VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 01. kvě 2017 3:29:18
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 169 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 13, 14, 15, 16, 17  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: ned 31. kvě 2015 21:48:18 
Offline

Registrován: pon 25. kvě 2015 19:47:49
Příspěvky: 6
Děkuji za odpověď. Již je znát, že se pivo částečně vyčeřilo. Ještě to ale potrvá :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: pon 07. zář 2015 7:31:02 
Offline

Registrován: pon 07. zář 2015 7:23:10
Příspěvky: 3
Zdravím. Založil jsem první várku, je to koncentrát BB Midland Mild Ale, kvasilo dva týdny při teplotě kolem 18-19, včera stočeno. Ovšem kvůli změně venkovní teploty je na půdě, kde proces probíhal, teď kolem 14-15 stupňů. Není problém, když lahve budou těch asi 10 dní před transportem do sklepa v trochu chladnějším prostředí než byla nádoba při prvotním kvašení?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: pon 07. zář 2015 9:34:31 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 01. úno 2012 15:58:29
Příspěvky: 82
To by snad nemuselo vadit. Kdyžtak to tam nech dýl. Máš něco i v PET, ať můžeš kontrolovat, jestli už je to natlakované?
Ještě možnost dát to do bytu, kde máš předpokládám +-24°C, a jak se to dosytí, tak rovnou do sklepa...

_________________
Domácí pivovar Tučňák
Kvasí:
  • "Ležák" 13°
V lednici:
  • APA #1 Chinoogget 11° (chmely Chinook a Nugget)
  • Milk Stout 14° (s laktózou)
  • Svatební R1 15° Belgian Blond Ale


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: pon 07. zář 2015 9:36:03 
Offline

Registrován: stř 12. pro 2012 21:34:19
Příspěvky: 558
Bydliště: Machová
Jsem přesvědčený, že to ničemu vadit nebude, možná ti bude jen o něco dýl trvat........

_________________
http://stojan-machovsky.webnode.cz

Mates 12° - zraje
Hofburg na Černo 13° - zraje
Libuše 12° - zraje
Lukášek 10° - na spilce

Hofburg na Černo 13°- VÍTĚZ MHM BRNO 2015 a KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2016
Tmavá 11° - 2. místo KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2014


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: pon 07. zář 2015 10:08:45 
Offline

Registrován: pon 07. zář 2015 7:23:10
Příspěvky: 3
Díky za odpovědi. Mám jen jednu malou zkušební petku, jinak vše ve skle (také asi 15 keramických bernardů). V bytě není víc než 21. Počítám s tím, že to bude zrát déle, mezitím založím další...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: úte 20. říj 2015 19:43:57 
Offline

Registrován: ned 04. zář 2011 12:48:16
Příspěvky: 10
Bydliště: M. Třebová
Chlapi někdo tu kdysi psal,že sytí pivo sladinou já to nemůžu bohužel nikde najít a nevím kolik cca %. Stáčení se zbytkovým cukrem nejde (DH) a cukr se mi už přidávat nechce. Dík. :roll:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: pon 08. úno 2016 14:16:26 
Offline

Registrován: pon 11. led 2016 19:17:55
Příspěvky: 2
Zdravím vážení,

měl bych otázku...
Vařil jsem jednu ze svých prvních várek. Po několika neúspěších jsem byl konečně spokojen s výsledkem. Ovšem po chvíli ležení mě veselí opustilo.
Zkoušel jsem uvařit domácí verzi fénixe. Svrchně kvašené s koriandrem a pomerančovou kůrou. Vaření a vše proběhlo v pohodě, uvařeno 30l, zakvašeno GOLDkami. Kvašení bylo dost rychlé, během 2 dnů přestala zátka bublat, tak jsem sacharometrem změřil cca 2,5% zbytk. cukru. Takže jsem urychleně stočil do petlahví od vody. Stáčel jsem hadičkou a do každé láhve (1,5l) jsem dal lžičku třtinového cukru. Nechal jsem při stejné teplotě jako to kvasilo (20-22°C) týden stát a poté jsem pivo dal do lednice naležato.
Když jsem ho teď po 10 dnech z lednice vytáhl a chtěl ochutnat, překvapilo mě velké množství kvasnic ležících na boku (dně) každé láhve. Pivo jsem nalil, pěna naprosto žádná a dost hodně je cítit po kvasnicích aj to po nich chutná... Také je pivo dost kalné...
Mohu večer přidat fotky

Vím, že 10 dní je na ležení ještě málo ale mám doufat, že se to během dalších týdnu zlepší? A proč pivo před stočením do lahví pěnilo a chutnalo výtečně a teď je z toho totok? To velké množství kvasnic v láhvi mi také nepřijde normální... přitom goldky udělaly ten pěkný sliz na dně a při stáčení jsem byl opatrný.

Omlouvám se za, možná stupidní dotaz, ale vážně nevím kde jsem udělal chybu.
Vážím si odpovědi, hezký den tomu kdo se dočetl až sem.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: pon 08. úno 2016 15:03:32 
Offline

Registrován: stř 20. kvě 2015 13:45:10
Příspěvky: 99
Na dosycení se dává 6g cukru na 1l.. V tvém případě na 1,5l piva dej 9g cukru na dosycení. Ty jsi dal pouze čajovou lžičku - což jsou jenom 3g (zhruba). Kolik máš místa v lahvi pro plyn?
Kalnost se delším ležením určitě ztratí. Kyselost by mohla trochu také ustoupit

Přidej cukr a nech zase minimálně týden v teplotě hlavního kvašení


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: pon 08. úno 2016 16:03:22 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 04. led 2014 18:36:24
Příspěvky: 319
Bydliště: Trenčín
Presne to iste sa stalo aj mne asi pred pol rokom:
Pridany vyvar z cerstvej pomarancovej kory a koriandru, vrchne kvasene.
Kvasnicova chut sice po case zmizla, ale pivo zostalo aj po pol roku kalne a nema ziadnu penu a je akoby skysnute. Pritom som daval poctive 3 g cukru na pol litra.
Mam podozrenie, ze dôvodom je prave ta pomarancova kora, zrejme nejako meni fyzikalne parametre piva.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: pon 08. úno 2016 16:37:42 
Offline

Registrován: pon 04. kvě 2015 7:51:29
Příspěvky: 122
Bydliště: Brno
Co to bylo za pomerančovou kůru? Nemůže být třeba ošetřená nějakým antimykotickým prostředkem proti plísni, který by zabil i kvasinky?

_________________
Pivo nechává narůstat masové partie člověka a silou a dobrotou této obilné šťávy dává i pěkné zbarvení v obličeji. Čistá voda naproti tomu člověka oslabuje, protože obsahuje vady a nemá velkou hodnotu.
Sv. Hildegarda z Bingenu (1098-1179)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 169 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 13, 14, 15, 16, 17  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz