VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 16. lis 2018 3:08:04
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 169 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 17  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: stř 23. úno 2011 9:09:23 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 11. úno 2011 18:05:30
Příspěvky: 118
Bydliště: Praha
No pak rovnou točím ke konzumaci výčepem z kegu a nebo pokud chci něco naflaškovat, tak sud hodně vychladím abych lépe vázal kysličník a výčepem nastaveným na nejmenší pěnivost stočím do litrové pivní PETky.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: stř 23. úno 2011 9:25:22 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Mosquit píše:
Začínám mít problémy s dokvašováním v lahvích. Stáčeno před týdnem při 5% (hned 2 várky najednou se sešly :-) ). Ani po týdnu lahve nevykazují nějaký výrazný tlak, případně pivo říz. Jsou uskladněné při 17°C, při kterých probíhalo prvotní kvašení (svrchně, Danstar Nottigham a pšeničné živé z pivovaru). Přitom ta pšenice na 5% vykvasila za 3.5 dne, takže tam to jelo rychle. Jinak to nejsou žádná silná piva, vše do 13°, takže zahubené alkoholem by kvasnice být neměly.

Trochu mi to přijde, jako by se tomu už vůbec nechtělo kvasit :-) Opravdu to dokvašuje tak pomalu? Zkusím možná dnes jedno pivo otevřít a přeměřit cukroměrem... Nemůže být třeba příčinnou to, že oboje kvasnice výborně sedimentovaly, a do lahví se jich dostalo málo? Nebo nízká teplota? Nebo jim brání něco jiného - špatná desinfekce, špatné zcezení po chmelovaru, ... ? :-/


Tak to je hodně divný. Napadají mě dvě věci:

1. zahubil jsi kvasnice dezinfekcí zbylou v láhvi
2. holt je třeba stočit to ještě dřív. Dle mých dosavadních zkušeností hodnota zbytkového extraktu v láhvi při stáčení je hodně závislá na receptu. taky už jsem zažil, že jsem stáčel při 5,5% a musel jsem dodávat cukr. To byl ale stout a T - 58.

Vzhledem k tomu, že ti to ale vůbec neprokváší, obávám se, že platí bod 1. Dej vědět jaký je vývoj.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: stř 23. úno 2011 18:54:50 
Offline

Registrován: úte 07. zář 2010 8:43:39
Příspěvky: 32
Mosquit píše:
Začínám mít problémy s dokvašováním v lahvích. Stáčeno před týdnem při 5% (hned 2 várky najednou se sešly :-) ). Ani po týdnu lahve nevykazují nějaký výrazný tlak, případně pivo říz. Jsou uskladněné při 17°C, při kterých probíhalo prvotní kvašení (svrchně, Danstar Nottigham a pšeničné živé z pivovaru). Přitom ta pšenice na 5% vykvasila za 3.5 dne, takže tam to jelo rychle. Jinak to nejsou žádná silná piva, vše do 13°, takže zahubené alkoholem by kvasnice být neměly.

Trochu mi to přijde, jako by se tomu už vůbec nechtělo kvasit :-) Opravdu to dokvašuje tak pomalu? Zkusím možná dnes jedno pivo otevřít a přeměřit cukroměrem... Nemůže být třeba příčinnou to, že oboje kvasnice výborně sedimentovaly, a do lahví se jich dostalo málo? Nebo nízká teplota? Nebo jim brání něco jiného - špatná desinfekce, špatné zcezení po chmelovaru, ... ? :-/


Opravdu divný. Zkus jednu láhev naočkovat kapkou rozkvašené mladiny a uvidíš.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: čtv 24. úno 2011 17:21:31 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2841
Bydliště: Zeleneč
Mosquit píše:
Tak dnes přeměřeno. Stáčeno před týdnem při 1020, uchováváno při stejné teplotě, dnes po vylití ze skleněné lahve naměřeno 1020. Tak co s tím?

Pivo ale decentně pění, a jestli má říz nedokážu odhadnout - jak je hnusné :-D Ale to se vyleží...


Tak dnes změřena pšenice - a z 1020 je najednou 1014 :-) Trocha zvýšení teploty pomohla. Pěna stále mizivá, říz skoro nic. Takže kvasí! No zatím to tedy do sklepa přesunovat nebudu, a budu postupně otevírat kontrolní vzorky a měřit. Jen se bojím, že mi pak do toho sklepa nic nevyzbude :-D

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: pon 28. úno 2011 11:50:03 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 01. úno 2011 10:25:30
Příspěvky: 117
zdravim,

po tyzdnovom kvaseni nam OG klesla z povodnych 1074 na 1032, pivo sme stocili na sekundarne kvasenie do skleneneho demizona s pridavkom dubovych chipsov namacanych vo whisky

planujeme takto sekundarne kvasit asi tyzden /7-10 dni/ potom flaskovat

otazka, stacat to do flias rovno zo sklenenho demizona /vyvstava problematicke stacanie hadicou/ alebo to stocit najskor do medzinadoby s ventilom a tak do flias pomocou stacacej "nasosky" :-)

alebo vziat po tych 7-10 dnoch vzorku na odmeranie stupnovitosti a podla toho stacat? chceme to stacat pri cca 1020

dalsia otazka, bude dostatok kvasnic na dokvasovanie vo flasi alebo pridat dextrozu... kedze ide o stout neradi by sme ho presytili, bude dozrievat minimalne dalsie 3 mesiace vo flasi pred prvym otvorenim...

-------------------------
www.kladzivar.sk


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: stř 16. bře 2011 19:48:02 
Offline

Registrován: úte 01. úno 2011 10:47:55
Příspěvky: 100
Bydliště: Kynice
taky mi to strašně pomalu dokváší (danstar), stáčel jsem při 4pr. cukru z původních 11-12, což je zjevně málo, do dAlších lahví jsem přidal drobet dextrosy ale není výraznější rozdíl. Pivo sice má říz, ale špatně pění. Nejlepší zatím zkušební výsledek mám po opatrném slití všeho z PET do nerez sudu od sirupu, smíchání s čerstvým pivem, na manometru samo po pár dnech udělalo 1,2atm a jinak mohu po odpuštění dotlakovat CO2. Už to tam mám měsíc a nic se nekazí, pěna je super ale zase je menší říz. desinfekci jsem nepoužíval.
Jo začátky jsou těžký...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: čtv 05. kvě 2011 9:27:58 
Offline

Registrován: úte 01. úno 2011 10:47:55
Příspěvky: 100
Bydliště: Kynice
navázal bych sám na sebe- od posledního příspěvku uběhly skoro 3měsíce.
Řekl bych, že problém s sek. fermentací mi přetrvává a obecně vzato i pokud stočím při zbytkovém cukru 5% a více, přičemž se jedná maximálně o 12ctku, se mi to i v lahvích dostatečně nenatlakuje. ( o nerez sudu jsem psal, tam mi to udělá do 1,5atm, ale vysycenost taky není nic moc)
Tedy - v lahvích ( těsní dobře) na dně sice kvasnice jsou ale výsledek - v řízu a pěnivosti - nic moc. Pokud přidám dextrosu nebo cukr , pak do tří dnů je na plastových lahvích jasno - a výsledek -OK. Podotýkám , že jsem nikdy do lahví nepoužil desinfekci , stáčím přes plínu.
Ještě mohu říci, že kvasnice svrchní byly tak do 4.generace, spodni jsem měl asi 7.
Jedniné co by mě napadlao , že v tom sladovém výtažku již nejsou optimální cukry, ale doprčic ten Bruntál používáte všichni ....


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: čtv 05. kvě 2011 9:59:31 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2841
Bydliště: Zeleneč
A do kolika % nebo hustoty Ti to dokvasí, když to necháš "nadoraz" a přidáváš ten cukr? Aby tam opravdu nebyly nějaké nezkvasitelné cukry.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: čtv 05. kvě 2011 11:52:37 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 876
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
já sem se myslím s Bruntálem nikdy nedostal u piv kolem 14-16° pod 3.5% zbytku cukru,když to bylo nadoraz.

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: čtv 05. kvě 2011 11:59:47 
Offline

Registrován: úte 01. úno 2011 10:47:55
Příspěvky: 100
Bydliště: Kynice
vím , že když už se nedělala prakticky žádná pěna tak jsem byl těsně pod 4%, a stočil jsem, ale na doraz nevím, vlastně tomino už odpověděl. Takže asi to 1,5% nestačí.....


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 169 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 17  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz