VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 26. úno 2017 13:18:08
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: úte 25. lis 2014 13:32:04 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2776
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
ferra.ri píše:
Nějak mě nejde do hlavy počítání dle toto nástroje: http://tastybrew.com/calculators/priming.html
Zadání pro výpočet:
Druh: Wheat Beer - Bavarian Weinzen (3,6-4,48)


Jen aby ta nesrovnalost nebyla tím, že sis vybral zrovna pivní styl, který má mít snad nejvyšší nasycení ze všech ;) Zkus to propočítat na nějaký jiný.

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. Ale lepší se to :-)
Rauch 13

Na spilce:
Ležák 12


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: úte 25. lis 2014 13:49:37 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 12. zář 2014 6:44:05
Příspěvky: 58
Bydliště: Havířov
Mosquit píše:
ferra.ri píše:
Nějak mě nejde do hlavy počítání dle toto nástroje: http://tastybrew.com/calculators/priming.html
Zadání pro výpočet:
Druh: Wheat Beer - Bavarian Weinzen (3,6-4,48)


Jen aby ta nesrovnalost nebyla tím, že sis vybral zrovna pivní styl, který má mít snad nejvyšší nasycení ze všech ;) Zkus to propočítat na nějaký jiný.



Jako pro toho začátečníka by zněla odpověd na Pšeničné pivko , dej tam, toho cca 6 g na 0,5 litru pivka :lol: dle web. nástroje

Vypočet pro pivo IPA, 20l , 20 C

Sugar Type Weight
Glucose (dextrose or corn sugar) 2.9 oz
Sucrose (table sugar) 2.8 oz
DME 55% AA (eg: Laaglander) 6.8 oz
DME 70% AA (eg: Northwestern) 5.3 oz
DME 75% AA (eg: Munton & Fison) 5.0 oz

2,9 oz = 82.2136 gramů takže furt rozdíl proti 120 g v dropsech 3gram/0,5l

Plzeňský ležák 20l, 10 C

Sugar Type Weight
Glucose (dextrose or corn sugar) 3.4 oz
Sucrose (table sugar) 3.2 oz
DME 55% AA (eg: Laaglander) 7.9 oz
DME 70% AA (eg: Northwestern) 6.2 oz
DME 75% AA (eg: Munton & Fison) 5.8 oz

3,4 oz = 96 gramů

Stout Oatmeal 20 l, 20 C

Sugar Type Weight
Glucose (dextrose or corn sugar) 3.4 oz
Sucrose (table sugar) 3.2 oz
DME 55% AA (eg: Laaglander) 7.9 oz
DME 70% AA (eg: Northwestern) 6.2 oz
DME 75% AA (eg: Munton & Fison) 5.8 oz

3.4 oz = 108 gramů

_________________
LITOMYŠLSKÝ KORBEL 2016, SILVER KORBEL, BRONZE KORBEL
FESTIVAL PIVNÍCH CHUTÍ 2016 - Ž. n. SÁZAVOU - LAGER - 1ST PLACE, 3RD PLACE
TRNAVSKÝ HRNCOVAR 2016 - LAGER - 2ND PLACE, 3RD PLACE, and PUMPKIN FERENC - 3RD PLACE
MHM BRNO 2016 - RAUCHBIER - 2ND PLACE


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: ned 04. led 2015 17:52:30 
Offline

Registrován: čtv 03. led 2013 14:07:54
Příspěvky: 131
Bydliště: Bratislava
Čo sa ti stále nezdá? Rôzne štýly sa tradične sýtia rôzne. Weizen najviac, britské ejly málo, naše ležiaky priemer... napríklad.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: úte 31. kvě 2016 11:15:57 
Offline

Registrován: sob 20. úno 2016 11:34:07
Příspěvky: 52
Bydliště: Slaný a kousek vedle
. . . . a taky by mne zajímalo proč se dává do flašek dextroza což je vlastně hroznový cukr, jestli to tomu pivu nevadí. - třeba na chuti, tvanlivosti, nebo já nevím třeba nějaká jiná reakce.

Já vím že při té gramáži je to asi jedno, tak to jen tak

Jen mi to přijde divný dávat tam ovocný cukr - když to s vínem nemá nic společnýho ....


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: úte 31. kvě 2016 11:36:37 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. úno 2016 20:41:21
Příspěvky: 51
Janek píše:
. . . . a taky by mne zajímalo proč se dává do flašek dextroza což je vlastně hroznový cukr, jestli to tomu pivu nevadí. - třeba na chuti, tvanlivosti, nebo já nevím třeba nějaká jiná reakce.

Já vím že při té gramáži je to asi jedno, tak to jen tak

Jen mi to přijde divný dávat tam ovocný cukr - když to s vínem nemá nic společnýho ....



no tak dextroza je sice "hroznový cukr", ale vyrábí se asi hlavně z bramborovýho škrobu...

je to plně zkvasitelný monosacharid, tudíž ve výslednym pivu z něj "nic" nezbyde - kvasinky ho přemění na alkohol a CO2...sekundární surogace má po senzorický stránce dopad leda na množství alkoholu (prostě se ex post zvýší EPM nebo-li OG chceš-li...přičemž FG zůstane po sekundárním prokvašení cca stejný)

...v "běžný mladině" se dextroza vždycky v nějakym (relativně malym=jednotky procent) množství vyskytuje....a třeba v takový mladině pro hefeweizen vařenej podle specialního rmutovacího schematu - tam jí je teprv habaděj (enzymu maltáza aktivnímu v části díla "2" je předhozená maltóza vzniklá působením B-amylázy v části díla "1"....a právě enzym maltáza rozkládá maltózu na dextrozu)...ale to je na delší povidání....

_________________
www.fb.com/3nohejjelen

Hefeweizen 13°- 1.místo na Degustační soutěži domácích výrobců piva ve Žďáru nad Sázavou 2016


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: pát 03. čer 2016 21:15:19 
Offline

Registrován: sob 20. úno 2016 11:34:07
Příspěvky: 52
Bydliště: Slaný a kousek vedle
Jelene díky ;)

Stejne dávám do láhví třtinový, ale díky, jsem moudřejší


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: stř 08. čer 2016 8:45:13 
Offline

Registrován: ned 30. lis 2014 17:55:56
Příspěvky: 23
jndr píše:
Když pominu možnost dokvašovat mladinou danou stranou před zakvašením jako asi nejhezčí techniku... ...připadá mi výpočet potřebnýho množství cukru třeba podle http://tastybrew.com/calculators/priming.html , jeho převaření v troše vody, zchlazení a vlití plus zamíchání do stočenýho piva před lahvovánim dost jednoduchý, no ne?...


Ahoj, neni mi jasne, jak nalevate ten roztok dextrozy do piva. Primo do kvasne nadoby pred stacenim? V takovem pripade neni problem se zamichanim a rozvirenim jiz sedlych kvasnic/vseho? Bez zamichani bych se trochu bal o tu homogennost. Ci - pokud primo do piva - to uz mi neprijde o moc jednoduzsi nez tam tu dextrozu (krystalickou...) nasypat rovnou. Premyslel jsem i kostkach cukru, ale byvaji 5g, coz uz je na pullitr asi moc. Zatim pouzivam dropsy, jsou fajn, ale ta cena :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: stř 08. čer 2016 8:50:58 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. úno 2016 20:41:21
Příspěvky: 51
Citace:
Ahoj, neni mi jasne, jak nalevate ten roztok dextrozy do piva. Primo do kvasne nadoby pred stacenim? V takovem pripade neni problem se zamichanim a rozvirenim jiz sedlych kvasnic/vseho? Bez zamichani bych se trochu bal o tu homogennost. Ci - pokud primo do piva - to uz mi neprijde o moc jednoduzsi nez tam tu dextrozu (krystalickou...) nasypat rovnou. Premyslel jsem i kostkach cukru, ale byvaji 5g, coz uz je na pullitr asi moc. Zatim pouzivam dropsy, jsou fajn, ale ta cena :)


Ahoj,

stáhnu mladý pivo z kvasnic (a případně i z chmele, když dělám dry-hopping) do druhý nádoby....v týhle druhý nádobě vzápětí rozmíchám v pivu převařenej roztok dextrózy....a stáčím do flašek....

ps: kvasím v "hornbach kýblu" bez kohoutu a stahuju to horem hadičkou (násoskou) do "hornbach kýble" s přidělanym kohoutem - na kterej napojím stáčeč....

_________________
www.fb.com/3nohejjelen

Hefeweizen 13°- 1.místo na Degustační soutěži domácích výrobců piva ve Žďáru nad Sázavou 2016


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: stř 08. čer 2016 12:59:35 
Offline

Registrován: ned 30. lis 2014 17:55:56
Příspěvky: 23
Ahoj, diky za tip. Dobry napad, extra 'Bauhaus' kybl uz mam na chytani sladiny z dvojkyblove scezovacky. Akorat bude asi dobre opatrit kohoutem oba, protoze nevim jak bych prubezne meril hustotu behem primarni fermentace, a taky degustoval :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: stř 08. čer 2016 13:27:20 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. úno 2016 20:41:21
Příspěvky: 51
vemec píše:
Ahoj, diky za tip. Dobry napad, extra 'Bauhaus' kybl uz mam na chytani sladiny z dvojkyblove scezovacky. Akorat bude asi dobre opatrit kohoutem oba, protoze nevim jak bych prubezne meril hustotu behem primarni fermentace, a taky degustoval :)


to si klidne porid...jen ti dam tip jak merim hustotu ja:-)...normalne vydesinfikuju hustomer a hodim ho do spilky, zmerim, vyndam = zadny ztraty...a nekdo ho ani nevyndava a nechava ho tam plavat...

_________________
www.fb.com/3nohejjelen

Hefeweizen 13°- 1.místo na Degustační soutěži domácích výrobců piva ve Žďáru nad Sázavou 2016


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz