VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 18. lis 2017 12:52:31
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Presytene pivo po 2.5 mesiacoch vo flaske
PříspěvekNapsal: stř 12. říj 2016 13:21:54 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 116
Zdravim,

cca pred 2.5 mesiacmi som varil "Pale Ale", cca 12tku zo surovin. Pouzil som vrchne kvasnice Safale US-04. OG bola 1.048, po 10 dnoch fermentacie to kleslo na 1.010, vtedy som to stocil s pridanim dextrozy do flasiek.

Po cca tyzdni uz bolo pivo vo flaskach nasytene akurat. Vacsina sa vypila cca do mesiaca od naflaskovanie a nebol ziadny problem. Posledny 4 flasky som si odlozil s tym, ze ich prihlasim na domovaricsku sutaz v polke oktobra.

Predvcerom som teda skusil otvorit jednu z tych flasiek, ze ako to pivo chuti a na moje velke prekvapenie flaska pri otvoreni poriadne strelila a pri nalievani pivo strasne penilo a bolo presytene. V chuti bolo pivo strasne suche v zavere a absolutne bez chmelovej aromy. Ocakaval som, ze po cca 2 mesiacohc bude pivo v najlepsej kondicii ale opak je pravdou, predtym chutilo ovela lepsie. Pre istotu som skusil aj ostatne flasky a tiez boli presytene. Este dodam ze flasky boli skladovane v pivnici, kde cez leto bola teplota okolo 23C.

Nejake napady ze cim to moze byt? Flaskoval som to prilis skoro ked este kvasnice nesfermentovali vsetok cukor? Ale to by uz bolo pivo presytene aj po dvoch - troch tyzdnoch, nie?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Presytene pivo po 2.5 mesiacoch vo flaske
PříspěvekNapsal: stř 12. říj 2016 15:06:25 
Offline

Registrován: stř 12. pro 2012 21:34:19
Příspěvky: 559
Bydliště: Machová
Že by skladováním.....nemůžeš dlouhodobě skladovat pivo při 23°C.....je jasné, že kvasinky sežraly vše co mohly.......to pivo mělo jít po nasycení aspoň do +- 10°C.........

_________________
Matěj 12° - na spilce
Hofburg na Černo 13° - zraje
best of Měrka 12° - zraje


Hofburg na Černo 13°- VÍTĚZ MHM BRNO 2015 a CHMELOVÁREK 2016 a 2. místo CHMELOVÁREK 2017
Tmavá 11° - 2. místo CHMELOVÁREK 2014
Stojanova Tma 14°- 3. místo Praha 2017


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Presytene pivo po 2.5 mesiacoch vo flaske
PříspěvekNapsal: stř 12. říj 2016 15:09:00 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2822
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
V zásadě jsou asi 2 možnosti:
1) odrmutoval js ito tak, že to prokvasilo hodně do sucha. Pak to bylo brzy stočené, dokvasilo to v lahvi a přesytilo se to. Ale 1010 se mi zdá při použití S04 dostatečné
2) nějaká kontaminace, způsobující že cizí mikroogranismy prokvasily časem ()po rozmnožení) i to, co kvasinky nezvládly.

Píšeš, že to chutnalo hodně suše. Opravdu to bylo jen hodně prokvašené a jinak čisté a můžem tedy vyloučit (2) ?

@kratoska: skladování svrcňáku při 23°C je v pohodě. Zkoušel jsem nechat nějakou APA dlouho v teple a zkoušel jsem co to s tím udělá, a nic zásadního. Když je to čistý.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Presytene pivo po 2.5 mesiacoch vo flaske
PříspěvekNapsal: stř 12. říj 2016 15:56:05 
Offline

Registrován: stř 12. pro 2012 21:34:19
Příspěvky: 559
Bydliště: Machová
Mosquit píše:
V zásadě jsou asi 2 možnosti:
1) odrmutoval js ito tak, že to prokvasilo hodně do sucha. Pak to bylo brzy stočené, dokvasilo to v lahvi a přesytilo se to. Ale 1010 se mi zdá při použití S04 dostatečné
2) nějaká kontaminace, způsobující že cizí mikroogranismy prokvasily časem ()po rozmnožení) i to, co kvasinky nezvládly.

Píšeš, že to chutnalo hodně suše. Opravdu to bylo jen hodně prokvašené a jinak čisté a můžem tedy vyloučit (2) ?

@kratoska: skladování svrcňáku při 23°C je v pohodě. Zkoušel jsem nechat nějakou APA dlouho v teple a zkoušel jsem co to s tím udělá, a nic zásadního. Když je to čistý.





Já vím, znám ty příběhy od spousty domovarníků, spousta nechala pivo někde v regále a bylo ok........bylo to to první, co mě napadlo....otázka je jak píšeš, kam až by to bylo schopno dokvasit než by se to zastavilo, dál pak kolik dával cukru a taky třeba jestli měřil správně......

_________________
Matěj 12° - na spilce
Hofburg na Černo 13° - zraje
best of Měrka 12° - zraje


Hofburg na Černo 13°- VÍTĚZ MHM BRNO 2015 a CHMELOVÁREK 2016 a 2. místo CHMELOVÁREK 2017
Tmavá 11° - 2. místo CHMELOVÁREK 2014
Stojanova Tma 14°- 3. místo Praha 2017


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Presytene pivo po 2.5 mesiacoch vo flaske
PříspěvekNapsal: stř 12. říj 2016 16:37:39 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 116
mam este tie tri flasky, su to bernard flasky s patentovym uzaverom ,tak som len skusil, ci su tiez tak presytene (boli) ale zavrel som ich spat... napadlo ma ze ci je mozne nieco zistit z toho, ked by som teraz odmeral hustotu (nalejem pivo do pohara, necham odstat aby z neho Co2 vyprchalo a potom to zmeram hustomerom), ked by to malo ovela menej ako 1.010 by sa teoreticky potvrdilo to co pisal Mosquit... uz len otazka ci plati bod 1) alebo 2). Nejake pachute v tom pive neboli, ak sa za pachut neda oznacit to, ze po arome a chuti chmelu ani stopy, ale zas nejak extra chmelene to nebolo, na dryhop som daval len 30g Cascade-u.

Takisto som kostoval IPU ktoru som varil pred skoro 4 mesiacmi a tiez uz bola bez chmelovych arom, ale nasytenie v pohode...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz