VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 16. črc 2018 7:31:15
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: weizenbock a teď stejný problém se zázvorovým ejlem
PříspěvekNapsal: ned 31. led 2016 22:30:11 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 675
Bydliště: Praha
15.1. jsem uvaril a zakvasil 60 l weizenbocku a rozdelil vysledek jako vzdy:
40 l do 60 litroveho sudu
a zbylych 20 l do klasickeho bileho plastaku z Bauhausu
dnes jsem se konecne dostal k tomu to stocit a ejhle kybl z Bauhausu mel normalni hustotu 1012, kdezto ten velky mel 1030!! sensoricky pivo chutnalo jako stary zkysly ejl, plisen jsem nikde nepozoroval.

cim to muze byt a co s tim?
dik za rady!

edit:
OG byla 1064

problém se opakuje! viz níže!

_________________
Pivami se člověk učí!


Naposledy upravil buDDha dne stř 16. bře 2016 14:02:09, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: weizenbock
PříspěvekNapsal: pon 01. úno 2016 9:44:58 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2836
Bydliště: Zeleneč
pro začátek bude vhodné zjistit jaké byly kvasnice... tekuté a do obou nádob odlito od oka? Nebo pytlíčky ve správném poměru?

Kvašení bylo v místnosti, nebo nějak tepelně regulované?

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: weizenbock
PříspěvekNapsal: pon 01. úno 2016 11:42:17 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 675
Bydliště: Praha
do obou spilek sly tekute Weihestephans z Pivovarskeho domu, davkovane od oka, ale troufnu si tvrdit, ze dokazu odhadnout 2/3 a 1/3 zavarovaci flasky pri zakvasu, takze vysledek asi nebude tak presny jako pri davkovani 1 pytlik a 2 pytliky suchych, ale tak propastny rozdil bych necekal. ;)

kvaseni v mistnosti bez dalsi tepelne regulace. v noci mam termostat na 18°C, ve dne na 20,5°C, oboji zakvaseno pri 22°C

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: weizenbock
PříspěvekNapsal: pon 01. úno 2016 11:46:26 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2836
Bydliště: Zeleneč
Co nějaký další vlivy?
Provzdušnění?
Jak probíhalo chlazení - dohromady a pak rozděleno, nebo v každé nádobě zvlášť?
Zakvášení určitě při stejné teplotě?

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: weizenbock
PříspěvekNapsal: pon 01. úno 2016 12:39:05 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 675
Bydliště: Praha
prave, ze me dalsi vlivy nenapadaj..
stacim po chmelovaru silikonovou hadici rovnou do spilky a v ty to chladim, kazdou spilku zvlast.
provzdusnuju jen tim, ze kdyz vyndavam chladak ze spilky, trochu tam s nim kvedlam a jakoby to s nim "zamicham", ale to delam pokazdy stejne, jelikoz varim stejne varky, tak je vzdy delim v pomeru cca 40/20.
pri chlazeni merim zavarovacim teplomerem, takze rozdil tam byt muze ale spis +/- 0,5°C

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: weizenbock
PříspěvekNapsal: pon 01. úno 2016 13:39:37 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2836
Bydliště: Zeleneč
No právě, tím mě napadlo, jestli třeba nezůstala v té větší nádobě uprostřed vyšší teplota než jsi čekal (nehomogenní).

Jinak tam samozřejmě můžou bejt ještě jiný vlivy - nějaký jiný mikroorganismus, který pohubil kvasinky, než stačily dokonat práci, atd.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: weizenbock
PříspěvekNapsal: pon 01. úno 2016 17:48:30 
Offline

Registrován: čtv 28. úno 2013 23:45:41
Příspěvky: 81
No težko říct. Automaticky bych řekl, že třeba mohly stratifikovat teploty a velkej sud nejde obyč teploměrem změřit všude a teplota byla jiná: vyšší - ponouknout kvasnice k tvorbě víc vedlejších produktů, nižší - zpomalit kvasnice a umožnit pomnožení jinejch breberek z nějaký špatně vyčištěný biologický kapsy...

...ale tušim, že jseš dost zkušenej na to, abys tyhle eventuality mohl vyloučit, ne?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: weizenbock
PříspěvekNapsal: stř 16. bře 2016 13:59:21 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 675
Bydliště: Praha
jndr píše:

...ale tušim, že jseš dost zkušenej na to, abys tyhle eventuality mohl vyloučit, ne?


jak vidno, tak asi ne... ;)

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: weizenbock a teď stejný problém se zázvorovým ejlem
PříspěvekNapsal: stř 16. bře 2016 14:52:46 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 675
Bydliště: Praha
problém se opakuje :(

3.3. jsem uvaril zazvorovy ejl podle meho osvedceneho receptu (15 g zazvoru / l piva) a zakvasil recyklovanymi Mangrove Jack´s Burton Union (450 ml hustych kvasnic), OG 1056.
10.3. jsem s bohorovnou jistotou pristoupil ke spilce, ze zacnu stacet s tim, ze jen pro forma zmerim hustotu, at znam objem alk. jake bylo me prekvapeni, kdyz na hustomeru vidim 1029, resp. 1023 (2 ruzne spilky) :(
jeste tehoz dne jsem do vetsi spilky (te co mela 1029; 45 l mladiny) pridal 2 sacky rehydratovanych T-58 a dnes jsem na 1025 :x

varny proces oproti jindy beze zmen, sanitace tymiz prostredky...

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: weizenbock a teď stejný problém se zázvorovým ejlem
PříspěvekNapsal: stř 06. dub 2016 9:19:14 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 675
Bydliště: Praha
zazvorak je v kanale, stavel byl proti tomu cukrarensky vyrobek! :(

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz