VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 26. dub 2017 14:44:48
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Imperial Stout a Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: pon 12. zář 2016 11:43:36 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 31. bře 2016 21:54:47
Příspěvky: 8
Bydliště: Vsetín
Zdravím všechny domovarníky!

Před dvěmi měsíci jsem vařil svůj první Imperial stout. A ať to má grády zvolil jsem stupňovitost 26...možná první problém. Z plánovaných 20 litrů bylo jen 15, ale to není podstatné. Zcukřeno bylo vše na jedničku. Udělal jsem si startér z kvasnic Danstar Nottingam ....možná druhý problém. Zakvasil jsem v pohodě. První 4 dny to přímo stříkalo z kvasné zátky. Po cca týdnu to již jen lehce probublávalo a za 14 dní se to zastavilo na 9. Nechal jsem to ještě týden, ale cukr pořád stejný. Stočil jsem to se špetkou dextrozy (asi 3g/l) do 0,5 l flašek a dal do sklepení kde je momentálně cca 16 stupňů. Po měsíci ležení jsem chtěl okoštovat první vzorek. Otevřel jsem láhev, nalil do skleničky a....nic... ani jedna bublinka. Naprosto mrtvé. Samozřejmě sladké jak cecek. Předpokládám, že kvasnice se utopili v alkoholu..?? Co s tím teď? Můžete mi prosím poradit? Nerad bych to vylil, protože chuťově (až na tu sladkost a na to že je bez řízu) je dobré. Děkuji.

S pivním pozdravem,
Dr.Jekyl a Mr.Hyde

_________________
Mějte sa! Na zhledanů! Ať sa daří!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Imperial Stout a Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: pon 12. zář 2016 12:48:47 
Online
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 325
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
1) Volba kvasnic mi přijde v pohodě.
2) Finální hustota 9° Plato(?) se mi zdá poměrně vysoká - jaké jsi měl rmutovací schéma (a jaké jsi použil slady)?
3) Co míníš větou „udělal jsem si startér“?


P.S. Co přesně znamená „... ať to má grády ...“? :)

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Imperial Stout a Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: stř 14. zář 2016 8:34:45 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 31. bře 2016 21:54:47
Příspěvky: 8
Bydliště: Vsetín
fotozapisnik.eu píše:
1) Volba kvasnic mi přijde v pohodě.
2) Finální hustota 9° Plato(?) se mi zdá poměrně vysoká - jaké jsi měl rmutovací schéma (a jaké jsi použil slady)?
3) Co míníš větou „udělal jsem si startér“?


P.S. Co přesně znamená „... ať to má grády ...“? :)



Slady:
Pale ale................. 7,5 kg
Caraaroma............ 0,5kg
Carafa S. II .......... 0,5 kg
Pražený ječmen ... 0,5 kg
Ovesné vločky ...... 0,5 kg

1. prodleva - 50 stupňů 35 min
2. prodleva - 65 stupňů 60 min
3. prodleva - 76 stupňů 15 min
odrmutováno 79

Scezování 1hod. 30 min.

Před varem 24 litrů při hustotě 21
Po varu 16 litrů při 27 - zředěno převařenou vodou na 26
(litry nejsou přesně změřeny ....je to +- 1 litr)

Startér - tím myslím, že jsem rozmíchal kvasnice dle návodu a až byly rehydratované přidal jsem trochu patoků, které jsem měl zavařené z minulé várky. Kvasnice se rozjely a namnožily... Je to nesprávný termín?

Zakvašeno bylo cca při 23 stupních. Ponecháno při teplotě místnosti 19-21

PS: "Grády" No chtěl jsem zkusit udělat silné netradiční pivo s alkoholem nad 10% :lol:

_________________
Mějte sa! Na zhledanů! Ať sa daří!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Imperial Stout a Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: stř 14. zář 2016 10:08:13 
Online
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 325
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
Hmm, trošku jsem vsázel na malé množství kvasnic, ale v tomto případě těžko říct. Záleží na tom, kolik kvasnic jsi použil, do jakého množství "patoků", o jaké stupňovitosti patoky byly a jak dlouho jsi je startoval (a jakým způsobem).

O starteru a dávkování jsi předpokládám četl?

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Imperial Stout a Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: stř 14. zář 2016 10:24:33 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 31. bře 2016 21:54:47
Příspěvky: 8
Bydliště: Vsetín
Jeden pytlík kvasnic. Den předem jsem je rehydratoval, pak přilel 0,5 litru patoků o stupňovitosti cca 8 a míchal....jelikož nemám míchadlo, tak vždycky když jsem šel okolo jsem to pořádně zamíchal. :) Myslíš, že kdyby bylo málo kvasnic, tak by to tak bouřlivě kvasilo až to doslova stříkalo skrze kvasnou zátku?

_________________
Mějte sa! Na zhledanů! Ať sa daří!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Imperial Stout a Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: stř 14. zář 2016 10:35:22 
Online
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 325
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
Tak si to zadej do té kalkulačky: http://www.brewunited.com/yeast_calculator.php

Potřeboval bys starter o velikosti alespoň 2.5 litru.

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Imperial Stout a Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: stř 14. zář 2016 11:41:39 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 31. bře 2016 21:54:47
Příspěvky: 8
Bydliště: Vsetín
fotozapisnik.eu píše:
Tak si to zadej do té kalkulačky: http://www.brewunited.com/yeast_calculator.php

Potřeboval bys starter o velikosti alespoň 2.5 litru.


A kurňa :D .... Co teď? Slet to zas do kvasné nádoby a přidat další kvasnice?

Jinak jsem myslel, že i když jich dám méně, že se rozmnoží....akorát to bude déle kvasit... ?

_________________
Mějte sa! Na zhledanů! Ať sa daří!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Imperial Stout a Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: čtv 15. zář 2016 21:00:43 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 15. úno 2010 9:48:13
Příspěvky: 100
Bydliště: Loděnice
A u toho starteru se to začalo rozjíždět ? (pěna)
A mladinu jsi pořádně provzdušnil ?

Na to že to má stupňovitost přes 20° (kolik vlastně, změřils to ?) mi přijde cca 5% Caraaroma trochu moc. To jen přispívá že ti to tolik neprokvasí.
Nottinghamy kvasí dobře , ale na tuto stupňovitost to asi nebude, nedosáhnou na svůj stupeň prokvašení (attenuation), zvlášť pokud jich bylo míň.
Schlaď, (nejspíš) mrtvé kvasinky si sendou, stoč. Zkus to dokvasit čímkoliv, klidně to předávkuj ale nenechávej to tam dlouho. Pokud se to nerozjede, nemáš tam již zkvasitelné cukry.

Z pytlíku kvasnic na 20 l jsem schopen odkvasit 60 l , ale tak max 12-13°ky a dobře předem připravené. Ale je to vždy trochu riziko.

Pook


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Imperial Stout a Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: pát 16. zář 2016 11:39:40 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 31. bře 2016 21:54:47
Příspěvky: 8
Bydliště: Vsetín
Jo rozjely se pěna jako blázen, kýpalo mě to z baňky....mladinu provzdušňuju vždycky pořádně....a i v kvasné nádobě hrozná pěna, příšerně to bublalo až to stříkalo ven - jak jsem psal. :) Jenomže po 14 dnech se to zastavilo.... nechal jsem to ještě týden, ale ani se to nehnulo, tak jsem to stočil....a nic. Mělo to počáteční hustotu 26,2.

Myslíš, že to zkusit znovu s těma Nottinghamama? V lednici mám ještě S-33 a US-05....

Takže si připravím znovu startér....piva z flašek přeleju zpět do kvasné nádoby a zakvasím? Nebo třeba nabrat kvasnic do injekční stříkačky a fiknout to primo do flašek?

Nikdy jsem nevařil takhle silné pivo, takže zkušenosti s tímhle nemám. Většinou vařím 12-16ky... :) Svrchně kvašené zatím jen pšeničné.....a teď tohle.

Díky moc za rady :)

_________________
Mějte sa! Na zhledanů! Ať sa daří!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Imperial Stout a Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: ned 04. pro 2016 12:59:48 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 31. bře 2016 21:54:47
Příspěvky: 8
Bydliště: Vsetín
Ahojte,
napíšu Vám jak jsem dopadl. Vzal jsem kvasnice, které jsem posbíral po kvašení a rozdělal startér. Jenomže kvasnice byly asi v dosti hrozném stavu, zbité jak pes, takže to nebylo ono. Nicméně všechny flašky jsem otevřel, nalil zpět do spilky a zalil startérem. No z 9 mi to spadlo asi na 7,5 a víc nic. Měl jsem to tam asi 3 tydny, což asi nebylo úplně ideální, ale mezitím jsem koupil kyvetu a příslušenství, takže jsem to slil přímo do kyvety. Dle internetu jsem udělal tzv. "forced carbonation", neboli tlak na 2 bary a šulat s kyvetou dokud to "syčí". Pak jsem podle tabulky nastavil tlak na 0,6 baru (což by mělo odpovídat 2,3 volume of CO2) a nechal týden odpočívat. Samozřejmě dýl jsem to nevydržel, takž jsem milou kyvetu narazil a začal čepovat. Musím říct, že pivo je dobré. Není výborné, jelikož je pořád ještě dost sladké, ale jsem rád, že se vylije do žaludku nikoli do kanálu.

Všem vám moc děkuji za rady!

Příště až budu vařit toto pivo udělám jen 22 ne 26 a postarám se o pořádný startér.

Mějte se krásně a skládejte básně ....teda... vařte pivo ;)

_________________
Mějte sa! Na zhledanů! Ať sa daří!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Bing [Bot] a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz