VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 26. úno 2017 17:43:56
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 169 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: čtv 18. čer 2009 12:59:18 
Offline

Registrován: stř 27. kvě 2009 8:47:44
Příspěvky: 5
Znalci, musí se po prvotní fermentaci stočit do lahví či soudků 5 l a přidat dextroza, nebo lze přetočit do sudu cca 20 l a třeba týden před konzumací stočil do lahví + dextroza ????

_________________
Jsem zcela začátečník, sbírám rozumy


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: čtv 18. čer 2009 22:25:18 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 28. říj 2007 20:32:25
Příspěvky: 238
Bydliště: Brno
Rozhodně do finální nádoby, tedy do lahví nebo do soudku. To druhotné kvašení je dlouhodobý proces a využívá právě tu dodanou dextrózu. Frajeři s hustoměrem a spoustou času jako třeba tomino ( 8-) ) to stáčí do lahví při cca 4% zbytkového cukru, který pak poslouží k druhotné fermentaci. Kdo nemá čas to hlídat (já), nechá to dojet při primárním do konce a pak (když má konečně trochu času na stočení) na sekundární přidá cukr - já dávám 3,75g glukózy/0,5l.

_________________
Žižla
http://www.zizlavar.cz

http://www.nornik.wz.cz

Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: pát 19. čer 2009 5:38:36 
Offline

Registrován: stř 27. kvě 2009 8:47:44
Příspěvky: 5
to zizla : :!: Díky za info !!!

_________________
Jsem zcela začátečník, sbírám rozumy


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: pát 19. čer 2009 15:43:07 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 862
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
zizla píše:
Frajeři s hustoměrem a spoustou času jako třeba tomino ( 8-) ) to stáčí do lahví při cca 4% zbytkového cukru, který pak poslouží k druhotné fermentaci.


jj takhle to dělají masteři :P :D

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: čtv 14. led 2010 22:35:07 
Offline

Registrován: sob 09. led 2010 12:39:43
Příspěvky: 16
Bydliště: Brno
Ahojte,

rozsiruji řadu začátečníků a chtěl bych se jenom zeptat za jak dlouho a v jake intenzitě začne druhé kvašení po stočení do lahví.

Dělal jsem svoji prvni varku (Coopers draught) a prvotni kvaseni probihalo 9 dnu pri 20-21°C. Stacel jsem to uz pomerne ciste do skla Bernard a do nekolika PET.

Dnes jsou to 4 dny co mam stoceno a PET lahve uz zacinaji pruzit. Chtel jsem se jenom pozeptat, zda je to normalni prubeh, nebo by to melo byt intenzivnejsi....

Ja se tak tesim - ted uz jen aby bylo na co. ;)


Přílohy:
DSC00183.JPG
DSC00183.JPG [ 55.97 KiB | Zobrazeno 4361 krát ]
Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: pát 15. led 2010 6:40:41 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 03. lis 2009 13:07:45
Příspěvky: 28
Bydliště: praha 10
jo jo tak je to správně. Po nějakém čase petky úplně ztvrdnou. Druhotná fermentace probíhá pomalu a dlouho. Podle mé zkušenosti (jsem hrozný nedočkavec) se to začíná podobat pivu po 14ti dnech, to otvírám první zkušební lahev. Trpělivost se vyplatí, chce to opravdu alespoň 5-6 týdnů. To teprve poznáš jak krásného máš koníčka!
hodně zdaru Pavel


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: pát 15. led 2010 11:42:43 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 29. říj 2007 13:43:42
Příspěvky: 354
Bydliště: Brno
Jeste bych dodal, ze podle me to v 0.5L lahvich uzraje rychleji a vetsina piv ma stejne vlastnosti ... PETky 1.5 a 2L jsou takove plne prekvapeni :)
Osobne nepouzivam jine PETky 1.5L nez od ciste VODY ... PEPSI, COCA COLU pachut z toho nikdy nedostanes.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: pát 15. led 2010 13:14:32 
Offline

Registrován: sob 09. led 2010 12:39:43
Příspěvky: 16
Bydliště: Brno
Lukas: diky za info, ja jsem ty flasky nejdriv vyplachnul peroxidem, a pak nekolikrat vodou. Tak snad to nebude tak hrozny.

Flasky od vody jsem mel trochu strach, pac sou takovy papirovy a nechtel jsem mit doma vymalovano.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: pát 15. led 2010 13:32:24 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 862
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
Lukas píše:
Jeste bych dodal, ze podle me to v 0.5L lahvich uzraje rychleji a vetsina piv ma stejne vlastnosti ... PETky 1.5 a 2L jsou takove plne prekvapeni :)

přesně tak to je! :)

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotná fermentace a ležení
PříspěvekNapsal: pát 15. led 2010 13:38:42 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 14. srp 2009 7:48:29
Příspěvky: 306
Lukas píše:
Osobne nepouzivam jine PETky 1.5L nez od ciste VODY ... PEPSI, COCA COLU pachut z toho nikdy nedostanes.


Díky kolegovi z práce, který mě hojně zásobuje 1,5 litrovými PETkami od piva (zatím Starobrno, Kelt (Slovenský), Zlatovar, Kozel a Klasik), používám s velkou oblibou tyto 8-)

_________________
redaktor, recenzent
http://www.pivnirecenze.cz


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 169 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz