VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 26. bře 2017 13:54:21
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: weizenbock a teď stejný problém se zázvorovým ejlem
PříspěvekNapsal: ned 31. led 2016 22:30:11 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 674
Bydliště: Praha
15.1. jsem uvaril a zakvasil 60 l weizenbocku a rozdelil vysledek jako vzdy:
40 l do 60 litroveho sudu
a zbylych 20 l do klasickeho bileho plastaku z Bauhausu
dnes jsem se konecne dostal k tomu to stocit a ejhle kybl z Bauhausu mel normalni hustotu 1012, kdezto ten velky mel 1030!! sensoricky pivo chutnalo jako stary zkysly ejl, plisen jsem nikde nepozoroval.

cim to muze byt a co s tim?
dik za rady!

edit:
OG byla 1064

problém se opakuje! viz níže!

_________________
Pivami se člověk učí!


Naposledy upravil buDDha dne stř 16. bře 2016 14:02:09, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: weizenbock
PříspěvekNapsal: pon 01. úno 2016 9:44:58 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2780
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
pro začátek bude vhodné zjistit jaké byly kvasnice... tekuté a do obou nádob odlito od oka? Nebo pytlíčky ve správném poměru?

Kvašení bylo v místnosti, nebo nějak tepelně regulované?

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. Ale lepší se to :-)
Rauch 13

Na spilce:
Ležák 12


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: weizenbock
PříspěvekNapsal: pon 01. úno 2016 11:42:17 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 674
Bydliště: Praha
do obou spilek sly tekute Weihestephans z Pivovarskeho domu, davkovane od oka, ale troufnu si tvrdit, ze dokazu odhadnout 2/3 a 1/3 zavarovaci flasky pri zakvasu, takze vysledek asi nebude tak presny jako pri davkovani 1 pytlik a 2 pytliky suchych, ale tak propastny rozdil bych necekal. ;)

kvaseni v mistnosti bez dalsi tepelne regulace. v noci mam termostat na 18°C, ve dne na 20,5°C, oboji zakvaseno pri 22°C

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: weizenbock
PříspěvekNapsal: pon 01. úno 2016 11:46:26 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2780
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Co nějaký další vlivy?
Provzdušnění?
Jak probíhalo chlazení - dohromady a pak rozděleno, nebo v každé nádobě zvlášť?
Zakvášení určitě při stejné teplotě?

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. Ale lepší se to :-)
Rauch 13

Na spilce:
Ležák 12


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: weizenbock
PříspěvekNapsal: pon 01. úno 2016 12:39:05 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 674
Bydliště: Praha
prave, ze me dalsi vlivy nenapadaj..
stacim po chmelovaru silikonovou hadici rovnou do spilky a v ty to chladim, kazdou spilku zvlast.
provzdusnuju jen tim, ze kdyz vyndavam chladak ze spilky, trochu tam s nim kvedlam a jakoby to s nim "zamicham", ale to delam pokazdy stejne, jelikoz varim stejne varky, tak je vzdy delim v pomeru cca 40/20.
pri chlazeni merim zavarovacim teplomerem, takze rozdil tam byt muze ale spis +/- 0,5°C

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: weizenbock
PříspěvekNapsal: pon 01. úno 2016 13:39:37 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2780
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
No právě, tím mě napadlo, jestli třeba nezůstala v té větší nádobě uprostřed vyšší teplota než jsi čekal (nehomogenní).

Jinak tam samozřejmě můžou bejt ještě jiný vlivy - nějaký jiný mikroorganismus, který pohubil kvasinky, než stačily dokonat práci, atd.

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. Ale lepší se to :-)
Rauch 13

Na spilce:
Ležák 12


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: weizenbock
PříspěvekNapsal: pon 01. úno 2016 17:48:30 
Offline

Registrován: čtv 28. úno 2013 23:45:41
Příspěvky: 81
No težko říct. Automaticky bych řekl, že třeba mohly stratifikovat teploty a velkej sud nejde obyč teploměrem změřit všude a teplota byla jiná: vyšší - ponouknout kvasnice k tvorbě víc vedlejších produktů, nižší - zpomalit kvasnice a umožnit pomnožení jinejch breberek z nějaký špatně vyčištěný biologický kapsy...

...ale tušim, že jseš dost zkušenej na to, abys tyhle eventuality mohl vyloučit, ne?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: weizenbock
PříspěvekNapsal: stř 16. bře 2016 13:59:21 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 674
Bydliště: Praha
jndr píše:

...ale tušim, že jseš dost zkušenej na to, abys tyhle eventuality mohl vyloučit, ne?


jak vidno, tak asi ne... ;)

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: weizenbock a teď stejný problém se zázvorovým ejlem
PříspěvekNapsal: stř 16. bře 2016 14:52:46 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 674
Bydliště: Praha
problém se opakuje :(

3.3. jsem uvaril zazvorovy ejl podle meho osvedceneho receptu (15 g zazvoru / l piva) a zakvasil recyklovanymi Mangrove Jack´s Burton Union (450 ml hustych kvasnic), OG 1056.
10.3. jsem s bohorovnou jistotou pristoupil ke spilce, ze zacnu stacet s tim, ze jen pro forma zmerim hustotu, at znam objem alk. jake bylo me prekvapeni, kdyz na hustomeru vidim 1029, resp. 1023 (2 ruzne spilky) :(
jeste tehoz dne jsem do vetsi spilky (te co mela 1029; 45 l mladiny) pridal 2 sacky rehydratovanych T-58 a dnes jsem na 1025 :x

varny proces oproti jindy beze zmen, sanitace tymiz prostredky...

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: weizenbock a teď stejný problém se zázvorovým ejlem
PříspěvekNapsal: stř 06. dub 2016 9:19:14 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 674
Bydliště: Praha
zazvorak je v kanale, stavel byl proti tomu cukrarensky vyrobek! :(

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz