VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 23. črc 2018 14:40:18
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 169 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: sob 11. zář 2010 7:49:08 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 14. črc 2010 15:58:40
Příspěvky: 11
Bydliště: okolo Frýdku
Dobre rano,
obracim se na ctene forum, s problemem, ktery budu muset nejspis urychlene resit.

Skladuju pivo v lednici, ve ktere mne odesel termostat a teplota je tam momentalne mezi 2,9 az 3,5 stupni. Jedna se o Coopers Lager, po druhotne fermentaci.

Mam se o pivo obavat?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: sob 11. zář 2010 10:05:49 
Offline

Registrován: pát 02. lis 2007 19:48:37
Příspěvky: 261
Bydliště: Svatava
Proč,
nech ho normálně ležet. Za měsíc uvidíš, že bude dobré.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: stř 15. pro 2010 12:03:17 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2836
Bydliště: Zeleneč
Stáčel jsem před 3 týdny při 5%, dnes mi volali rodiče, že z ležáckého sklepa se ozvala rána a skleněná flaška (bez keramického uzávěru, s normálním) se rozlétla.

Bylo to určitě 5% (měřeno cukroměr, i hustoměr ukazoval stejně, teplota měření 20°C), cukr jsem žádný nepřidával.

A teď - co jsem udělal špatně, a hlavně co dál? Mám jet a otevřít všechno pivo - tedy bát se dalších výbuchů - nebo mohla být láhev poškozená, že to nevydržela?

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: stř 15. pro 2010 12:09:33 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Mosquit: S největší pravděpodobností poškozená láhev, otevřel bych zkušebně jedno a viděl jak je sycený.
Huugo: ležení při teplotě okolo 2 - 3°C je přece ideál. V.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: stř 15. pro 2010 12:21:50 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2836
Bydliště: Zeleneč
Vláďa: já už jedno teď otevřel - jediný rozdíl je, že tamto leželo poslední 3 dny ve sklepě, zatímco tohle poslední 3 dny v lednici. A je nasycené akorát, rozhodně to není žádná šlehačka - hezky pění, říz akorát... :x

Hlavně jsem nečekal, že by to roztrhlo lahev - ta zátka tam přeci není naražená tak moc, spíš jsme si myslel, že to odtrhne kdyžtak zátku.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: stř 15. pro 2010 13:29:56 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Ty ze sklepa bys měl upít brzo, ty v lednici ještě chvíli vydrží, ale neotálel bych s tím když je to po třech dnech "akorát". V.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: stř 15. pro 2010 14:28:42 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2836
Bydliště: Zeleneč
Tak v tom sklepe je ted 5 stupnu, v lednici budeme mit +/- taky tolik.
Je to svrchne kvaseny (Ale), kvasnice byly od 16 do 22 stupnu,..
4 dny kvaseni, tyden dozravani pri vyssi teplote, ted tyden a pul ve sklepe.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: stř 22. pro 2010 21:46:16 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2836
Bydliště: Zeleneč
Mosquit píše:
... a skleněná flaška ... se rozlétla.

Bylo to určitě 5%... cukr jsem žádný nepřidával.


Tak jsem byl dnes na osobní inspekci :) Žádná další se nerozlétla, ale otevřením různých lahví se ozvalo různíé zasyčení.

Asi tuším, kde jsem udělal chybu. Když jsem odměřoval 5%, tak jsem odebral naběračkou ZESHORA 2dl do odm. válce a měřil. Svrchní kvasnice se ale drží nahoře, tak to pivo bude mít opravdu asi jinde jinou hustotu. Něco podobného už mě napadlo, tak jsem to experimentálně ověřil teď při stáčení další várky, a opravdu je potřeba to trochu předtím promíchat. Tím zase ale dojde k rozvíření kvasnic (pokud nejsou gelové, jako jsem měl já při nynější várce).

Vykládám si to tedy tak, že v blízkosti svrchních (drží se na povrchu) je to pivo více prokvašené, než dole. Někdo podobné zkušenosti? :roll:

Mimochodem, to co jsem dneska zkoušel otevřít a zasyčelo hodně - tak to rozhodně nechutnalo jako 12°, spíš tak jako 22° :D Ty ostatní lahve v pořádku.

Jinak jsem to pyrotechnicky ohledal a bylo to asi tak, že lahev ustřelila cca 1cm nad dnem (tedy někde v přechodu tlusté dno - tenká stěna lahve), celý zbytek byl vystřelen nahoru, kde udělal 0.5cm díru do omítky ve stropě (výška stropu cca 1.5m) a nárazem do stropu se střepy roztříštily na malinké kousky a rozletěly všude kolem.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: stř 22. pro 2010 21:54:55 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 22. říj 2010 12:55:12
Příspěvky: 208
Bydliště: Bratislava
mám podobnú skúsenosť. Cukromer ukazoval 4% a ja som potom musel vypúšťať tlak z Bernardovských fliaš.

_________________
http://www.svojepivo.sk


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: stř 22. pro 2010 22:21:33 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2836
Bydliště: Zeleneč
A jen z těch "odspodu" a nebo ze všech? Kontroloval jsem to cukroměrem (pivovarským) i hustoměrem, u obou po přepočtu 5%, ovšem jen nahoře :twisted:

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 169 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz