VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je čtv 18. led 2018 16:30:57
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Nestandartní kvašení
PříspěvekNapsal: pát 27. kvě 2016 5:27:06 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 17. čer 2012 17:06:29
Příspěvky: 31
Bydliště: Pečky
Ahoj vespolek, poprosil bych o konzultaci. Známý začal nedávno s vařením piva a občas mu na dálku radím, ale teď bych nerad poradil nějakou blbost. Vařil ejlíka, 12° z plzeňskýho sladu, zakvašoval US-05, 1x použitými. Kvašení měl ve sklepě, kde má stabilně okolo 15 °C. Týden mu to kvasilo celkem normálně, ale pak se mu to kvašení úplně zastavilo. Na cukroměru mu to prý ukazovalo kolem 7 a pak už mu to padalo v průměru tak o 0,1-0,2 za den. Takže to stáhnul, že to snad dojde... Má to ve flaškách v lednici (kdyby to tak aspoň nechal v tom sklepě(!)) a po měsíci se s tím nestalo prakticky nic... Chutná to neharmonicky - sladkost, hořkost, skoro žádný říz, ale kontaminace v tom není. Podle mě to špatně zcukřil a ty kvasnice už jednoduše nemají co žrát. Tomu se vehementně brání, že sladký je to až až (což ale nemusí být dáno jenom jednoduchými cukry), a že neudělal nic špatně. Jako druhá možnost se mi jeví ty použité kvasnice. Prý jim nic nebylo, nicméně v lednici je měl přes dva týdny... Když se mu to kvašení zastavilo, radil jsem mu jako další možnost (když nízké zcukření kategoricky odmítl) přidat další kvasnice. A to mu radím de facto doteď: Může obětovat jednu PETku, odlít ji a zkusit znova zakvasit. A pokud by to náhodou vyšlo, může tak naložit s celou várkou... Co myslíte? Není to pitomost, co mu radím? Dá se to pivo ještě zachránit? Jestli bude jenom čekat s těma flaškama na zázrak, tak ten se podle mě už nestane... Díky moc!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nestandartní kvašení
PříspěvekNapsal: pát 27. kvě 2016 9:03:04 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 212
Bydliště: Ohrobec
Ty teploty jsou moc nízké. Jednu lahev cvičně na pár dnů do 20°C a třeba se to ještě rozjede.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nestandartní kvašení
PříspěvekNapsal: pát 27. kvě 2016 12:16:11 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 17. čer 2012 17:06:29
Příspěvky: 31
Bydliště: Pečky
A pokud se to nerozjede, má cenu ještě dávat nový kvasnice? Osobně mám za to, že už tam stejně není co zkvašovat, ale nevím, nebyl jsem u toho, neviděl jsem to...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nestandartní kvašení
PříspěvekNapsal: pát 27. kvě 2016 19:46:32 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 242
A co stará dobrá jodová zkouška?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nestandartní kvašení
PříspěvekNapsal: čtv 02. čer 2016 5:56:53 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 17. čer 2012 17:06:29
Příspěvky: 31
Bydliště: Pečky
Tak flašky prožily týden při pokojovce - změna žádná nebo sotva znatelná. Nicméně, cukr tam prý je (nevím, jestli dělal jodovku, ale má cukroměr a pokud mu ukazuje nějakých 6,5, tak bych tomu i věřil). Takže co dál? Nalít flašku po flašce zpátky do spilky a nasadit nový kvasnice? Přijde mi to trochu divočina, ale na nic chytřejšího jsem nepřišel :(


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nestandartní kvašení
PříspěvekNapsal: čtv 02. čer 2016 7:25:36 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 19. bře 2014 8:43:15
Příspěvky: 346
Bydliště: Hodonín
Toto se mě taky jednou stalo.Už s tím nic nenaděláš a časem tam začne vystupovat dost nepříjemně sladovost (bramborová pachuť). Jsou tři možnosti. Buď "zmutovali" kvasnice (špatné zacházení),špatně zcukřilo dílo (hodně nezkvasitelných cukrů) nebo nízká teplota kvašení (na hranici teploty kvašení).

_________________
http://pidipivovar-matavar.webnode.cz/

http://domovarnici.webnode.cz/

http://matasek.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz