VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 19. lis 2017 16:57:17
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: stř 22. říj 2014 6:33:29 
Offline

Registrován: sob 04. říj 2014 9:14:04
Příspěvky: 4
Tak vam dekuji za rady - tak jsem to udelal jednoduse - objednal jsem si http://www.vasepivo.cz/zbozi/kvasne-cuk ... -Z448.html
Pokusy s pivem budou nasledovat - je to muj prvni pokus


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: stř 22. říj 2014 16:26:18 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 04. led 2014 18:36:24
Příspěvky: 320
Bydliště: Trenčín
blizzy píše:
Tak vam dekuji za rady - tak jsem to udelal jednoduse - objednal jsem si http://www.vasepivo.cz/zbozi/kvasne-cuk ... -Z448.html
Pokusy s pivem budou nasledovat - je to muj prvni pokus

Jasne, celkom logicky si sa rozhodol pre riesenie, ktore ti nikto z nas nedoporucil :-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: stř 22. říj 2014 20:31:44 
Offline

Registrován: čtv 28. úno 2013 23:45:41
Příspěvky: 81
Mosquit píše:
jndr píše:
jeho převaření v troše vody, zchlazení a vlití plus zamíchání


Já to nezkoušel, ale zeptám se - nemůže to začít karamelizovat? Pokud dáš málo vody, tak asi jo, a když dáš hodně vody, tak budeš to pivo zase zbytečně ředit...



No podle vyčteného (vycházim primárně z US literatury a fór, např. autorem konstatování "serte na dextrozu, je toho tak málo, že stačí klidně normální cukr" je asi celkem uznávanej autor John Palmer) to rozpouštim v cirka 300 ml vody. To je na těch 19 litrů snad celkem zanedbatelný - a rozhodně to nekaramelizuje. A i kdyby to to trochu zředilo, tak mi to bude celkem fuk, neb mi standardně vychází vyšší OG, než je v receptech:)

Původně jsem dával podle vzorečku
x = (12*počet gallonů)/poslední dvě cifry OG
stranou x litrů (tj. 1 - 1,3 l) mladiny, kterou jsem po dokonalym primárnim prokvašení na spilce při lahvování vrátil zpátky do mladýho piva. Ale zlenivěl jsem.)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: stř 22. říj 2014 20:33:49 
Offline

Registrován: čtv 28. úno 2013 23:45:41
Příspěvky: 81
vankus píše:
jndr píše:
Když pominu možnost dokvašovat mladinou danou stranou před zakvašením jako asi nejhezčí techniku... ...připadá mi výpočet potřebnýho množství cukru třeba podle http://tastybrew.com/calculators/priming.html , jeho převaření v troše vody, zchlazení a vlití plus zamíchání do stočenýho piva před lahvovánim dost jednoduchý, no ne?...

Stale zapominas, ze otazku polozil zaciatocnik, ktory ma zo zaciatku dost inych problemov a pivo v navale radosti vypije castokrat este predtym, nez je vobec akotak ulezane.
Preto znovu opakujem: kostky.
Na zaklade vlastnych skusenosti konstatujem, ze s nejakym predcasnym pokazenim piva z dovodu pouzivania kociek cukru som sa zatial nestretol, bez problemov mi vsetko vydrzalo aspon 6 mesiacov, bez ohladu ci som varil zo surovin, z vytazku alebo z koncentratov.


Já to dávání mladiny stranou dělal od první várky.)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: stř 22. říj 2014 22:07:37 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 04. led 2014 18:36:24
Příspěvky: 320
Bydliště: Trenčín
jndr píše:

Já to dávání mladiny stranou dělal od první várky.)

No ale nezda sa mi, ze by si ho presvedcil... vsak tam ide sypat drops...
Chlapi, fakt sa mi niekedy zda, ze tie vase rady, nepochybne dobre mienene, su niekedy kontraproduktivne...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: čtv 30. říj 2014 8:26:28 
Offline

Registrován: sob 04. říj 2014 9:14:04
Příspěvky: 4
Tak jsem drops hodil do kouta a dal do flasek po kosce cukru a uz to lezi uvidim


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: čtv 30. říj 2014 10:22:45 
Offline

Registrován: ned 30. pro 2012 16:06:24
Příspěvky: 90
Bydliště: Žamberk
:) proč jsi tam nedal ten drops když už jsi ho měl?

_________________
Pajle 15° LITOMYŠLSKÝ KORBEL 2016 - stříbrná medaile
Pajle 11° MHM 2016 - BGA 1. místo.
Pajle Rypak v2 - Trnavský hrncovar 2017 2. místo


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: úte 25. lis 2014 8:43:23 
Offline

Registrován: sob 04. říj 2014 9:14:04
Příspěvky: 4
isgi píše:
:) proč jsi tam nedal ten drops když už jsi ho měl?

Protoze pokud jsem to dobre pochopil - tak drops stoji za houby - mam ho tu muzu pouzit pri dalsim pokusu. :-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: úte 25. lis 2014 9:12:58 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 04. led 2014 18:36:24
Příspěvky: 320
Bydliště: Trenčín
Ten fermentacny drops zase az tak za houby nestoji, je to zmes nejakých cukrov, glukozy tusim este s fruktózou alebo cim, je to tam uvedene na obale...
Jeho jedina nevyhoda je totiz cena, preto pouzivame radsej kockovy cukor ;)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: úte 25. lis 2014 12:56:11 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 12. zář 2014 6:44:05
Příspěvky: 61
Bydliště: Havířov
Nějak mě nejde do hlavy počítání dle toto nástroje: http://tastybrew.com/calculators/priming.html
Zadání pro výpočet:
Druh: Wheat Beer - Bavarian Weinzen (3,6-4,48)
Beer Volume 20 L = 5.28345 US galon převod pomocí http://www.prevod.cz/index.php?str=160&raz=1
Beer Temperature 20 C
Výsledek
Glucose (dextrose or corn sugar) 9.0 oz
Sucrose (table sugar) 8.6 oz
DME 55% AA (eg: Laaglander) 20.8 oz
DME 70% AA (eg: Northwestern) 16.3 oz
DME 75% AA (eg: Munton & Fison) 15.3 oz

Takže 9.0 oz (ounce) = 255.146 gramů

Kdybych si udělal roztok na 40 láhví 0,5l po úplném vykvašení s 255 gramy dextrózy není snad rovno tomu kdybych do každé láhve dal 3 g doporučované dextrózy = 40*3= 120 g

Není chyba v nástroji nebo už neumím počítat slovní úlohy :-)

_________________
OCENĚNÍ V SOUTĚŽÍCH CZ, SK, PL (17 CEN) ZDE https://www.homebrewmap.com/cs/#49.7769 ... otspot/104

FERENC - FIRST HANDCRAFTING MICRO-BREWERY IN TĚRLICKO (2015)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz