vzdycky silné, pak už to nebývá tak bouřlivé......každopádně pokud to kvasí, nepanikařil bych a měřil denní úbytek, pokud je pravidelný a aspoň 0,7-1°, nechal bych to tak

Jasně, podruhé rec. us-05, skladováné v lednici cca 300 ml na 50 l várku. Byly však použity po 6 týdnech. Teplota kvašení 21 °C.
Budu měřit a uvidím. Šlo mi však o to, jestli by bylo možné přidat i po 2-3 dnech kvašení ještě další balíček sušených, pokud by kvašení nebylo optimální.



Přidat další kvasnice do již probíhajícího kvašení (obzvlášť v případě, že se jedná o stejné kvasnice) podle mě můžeš. Otázka je, jestli to v tento okamžik ještě má smysl.

Podle mě jsi totiž původně dal tak zhruba pouze třetinu potřebných kvasnic (nepíšeš nic o hustotě - a stylu - piva, nicméně budu předpokládat něco ve stylu 12°Plato APA) a po třech dnech kvašení se už utrápené kvasinky:
1) namnožily
2) vypustily všechny možné (více či méně nepříjemné) "smrádky" :)

Obrázek

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zkažená várka?
PříspěvekNapsal: sob 22. črc 2017 9:23:57 
Offline

Registrován: úte 23. úno 2016 13:23:03
Příspěvky: 26
fotozapisnik.eu píše:
mira.mira píše:
kratoska15 píše:
Nepíšeš nic o množství použitých kvasnic, teplotě kvašení atd......ale z mé zkušenosti je první kvašení vzdycky silné, pak už to nebývá tak bouřlivé......každopádně pokud to kvasí, nepanikařil bych a měřil denní úbytek, pokud je pravidelný a aspoň 0,7-1°, nechal bych to tak

Jasně, podruhé rec. us-05, skladováné v lednici cca 300 ml na 50 l várku. Byly však použity po 6 týdnech. Teplota kvašení 21 °C.
Budu měřit a uvidím. Šlo mi však o to, jestli by bylo možné přidat i po 2-3 dnech kvašení ještě další balíček sušených, pokud by kvašení nebylo optimální.



Přidat další kvasnice do již probíhajícího kvašení (obzvlášť v případě, že se jedná o stejné kvasnice) podle mě můžeš. Otázka je, jestli to v tento okamžik ještě má smysl.

Podle mě jsi totiž původně dal tak zhruba pouze třetinu potřebných kvasnic (nepíšeš nic o hustotě - a stylu - piva, nicméně budu předpokládat něco ve stylu 12°Plato APA) a po třech dnech kvašení se už utrápené kvasinky:
1) namnožily
2) vypustily všechny možné (více či méně nepříjemné) "smrádky" :)



Obrázek




Jasně, prosím Tě, kde najdu tu tabulku


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zkažená várka?
PříspěvekNapsal: ned 23. črc 2017 20:01:12 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 359
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
mira.mira píše:
Jasně, prosím Tě, kde najdu tu tabulku


To bylo na mě? Jestli myslíš ten formulář s výpočtem, tak odkaz máš v mém předchozím příspěvku...

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zkažená várka?
PříspěvekNapsal: sob 21. dub 2018 10:59:22 
Offline

Registrován: ned 08. zář 2013 10:04:23
Příspěvky: 44
Bydliště: Česká Olešná, okr. JIndřichův Hradec
Zdravím všechny domovařiče,¨
tak zhruba po roce otvírám opět toto téma, kde se mi loni zkazila várka. Loni mi pivo chytlo nějakej smrádek a pachuť z kvasnic, nakonec pomohlo stočit ze sudu zpátky do spilky, vymejt sud a stočit zpět.

Tentokrát mám ten samý problém, ale tento postup už nepomohl.
Chci zkusit trochu piva převařit a uvidím, jestli ta pachuť zmizí. Pokud by se to povedlo asi bych zkusil várku převařit, udělat převařenou silnou sladinu a opět odkvasit. Máme někdo s nečím takovým zkušenost? Vím že je to trochu prasárna, i mě je to proti gustu, ale zase je mi líto to hned vylít.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zkažená várka?
PříspěvekNapsal: ned 22. dub 2018 20:14:09 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 275
Ahoj, dost šílený nápad. Každopádně nemůžeš převařovat pivo, ve kterém už jsou kvasnice - rozvaří se a bude to hrozně kvasničně smrdět.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zkažená várka?
PříspěvekNapsal: pon 23. dub 2018 7:55:15 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 161
Kasli na to a vylej to na kanal, budes tym mat viacej roboty ako keby si navaril novu varku a aj tak to pravdepodobne nezachranis... a skus radsej vychytat pricinu tej pokazenej varky aby sa ti to uz neopakovalo.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz