VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 16. črc 2018 7:28:55
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: sob 04. říj 2014 9:16:38 
Offline

Registrován: sob 04. říj 2014 9:14:04
Příspěvky: 4
Jsem tu zacatecnikem a tak bych se rad zeptal co je lepsi pro sekundarni kvaseni - dektroza nebo pouzivani nekterych jiz hotovych dropsu (tablet) - dik za radu


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: sob 04. říj 2014 9:22:35 
Offline

Registrován: stř 12. pro 2012 21:34:19
Příspěvky: 559
Bydliště: Machová
nejlepsi je nedoslazovat,pokud cukr,tak klidne i obycejny ,co davas kafe

_________________
Matěj 12° - na spilce
Hofburg na Černo 13° - zraje
best of Měrka 12° - zraje


Hofburg na Černo 13°- VÍTĚZ MHM BRNO 2015 a CHMELOVÁREK 2016 a 2. místo CHMELOVÁREK 2017
Tmavá 11° - 2. místo CHMELOVÁREK 2014
Stojanova Tma 14°- 3. místo Praha 2017


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: sob 04. říj 2014 11:01:06 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 04. led 2014 18:36:24
Příspěvky: 320
Bydliště: Trenčín
Nedosladzovat je sice najlepsie riesenie, ale aj najkomplikovanejsie.
Pre zaciatocnika by som kludne doporucoval kocku cukru do pollitrovej flasky. Babrat sa s dextrozou je zbytocna robota.
V pollitrovke dvanastky je povodne pred zakvasenim cca 60 gramov sladoveho cukru, ked tam pri stoceni hodim trojgramovu kocku cukru, tak to tvori 5 percent z celkoveho mnosztva. To jednoducho nema sancu nikto zacitit, ani to nijako nenarusi chut piva.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: úte 07. říj 2014 8:15:56 
Offline

Registrován: čtv 28. úno 2013 23:45:41
Příspěvky: 81
Tyjo, nějak nechápu, co je složitýho na dextroze. Jen mi připadá drahá. Ale použít kostky? Jednak jsou oproti sypanýmu cukru taky drahý - a pak: co možná kontaminace?...

Když pominu možnost dokvašovat mladinou danou stranou před zakvašením jako asi nejhezčí techniku... ...připadá mi výpočet potřebnýho množství cukru třeba podle http://tastybrew.com/calculators/priming.html , jeho převaření v troše vody, zchlazení a vlití plus zamíchání do stočenýho piva před lahvovánim dost jednoduchý, no ne?...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: úte 07. říj 2014 8:20:58 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2836
Bydliště: Zeleneč
jndr píše:
jeho převaření v troše vody, zchlazení a vlití plus zamíchání


Já to nezkoušel, ale zeptám se - nemůže to začít karamelizovat? Pokud dáš málo vody, tak asi jo, a když dáš hodně vody, tak budeš to pivo zase zbytečně ředit...

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: úte 07. říj 2014 8:34:36 
Offline

Registrován: čtv 03. led 2013 14:07:54
Příspěvky: 131
Bydliště: Bratislava
Ja to nepreháňam, používam normálne kryštálový cukor, väčšinou trstinový a po lyžičke sypem rovno do fliaš. Mám to odmerané, vychádza to presne 3 gramy, nejaká desatina hore-dole asi nebude kritická.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: úte 07. říj 2014 10:02:19 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 04. led 2014 18:36:24
Příspěvky: 320
Bydliště: Trenčín
jndr píše:
Tyjo, nějak nechápu, co je složitýho na dextroze. Jen mi připadá drahá. Ale použít kostky? Jednak jsou oproti sypanýmu cukru taky drahý - a pak: co možná kontaminace?...

No to, ze dextroza dost šumí... je tu o tom dokonca niekolko vlakien :o
Kontaminacie by som sa zbytocne neobaval, pretoze v momente ked cukor sypes do lahvi, uz je v nich vytvoreny alkohol, ktory znacnu cast pripadnych brebetiek pozabija. Samozrejme dodrziavat elementarnu cistotu je nevyhnutne. (Ja na to pouzivam decka, ale musia mat dokladne umyte ruky :) )

jndr píše:
Když pominu možnost dokvašovat mladinou danou stranou před zakvašením jako asi nejhezčí techniku... ...připadá mi výpočet potřebnýho množství cukru třeba podle http://tastybrew.com/calculators/priming.html , jeho převaření v troše vody, zchlazení a vlití plus zamíchání do stočenýho piva před lahvovánim dost jednoduchý, no ne?...

Stale zapominas, ze otazku polozil zaciatocnik, ktory ma zo zaciatku dost inych problemov a pivo v navale radosti vypije castokrat este predtym, nez je vobec akotak ulezane.
Preto znovu opakujem: kostky.
Na zaklade vlastnych skusenosti konstatujem, ze s nejakym predcasnym pokazenim piva z dovodu pouzivania kociek cukru som sa zatial nestretol, bez problemov mi vsetko vydrzalo aspon 6 mesiacov, bez ohladu ci som varil zo surovin, z vytazku alebo z koncentratov.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: úte 07. říj 2014 10:06:38 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 875
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
jndr píše:
jeho převaření v troše vody, zchlazení a vlití plus zamíchání do stočenýho piva před lahvovánim dost jednoduchý, no ne?...

Dělávám to tak z dextrózou...

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: úte 07. říj 2014 16:48:05 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Převařování dextrózy v troše vody je v zámoří běžná praxe.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: stř 08. říj 2014 7:59:08 
Offline

Registrován: stř 28. bře 2012 20:40:56
Příspěvky: 381
pouzivam obycajny cukor cely cas mojho varenia a nikdy ziaden problem s kontaminaciou. Uz sa vam pokazil cukor? videlis te ho niekedy splesnety? urcite nie ak ho clovek skladuje normalne. Ziadna kontaminacia sa nikdy nekonala... to skor clovek kontaminuje dielo inak..

_________________
http://prostredny-hrot.webnode.sk/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz