VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 27. dub 2018 1:32:07
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Stáčení aneb 4% nebo dextroza ?
PříspěvekNapsal: úte 02. úno 2010 20:31:02 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 25. led 2009 0:14:06
Příspěvky: 59
Jak by se mohlo z nadpisu zavádivě zdát, tak dotaz není směřován na tu míň šťastnou 4% populaci mužů, kterým ve skřínce nevisí plakát pěkné modelky :D , ale rád bych znal zkušenosti homebrewařů pro stáčení a přípravu piva na sekundární fermentaci. Může se lišit kvalita, chuť, pěnivost nebo nasycenost piva, když zvolím (dle mého) méně klasickou variantu, aneb stáčení při 4 % cukrů v mladině bez dodání náhradní dextrozy na sekundární kvašení ? Jaké jsou výhody a nevýhody obou druhů duhotného kvašení a je jeden z uvedeného způsobu lepší pro svrchní nebo spodní kvašení ???

_________________
Obrázek

Facebook -> Domácí pivo - Homebrewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stáčení aneb 4% nebo dextroza ?
PříspěvekNapsal: úte 02. úno 2010 21:03:29 
Offline

Registrován: pát 02. lis 2007 19:48:37
Příspěvky: 261
Bydliště: Svatava
Ahoj.
No já právě stáčím někde okolo 4,5% cukru. Důvod je tento. Používal jsem hustoměr od sládka a nikdy jsem se přesně netrefil. Jednou to bylo málo nasycené, ale jindy to byl šampus a nepomohlo ani odpouštění tlaku. Někdy to bylo tak silné, že jsem nedokázal nalít sklenici, jak to pěnilo.
Tak jsem uvedený hustoměr odložil (navždy) do skříně a používám jenom sacharometr. Tam hodnotu přečtu a stočím. Postupně se pivo nasytí a protože je to odzkoušené, tak vím, že to trvá klidně i ty 4 týdny, než se prokvasí ten zbytkový cukr. Zatím to vždy bylo přesně akorát. To jsem nezjistil sám, ale poradili mi to přímo v pivovaru a tak to takhle dělám. Když jsem jednou nemohl stočit včas a bylo tam už jen pod 3%, taky jsem přidal cca půl malé lžičky cukru a bylo to potom akorát nasyceno. Vliv na chuť při tak malém množství jsem naprosto nezjistil.
Snad Ti to pomůže.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stáčení aneb 4% nebo dextroza ?
PříspěvekNapsal: čtv 11. bře 2010 21:59:02 
Offline

Registrován: čtv 22. říj 2009 11:04:03
Příspěvky: 138
asi taky tak vykoumám, protože tím hustoměrem jde kolikrát skrz pěnu naměřit tak velké kulové...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stáčení aneb 4% nebo dextroza ?
PříspěvekNapsal: čtv 18. bře 2010 13:23:08 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Chtěl bych se zeptat jestli uvedených 4% nebo 4,5 % platí bez ohledu na stupňovitost piva nebo u silnějších piv stáčíme při vyšším procentu? Díky, V.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stáčení aneb 4% nebo dextroza ?
PříspěvekNapsal: čtv 18. bře 2010 16:13:14 
Offline

Registrován: pon 24. srp 2009 12:11:02
Příspěvky: 30
4,5% cukru při 12,4° nestačí. Pivo je Málo řízné a pěna je jen když se hodně snažím a leju to z výšky.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stáčení aneb 4% nebo dextroza ?
PříspěvekNapsal: čtv 18. bře 2010 16:56:19 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 25. led 2009 0:14:06
Příspěvky: 59
Taky by mě to vcelku zajímalo. Dělal jsem svrchní Irsh Stout od coopers a ředil jsem ho jen na 19,5 l + 0,5 kg černé maltózy a 0,5 dext. a pod 6% jsem se nedostal. Obdobně i u polotmavý 13-ky, resp. 14-ky z VÚPS.... taky jen k 5,5%

Existuje nějaká tabulka či poměry k síle piva (ředění) a doporučenému stáčení ????

_________________
Obrázek

Facebook -> Domácí pivo - Homebrewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stáčení aneb 4% nebo dextroza ?
PříspěvekNapsal: čtv 18. bře 2010 23:36:01 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Děkuji pánové, tohle jsem chtěl slyšet a jdu stáčet! O výsledku poreferuji ;)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stáčení aneb 4% nebo dextroza ?
PříspěvekNapsal: pon 19. dub 2010 20:57:32 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Tak pravděpodobně nějaký vztah mezi stupňovitostí piva a procentem při stáčení skutečně bude. Např. na těchto stránkách http://www.hobbybrauer.de/rezepte.php můžete u každého receptu vidět údaj (Abfüllzeitpunkt) při jaké hodnotě zbytkového cukru stáčet. Jen to mají oproti nám nějaký mdlejší nebo jsou naše piva poněkud přesycená:-) (osobně straním druhé možnosti) V.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stáčení aneb 4% nebo dextroza ?
PříspěvekNapsal: úte 20. dub 2010 10:33:54 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 30. bře 2010 9:53:27
Příspěvky: 609
Bydliště: Plzeň
Ahoj Všem, chtěl bych se zeptat jestli někdo z Vás používá "vylepšený hustoměr" (odkaz na něj pod příspěvkem) ke zjišťování cukernatosti prokvašené mladiny a tím i určování kdy stáčet do lahví bez přidávání další dextrózy.. nebo je měření nesrovnatelné se sacharometrem a todíž se podle něj nedá při sáčení orientovat.

díky


http://www.vasepivo.cz/product_info.php?products_id=47

_________________
.
http://domacipivovar.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stáčení aneb 4% nebo dextroza ?
PříspěvekNapsal: úte 20. dub 2010 12:28:03 
Offline

Registrován: pát 02. lis 2007 19:48:37
Příspěvky: 261
Bydliště: Svatava
Kup si na http://www.exatherm.cz podstatně lepší sacharometr a máš to na "furt" (když nerozbiješ). Tyhle náhrady opravdu miluji. :mrgreen:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz