VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 22. led 2017 6:46:14
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: sob 04. říj 2014 9:16:38 
Offline

Registrován: sob 04. říj 2014 9:14:04
Příspěvky: 4
Jsem tu zacatecnikem a tak bych se rad zeptal co je lepsi pro sekundarni kvaseni - dektroza nebo pouzivani nekterych jiz hotovych dropsu (tablet) - dik za radu


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: sob 04. říj 2014 9:22:35 
Offline

Registrován: stř 12. pro 2012 21:34:19
Příspěvky: 557
Bydliště: Machová
nejlepsi je nedoslazovat,pokud cukr,tak klidne i obycejny ,co davas kafe

_________________
http://stojan-machovsky.webnode.cz

Zlaťák 11° - zraje
Slaďák 13° - zraje
Stojanův Stout 14° - zraje
Hofburg 11° - na spilce

Hofburg na Černo 13°- VÍTĚZ MHM BRNO 2015 a KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2016
Tmavá 11° - 2. místo KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2014


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: sob 04. říj 2014 11:01:06 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 04. led 2014 18:36:24
Příspěvky: 319
Bydliště: Trenčín
Nedosladzovat je sice najlepsie riesenie, ale aj najkomplikovanejsie.
Pre zaciatocnika by som kludne doporucoval kocku cukru do pollitrovej flasky. Babrat sa s dextrozou je zbytocna robota.
V pollitrovke dvanastky je povodne pred zakvasenim cca 60 gramov sladoveho cukru, ked tam pri stoceni hodim trojgramovu kocku cukru, tak to tvori 5 percent z celkoveho mnosztva. To jednoducho nema sancu nikto zacitit, ani to nijako nenarusi chut piva.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: úte 07. říj 2014 8:15:56 
Offline

Registrován: čtv 28. úno 2013 23:45:41
Příspěvky: 78
Tyjo, nějak nechápu, co je složitýho na dextroze. Jen mi připadá drahá. Ale použít kostky? Jednak jsou oproti sypanýmu cukru taky drahý - a pak: co možná kontaminace?...

Když pominu možnost dokvašovat mladinou danou stranou před zakvašením jako asi nejhezčí techniku... ...připadá mi výpočet potřebnýho množství cukru třeba podle http://tastybrew.com/calculators/priming.html , jeho převaření v troše vody, zchlazení a vlití plus zamíchání do stočenýho piva před lahvovánim dost jednoduchý, no ne?...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: úte 07. říj 2014 8:20:58 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2756
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
jndr píše:
jeho převaření v troše vody, zchlazení a vlití plus zamíchání


Já to nezkoušel, ale zeptám se - nemůže to začít karamelizovat? Pokud dáš málo vody, tak asi jo, a když dáš hodně vody, tak budeš to pivo zase zbytečně ředit...

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. Ale lepší se to :-)
Rauch 13

Na spilce:
Ležák 12


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: úte 07. říj 2014 8:34:36 
Offline

Registrován: čtv 03. led 2013 14:07:54
Příspěvky: 131
Bydliště: Bratislava
Ja to nepreháňam, používam normálne kryštálový cukor, väčšinou trstinový a po lyžičke sypem rovno do fliaš. Mám to odmerané, vychádza to presne 3 gramy, nejaká desatina hore-dole asi nebude kritická.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: úte 07. říj 2014 10:02:19 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 04. led 2014 18:36:24
Příspěvky: 319
Bydliště: Trenčín
jndr píše:
Tyjo, nějak nechápu, co je složitýho na dextroze. Jen mi připadá drahá. Ale použít kostky? Jednak jsou oproti sypanýmu cukru taky drahý - a pak: co možná kontaminace?...

No to, ze dextroza dost šumí... je tu o tom dokonca niekolko vlakien :o
Kontaminacie by som sa zbytocne neobaval, pretoze v momente ked cukor sypes do lahvi, uz je v nich vytvoreny alkohol, ktory znacnu cast pripadnych brebetiek pozabija. Samozrejme dodrziavat elementarnu cistotu je nevyhnutne. (Ja na to pouzivam decka, ale musia mat dokladne umyte ruky :) )

jndr píše:
Když pominu možnost dokvašovat mladinou danou stranou před zakvašením jako asi nejhezčí techniku... ...připadá mi výpočet potřebnýho množství cukru třeba podle http://tastybrew.com/calculators/priming.html , jeho převaření v troše vody, zchlazení a vlití plus zamíchání do stočenýho piva před lahvovánim dost jednoduchý, no ne?...

Stale zapominas, ze otazku polozil zaciatocnik, ktory ma zo zaciatku dost inych problemov a pivo v navale radosti vypije castokrat este predtym, nez je vobec akotak ulezane.
Preto znovu opakujem: kostky.
Na zaklade vlastnych skusenosti konstatujem, ze s nejakym predcasnym pokazenim piva z dovodu pouzivania kociek cukru som sa zatial nestretol, bez problemov mi vsetko vydrzalo aspon 6 mesiacov, bez ohladu ci som varil zo surovin, z vytazku alebo z koncentratov.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: úte 07. říj 2014 10:06:38 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 862
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
jndr píše:
jeho převaření v troše vody, zchlazení a vlití plus zamíchání do stočenýho piva před lahvovánim dost jednoduchý, no ne?...

Dělávám to tak z dextrózou...

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: úte 07. říj 2014 16:48:05 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Převařování dextrózy v troše vody je v zámoří běžná praxe.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dektroza ci drops
PříspěvekNapsal: stř 08. říj 2014 7:59:08 
Offline

Registrován: stř 28. bře 2012 20:40:56
Příspěvky: 381
pouzivam obycajny cukor cely cas mojho varenia a nikdy ziaden problem s kontaminaciou. Uz sa vam pokazil cukor? videlis te ho niekedy splesnety? urcite nie ak ho clovek skladuje normalne. Ziadna kontaminacia sa nikdy nekonala... to skor clovek kontaminuje dielo inak..

_________________
http://prostredny-hrot.webnode.sk/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz