VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 23. říj 2017 1:38:17
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Málo prokvašené pivo
PříspěvekNapsal: pát 31. říj 2014 13:15:36 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 18. úno 2011 20:24:46
Příspěvky: 30
Bydliště: Ostrava Poruba
Ahoj. Chtěl bych se zeptat. Vařil jsem teďka pivo jednoduchou infuzí. Teplota se měla držet na 67°C a já ji omylem udržoval na 68°C. Odrmutování bylo na 76°C. Vyslazení 77°C. Pivo mi ale nějak málo prokvasilo, ze startu 1044 a na konci 1017 po 11-ti dnech kvašení. Hustota po vykvašení měla původně být 1011. Může mít ta vyšší teplota vliv na zcukření...že by mi to udělalo více nezkvasitelných cukrů? Kvasnice jsem použil Danstar Windsor, kvašení při teplotě 18°C. Slady Pale Ale, Vídeň, Melanoid, Craystal150, Pražený ječmen.
Díky...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Málo prokvašené pivo
PříspěvekNapsal: pát 31. říj 2014 13:26:46 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2813
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Ignacius píše:
. Slady Pale Ale, Vídeň, Melanoid, Craystal150, Pražený ječmen.
Díky...


Zde záleží na poměrech. Co to je vlastně za pivo, styl nebo tak něco? Pokud bylo toho melanoidního nebo crystalu víc, tak už to ani níž jít nemusí...
A ano, 68 a 67 je rozdíl. V praxi stejně ale záleží na přesnosti teploměrů. Pokud jsi tam měl reálně třeba 70...

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Málo prokvašené pivo
PříspěvekNapsal: pát 31. říj 2014 13:33:23 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 870
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
S Danstar Windsor a při té teplotě 68°C> si myslím, že to je prokvašený na hotovo, víc to nesleze.
Tipuju, že by to mohl (měl být) Dry Stout?

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Naposledy upravil tomino dne pát 31. říj 2014 13:36:18, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Málo prokvašené pivo
PříspěvekNapsal: pát 31. říj 2014 13:35:14 
Offline

Registrován: stř 08. říj 2014 23:57:31
Příspěvky: 52
Hele já si myslím, že ti to možná dokvasilo, jestli si použil hodně těch barevnejch sladů. 1.044 je nějaká 11°P a 1.017 je asi 4,2 °P, kdyby to bylo světlý, čekal bych, že to prokvasí víc, ale takhle bych to asi i považoval za konec. Mohlo bejt i trošku míň kvasnic, ale podle použitých sladů bych tipnul, že víc už to asi nedojde. Z 11 končit na 4,2 ,ale zas nebude problém, jestli si chtěl sušší konec, tak zkus příště trochu upravit sypání ve prospěch základních sladů.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Málo prokvašené pivo
PříspěvekNapsal: pát 31. říj 2014 13:38:02 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 18. úno 2011 20:24:46
Příspěvky: 30
Bydliště: Ostrava Poruba
Objemy sladů 50%, 30%, 10%, 9%, 1% Má to být irský Red Ale. Teplotu měřím laboratorním rtutovym teploměrem. Míchání bylo zapnuté.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Málo prokvašené pivo
PříspěvekNapsal: pát 31. říj 2014 14:04:56 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 870
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
Ignacius píše:
Objemy sladů 50%, 30%, 10%, 9%, 1% Má to být irský Red Ale. Teplotu měřím laboratorním rtutovym teploměrem. Míchání bylo zapnuté.

No tak při těchto poměrech sladů to věřím už rozhodně, že je prokvašeno nadoraz.

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Málo prokvašené pivo
PříspěvekNapsal: pát 31. říj 2014 14:18:18 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2813
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Souhlasím.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Málo prokvašené pivo
PříspěvekNapsal: pát 31. říj 2014 14:22:26 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 18. úno 2011 20:24:46
Příspěvky: 30
Bydliště: Ostrava Poruba
Díky. Zase jsem se něco nového dozvěděl


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Málo prokvašené pivo
PříspěvekNapsal: pát 31. říj 2014 14:54:03 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2813
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Na zjištění konečné stupňovitosti se dá použít trik, že se část mladiny odleje do skleničky vedle, a dá se do ní o něco víc kvasnic než do zbytku (v poměru, samozřejmě) a sklenička se nechá při nějakých 25°C.

Tím by ses měl dozvědět, jak by to teoreticky prokvasilo v "ideálních" podmínkách. Navíc se to dozvíš dřív, než dokvasí ten zbytek, a můžeš se podle toho rozhodovat, kdy stočit ;-)

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Málo prokvašené pivo
PříspěvekNapsal: pát 31. říj 2014 15:21:51 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 04. led 2014 18:36:24
Příspěvky: 320
Bydliště: Trenčín
Ignacius píše:
Vařil jsem teďka pivo jednoduchou infuzí. Teplota se měla držet na 67°C a já ji omylem udržoval na 68°C.

Ja toto za problem nepozvazujem. Predsa ti to scukrilo. Mne lieta pri jednoduchej infuzii teplota tak, ze plus/minus dva stupne neriesim. A zatial nebol problem.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Česká pera na zakázku www.perka.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz