VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 20. črc 2018 15:39:50
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 169 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: pát 11. led 2013 19:03:18 
Offline

Registrován: stř 12. pro 2012 21:34:19
Příspěvky: 559
Bydliště: Machová
Mosquit píše:
Jenže ono to sycení nebude probíhat znova odzačátku - Ty to otevřeš, něco uteče, ale něco zůstane "zadrženo" v pivu, tj. nebudeš vědět, na čem jseš.


Dobře, tomu rozumím, mně jde o to, rozhodnout se co je pro konečný výsledek rozumnější. Nechat tak a mít pivo třeba ne úplně nasycené, třeba ne tak pěnivé, ale chuťově dobré. Nebo to otevřít a dosladit, teoreticky bych tím neměl nic pokazit pokud dosladím na průměrné 3g na 1/2 litr piva. Otázka je zda se to pak nasytí jak by mělo, když část uteče? A pak je tu taky možnost, že to otevřením nějak znehodnotím, ale to, si myslím, asi nehrozí.

A teď babo a zkušení pivaři raďte.... :) ;)

_________________
Matěj 12° - na spilce
Hofburg na Černo 13° - zraje
best of Měrka 12° - zraje


Hofburg na Černo 13°- VÍTĚZ MHM BRNO 2015 a CHMELOVÁREK 2016 a 2. místo CHMELOVÁREK 2017
Tmavá 11° - 2. místo CHMELOVÁREK 2014
Stojanova Tma 14°- 3. místo Praha 2017


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: pát 11. led 2013 19:19:18 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 08. bře 2012 20:29:42
Příspěvky: 160
Bydliště: Ostrava
Vydrž,Prťka,vydrž! ;)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: pát 11. led 2013 21:13:25 
Offline

Registrován: úte 08. čer 2010 16:15:38
Příspěvky: 171
Bydliště: Slaný
A co takhle část flašek nechat tak jak jsou a část dosladit a uvidíš co by bylo lepší, prostě takový něco jako empirický výzkum.
Já to tak taky praktikoval, když jsem měl pocit, že jsem dal málo osladil a nebo si nebyl jistý, prostě jsem měl "vzorky" a mohl porovnávat. A pokud si vzpomínám, tak se dosytilo nakonec všechno, něco dříve něco později. Co bylo šampusovatý, resp. přesycený tak to byly spíš problematický várky, který se vyloženě nepovedly a pivo bylo dost ovocný. To pak ve sklípku i pár flašek bouchlo a soudek to zkroutilo - ten jsem pak raději bouchl řízeně.

_________________
Máš místo mozku z piva kostku.

Co na tom pivu vidíš prosimtě? Já ti to řeknu a ty začneš chlastat taky

***************************************
Neberte život vážně, stejně z něj nevyváznete živí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: ned 13. led 2013 13:18:41 
Offline

Registrován: stř 12. pro 2012 21:34:19
Příspěvky: 559
Bydliště: Machová
Dnes jsem jednu láhev otevřel, a dosypal necelé 2g dextrozy, rozjelo celkem silné penění, hned jsem láhev zavřel a počkám co to udělá. Jinak mezi touto láhví a lahvemi neotevřenými je v tvrdosti docela rozdíl. Takže sycení tam probíhat musí......

Tak mě napadá, jestli to nebyla až zbytečná panická panika :D . Píše se tu o láhvích jako kámen a ty mé jako kámen nejsou, ale teď když porovnávám ta dvě láhve, myslím, že je to nasyceno solidně a z té doslazováné bude kvalitní Bohemka :D .
Každopádně díky za trpělivost a vaše rady. Dám vědet jak to dopadlo.

_________________
Matěj 12° - na spilce
Hofburg na Černo 13° - zraje
best of Měrka 12° - zraje


Hofburg na Černo 13°- VÍTĚZ MHM BRNO 2015 a CHMELOVÁREK 2016 a 2. místo CHMELOVÁREK 2017
Tmavá 11° - 2. místo CHMELOVÁREK 2014
Stojanova Tma 14°- 3. místo Praha 2017


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: stř 30. říj 2013 11:25:03 
Offline

Registrován: pon 21. říj 2013 17:07:44
Příspěvky: 25
Taky mám otázku.
Na druhotnou fermentaci v lahvích používám drops, med nebo sladový koncentrát z plechovky.
Je třeba po přidání těchto věcí s flaškama třást, aby se dobře rozpustily, nebo to tam prostě hodit a nechat to ležet na dně?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: sob 02. lis 2013 0:29:02 
Offline

Registrován: pon 21. říj 2013 17:07:44
Příspěvky: 25
Tak jsem to dosladil, zavřel do flašek a .... nic. Leží to už třetí den a flašky jsou pořád měkké, takže CO2 nevzniká.
V čem může být problém? Nejsou už kvasnice kaput?
Když jsem to stáčel do flašek bylo to už naprosto čiré a kvasnice ležely na dně ve formě blátíčka. Neměl jsem je nabrat a trošku do každé flašky kápnout? Takhle se tam asi nemá co rozmnožit.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: sob 02. lis 2013 7:05:40 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2836
Bydliště: Zeleneč
i když to vypadá, že tam žádné nejsou, je jich tam pořád ještě dost. Třeba jim to bude chvíli trvat, ale zpracují to. Kolik to má teď °C ?

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: sob 02. lis 2013 16:38:04 
Offline

Registrován: pon 21. říj 2013 17:07:44
Příspěvky: 25
Mosquit píše:
i když to vypadá, že tam žádné nejsou, je jich tam pořád ještě dost. Třeba jim to bude chvíli trvat, ale zpracují to. Kolik to má teď °C ?


Podle toho jak doma topím. Když nejsme doma, vypnu kotel a je tam asi tak 17. A když ho zapnu, tak 20-21°C.
Počítám, že ta várka bude asi dost silná, neměřil jsem to, jen odhaduju, že to mohla být tak 16-17% epm. Nemohlo tam při primární fermentaci vzniknout tolik lihu, že to ty kvasinky umrtvilo? Použil jsem kvasnice S 04.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: ned 03. lis 2013 18:25:10 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2836
Bydliště: Zeleneč
nějakou šestnácku, nebo sedmnáctku ty kvasnice zvládnou v pohodě. O problémech bych se bavil i 19+...

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: pon 04. lis 2013 14:34:54 
Offline

Registrován: pon 21. říj 2013 17:07:44
Příspěvky: 25
Už to tvrdne, jupí!
(Myslím ty petky)
Každopádně je zajímavé, že nejvíc zatím ztvrdly ty, do nichž jsem na dokvašení přidal sladový koncentrát, o něco méně ty s medem a nejměkčí jsou ty s dropsem.
Asi se na ten drops příště vykašlu, beztak je to sacharóza a ta do piva nepatří, bolí po ní hlava.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 169 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz