VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 23. zář 2017 12:02:37
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Nestandartní kvašení
PříspěvekNapsal: pát 27. kvě 2016 5:27:06 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 17. čer 2012 17:06:29
Příspěvky: 31
Bydliště: Pečky
Ahoj vespolek, poprosil bych o konzultaci. Známý začal nedávno s vařením piva a občas mu na dálku radím, ale teď bych nerad poradil nějakou blbost. Vařil ejlíka, 12° z plzeňskýho sladu, zakvašoval US-05, 1x použitými. Kvašení měl ve sklepě, kde má stabilně okolo 15 °C. Týden mu to kvasilo celkem normálně, ale pak se mu to kvašení úplně zastavilo. Na cukroměru mu to prý ukazovalo kolem 7 a pak už mu to padalo v průměru tak o 0,1-0,2 za den. Takže to stáhnul, že to snad dojde... Má to ve flaškách v lednici (kdyby to tak aspoň nechal v tom sklepě(!)) a po měsíci se s tím nestalo prakticky nic... Chutná to neharmonicky - sladkost, hořkost, skoro žádný říz, ale kontaminace v tom není. Podle mě to špatně zcukřil a ty kvasnice už jednoduše nemají co žrát. Tomu se vehementně brání, že sladký je to až až (což ale nemusí být dáno jenom jednoduchými cukry), a že neudělal nic špatně. Jako druhá možnost se mi jeví ty použité kvasnice. Prý jim nic nebylo, nicméně v lednici je měl přes dva týdny... Když se mu to kvašení zastavilo, radil jsem mu jako další možnost (když nízké zcukření kategoricky odmítl) přidat další kvasnice. A to mu radím de facto doteď: Může obětovat jednu PETku, odlít ji a zkusit znova zakvasit. A pokud by to náhodou vyšlo, může tak naložit s celou várkou... Co myslíte? Není to pitomost, co mu radím? Dá se to pivo ještě zachránit? Jestli bude jenom čekat s těma flaškama na zázrak, tak ten se podle mě už nestane... Díky moc!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nestandartní kvašení
PříspěvekNapsal: pát 27. kvě 2016 9:03:04 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 206
Bydliště: Ohrobec
Ty teploty jsou moc nízké. Jednu lahev cvičně na pár dnů do 20°C a třeba se to ještě rozjede.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nestandartní kvašení
PříspěvekNapsal: pát 27. kvě 2016 12:16:11 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 17. čer 2012 17:06:29
Příspěvky: 31
Bydliště: Pečky
A pokud se to nerozjede, má cenu ještě dávat nový kvasnice? Osobně mám za to, že už tam stejně není co zkvašovat, ale nevím, nebyl jsem u toho, neviděl jsem to...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nestandartní kvašení
PříspěvekNapsal: pát 27. kvě 2016 19:46:32 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 219
A co stará dobrá jodová zkouška?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nestandartní kvašení
PříspěvekNapsal: čtv 02. čer 2016 5:56:53 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 17. čer 2012 17:06:29
Příspěvky: 31
Bydliště: Pečky
Tak flašky prožily týden při pokojovce - změna žádná nebo sotva znatelná. Nicméně, cukr tam prý je (nevím, jestli dělal jodovku, ale má cukroměr a pokud mu ukazuje nějakých 6,5, tak bych tomu i věřil). Takže co dál? Nalít flašku po flašce zpátky do spilky a nasadit nový kvasnice? Přijde mi to trochu divočina, ale na nic chytřejšího jsem nepřišel :(


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nestandartní kvašení
PříspěvekNapsal: čtv 02. čer 2016 7:25:36 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 19. bře 2014 8:43:15
Příspěvky: 333
Bydliště: Hodonín
Toto se mě taky jednou stalo.Už s tím nic nenaděláš a časem tam začne vystupovat dost nepříjemně sladovost (bramborová pachuť). Jsou tři možnosti. Buď "zmutovali" kvasnice (špatné zacházení),špatně zcukřilo dílo (hodně nezkvasitelných cukrů) nebo nízká teplota kvašení (na hranici teploty kvašení).

_________________
http://pidipivovar-matavar.webnode.cz/

http://domovarnici.webnode.cz/

http://matasek.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Česká pera na zakázku www.perka.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz