VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 22. črc 2017 9:37:07
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 169 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: stř 20. lis 2013 9:31:37 
Offline

Registrován: čtv 24. říj 2013 11:46:46
Příspěvky: 10
Jenom bych se chtěl zeptat, protože na fóru je dost rozdílných názorů, ohledně teploty ležení svrchně kvašených piv. Někdo píše, že to drží kolem devíti stupňů, někdo leží při pokojové teplotě. Já to dělám tak, že odkvasím při cca 16 stupních, pak to pár dní (3-4) nechám při stejné teplotě nasytit a pak šup do sklepa, kde mám asi těch 9 - 11 stupňů. Na stránkách domácího pivovárku Biohazard je optimální teplota ležení cca 10 - 15 stupňů. Někdo psal, že ideální teplota ležení srvchních piv je tak těch 15 - 18 stupňů a někdo zase leží normálně při pokojové teplotě. A pár lidí dokonce leží kolem těch 5-9 stupňů. Nejčastěji používám Danstar Notinghamy. Je v těch teplotách nějaký zásadní rozdíl?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: stř 20. lis 2013 9:54:45 
Offline

Registrován: čtv 03. led 2013 14:07:54
Příspěvky: 131
Bydliště: Bratislava
Akurát som včera čítal na amerických fórach o výhodách kvasenia pri viac, než 26°C ...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: stř 20. lis 2013 11:54:42 
Offline

Registrován: ned 20. úno 2011 22:17:19
Příspěvky: 392
Jogurt píše:
Akurát som včera čítal na amerických fórach o výhodách kvasenia pri viac, než 26°C ...

Super... a mohl by ses o to s námi podělit?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: stř 20. lis 2013 12:10:14 
Offline

Registrován: čtv 03. led 2013 14:07:54
Příspěvky: 131
Bydliště: Bratislava
No bola to téma o saisonoch kvasených s Danstar Belle Saison :D Pár ľudí si tam pochvaľovalo, že im to dáva ten správny šmrnc, pričom pri nižších teplotách je výsledok "príliš čistý".


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: stř 20. lis 2013 12:23:00 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2785
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
to sem asi neplést.

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: stř 20. lis 2013 12:30:27 
Offline

Registrován: čtv 03. led 2013 14:07:54
Příspěvky: 131
Bydliště: Bratislava
Aká otázka, taká odpoveď. ;)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: stř 20. lis 2013 12:33:04 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2785
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Otázka zněla na dokvašování a ležení, ne na hlavní kvašení Saisonu, což je trochu specifická věc (asi jako bychom v tématu o kvasnicích napsali, že vlastně na kvasnicích vůbec nezávisí, protože jsem někde četl, že Sahti se kvasí chlebovým kváskem).

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: stř 20. lis 2013 14:01:29 
Offline

Registrován: čtv 03. led 2013 14:07:54
Příspěvky: 131
Bydliště: Bratislava
No ja som napríklad čítal odporučenia pre dokvášanie (ležanie) pri podobnej teplote, ako bolo hlavné kvasenie. Dáva to logiku, keď to takmer zmrazím, tak už asi veľa aktivity od vrchných nedostanem.

Pre mňa je to rovnako všeobecná otázka, ako keby sa niekto spýtal, že "tak ako je to s tým chmeľovarom?".

Ordinary bitter, strong belgian ale a russian imperial stout budú mať asi iné ideálne podmienky a aj tak to vždy bude závisieť od toho, čo tým "dokvášaním" človek sleduje.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: pát 29. kvě 2015 10:37:08 
Offline

Registrován: pon 25. kvě 2015 19:47:49
Příspěvky: 6
Ahoj, asi se budu ptát hloupě, přesto se zeptám jestli při druhotné fermentaci v lahvích je zákal (šlem)normální a pivo se časem vyčistí, či je něco špatně. Je to moje první várka (Finlandia Lager) proto se ptám. Stočeno po třech týdnech kvašení při hustotě 1014, přičemž hustota se poslední týden nehnula. Děkuji za odpověď.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: ned 31. kvě 2015 20:43:22 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 216
Ano, zákal při druhotné fermentaci je normální, jsou to hlavně kvasinky, které ještě musí pivo nasytit. Ležením se pivo částečně nebo úplně vyčeří a na dně lahví se utvoří sediment.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 169 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz