VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing
http://varimpivo.cz/

Druhotná fermentace a ležení
http://varimpivo.cz/viewtopic.php?f=22&t=207
Stránka 1 z 17

Autor:  dwarfik1 [ čtv 18. čer 2009 12:59:18 ]
Předmět příspěvku:  Druhotná fermentace a ležení

Znalci, musí se po prvotní fermentaci stočit do lahví či soudků 5 l a přidat dextroza, nebo lze přetočit do sudu cca 20 l a třeba týden před konzumací stočil do lahví + dextroza ????

Autor:  zizla [ čtv 18. čer 2009 22:25:18 ]
Předmět příspěvku:  Re: Druhotná fermentace a ležení

Rozhodně do finální nádoby, tedy do lahví nebo do soudku. To druhotné kvašení je dlouhodobý proces a využívá právě tu dodanou dextrózu. Frajeři s hustoměrem a spoustou času jako třeba tomino ( 8-) ) to stáčí do lahví při cca 4% zbytkového cukru, který pak poslouží k druhotné fermentaci. Kdo nemá čas to hlídat (já), nechá to dojet při primárním do konce a pak (když má konečně trochu času na stočení) na sekundární přidá cukr - já dávám 3,75g glukózy/0,5l.

Autor:  dwarfik1 [ pát 19. čer 2009 5:38:36 ]
Předmět příspěvku:  Re: Druhotná fermentace a ležení

to zizla : :!: Díky za info !!!

Autor:  tomino [ pát 19. čer 2009 15:43:07 ]
Předmět příspěvku:  Re: Druhotná fermentace a ležení

zizla píše:
Frajeři s hustoměrem a spoustou času jako třeba tomino ( 8-) ) to stáčí do lahví při cca 4% zbytkového cukru, který pak poslouží k druhotné fermentaci.


jj takhle to dělají masteři :P :D

Autor:  Hayas [ čtv 14. led 2010 22:35:07 ]
Předmět příspěvku:  Re: Druhotná fermentace a ležení

Ahojte,

rozsiruji řadu začátečníků a chtěl bych se jenom zeptat za jak dlouho a v jake intenzitě začne druhé kvašení po stočení do lahví.

Dělal jsem svoji prvni varku (Coopers draught) a prvotni kvaseni probihalo 9 dnu pri 20-21°C. Stacel jsem to uz pomerne ciste do skla Bernard a do nekolika PET.

Dnes jsou to 4 dny co mam stoceno a PET lahve uz zacinaji pruzit. Chtel jsem se jenom pozeptat, zda je to normalni prubeh, nebo by to melo byt intenzivnejsi....

Ja se tak tesim - ted uz jen aby bylo na co. ;)

Přílohy:
DSC00183.JPG
DSC00183.JPG [ 55.97 KiB | Zobrazeno 6091 krát ]

Autor:  pavel [ pát 15. led 2010 6:40:41 ]
Předmět příspěvku:  Re: Druhotná fermentace a ležení

jo jo tak je to správně. Po nějakém čase petky úplně ztvrdnou. Druhotná fermentace probíhá pomalu a dlouho. Podle mé zkušenosti (jsem hrozný nedočkavec) se to začíná podobat pivu po 14ti dnech, to otvírám první zkušební lahev. Trpělivost se vyplatí, chce to opravdu alespoň 5-6 týdnů. To teprve poznáš jak krásného máš koníčka!
hodně zdaru Pavel

Autor:  Lukas [ pát 15. led 2010 11:42:43 ]
Předmět příspěvku:  Re: Druhotná fermentace a ležení

Jeste bych dodal, ze podle me to v 0.5L lahvich uzraje rychleji a vetsina piv ma stejne vlastnosti ... PETky 1.5 a 2L jsou takove plne prekvapeni :)
Osobne nepouzivam jine PETky 1.5L nez od ciste VODY ... PEPSI, COCA COLU pachut z toho nikdy nedostanes.

Autor:  Hayas [ pát 15. led 2010 13:14:32 ]
Předmět příspěvku:  Re: Druhotná fermentace a ležení

Lukas: diky za info, ja jsem ty flasky nejdriv vyplachnul peroxidem, a pak nekolikrat vodou. Tak snad to nebude tak hrozny.

Flasky od vody jsem mel trochu strach, pac sou takovy papirovy a nechtel jsem mit doma vymalovano.

Autor:  tomino [ pát 15. led 2010 13:32:24 ]
Předmět příspěvku:  Re: Druhotná fermentace a ležení

Lukas píše:
Jeste bych dodal, ze podle me to v 0.5L lahvich uzraje rychleji a vetsina piv ma stejne vlastnosti ... PETky 1.5 a 2L jsou takove plne prekvapeni :)

přesně tak to je! :)

Autor:  Moro [ pát 15. led 2010 13:38:42 ]
Předmět příspěvku:  Re: Druhotná fermentace a ležení

Lukas píše:
Osobne nepouzivam jine PETky 1.5L nez od ciste VODY ... PEPSI, COCA COLU pachut z toho nikdy nedostanes.


Díky kolegovi z práce, který mě hojně zásobuje 1,5 litrovými PETkami od piva (zatím Starobrno, Kelt (Slovenský), Zlatovar, Kozel a Klasik), používám s velkou oblibou tyto 8-)

Stránka 1 z 17 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/