VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 24. úno 2017 20:28:15
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Svetlo a kvaseni
PříspěvekNapsal: pon 24. lis 2008 15:25:53 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 10. lis 2008 9:27:44
Příspěvky: 85
Bydliště: Brno
Ma nekdo zkusenosti s tim jak svetlo ovlivnuje primarni / sekundarni fermentaci?
Je potreba se poucit z chyb druhych ;)
Dik!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Svetlo a kvaseni
PříspěvekNapsal: úte 25. lis 2008 9:41:06 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 02. lis 2007 9:56:55
Příspěvky: 156
Bydliště: Velká Dobrá
První fermentaci dělám v plastikovém barelu v koutě pokoje a nijak zvlášť nazastiňuju, druhou při stejných podmínkách (týden) a pak skladuju ve tmě. Nevšiml jsem si nijak zvlášť rozdílu, když se kvasil při zakrytém barelu. Asi by vadilo přímé světlo.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Svetlo a kvaseni
PříspěvekNapsal: úte 25. lis 2008 10:21:52 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 10. lis 2008 9:27:44
Příspěvky: 85
Bydliště: Brno
Procital jsem diskuze a clanky a informace se znacne rozchazi.
U primarni fermentace nesmi pouze pusobit prime slunecni zareni, ktere zbytkovymi UV paprsky jakoby desinfikuje = zabiji kvasinky.
Jinak by nemelo mit svetlo zadny vliv.
U sekundarni ferm. doporucuje vice lidi uchovat pivo v temnu.
Proc? Netusim, tak se ptam.
Zasadni vliv ovsem neocekavam.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Svetlo a kvaseni
PříspěvekNapsal: čtv 27. lis 2008 9:09:54 
Offline

Registrován: pát 17. říj 2008 21:12:52
Příspěvky: 228
Bydliště: Liberec
Při hlavním kvašení bude vadit UV záření. UV lampy jsou nejčastější na desinfekci v potravinářství. Při ležení v lahvích je to stejné jako u piva v regálech obchodů- vždy se rychleji kazilo v zelené lahvi, čirá by byl vůbec problém. není přeci problém zamezit alespoň částečně světlu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Svetlo a kvaseni
PříspěvekNapsal: čtv 27. lis 2008 11:21:37 
Offline

Registrován: pát 02. lis 2007 9:47:32
Příspěvky: 122
Bydliště: Brno
Takže když tu flašku osvítím horským slunkem, tak zabiju kvasinky? Voila! Tak to už vím jak zastavit kvašení v lahvi. :mrgreen:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Svetlo a kvaseni
PříspěvekNapsal: čtv 27. lis 2008 12:56:13 
Offline

Registrován: pát 17. říj 2008 21:12:52
Příspěvky: 228
Bydliště: Liberec
Samozřejmě, že kvasinky to nezabije. Standardní sklo filtruje UV záření. V případě vystavení piva v lahvi dochází k jiným změnám- např oxidaci, musel by se k tomu vyjádřit specialista. Ale kromě dozrávání ovoce nemá nikdy světlo a především UV záření kladný vliv na uchovávání žádných potravin.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Svetlo a kvaseni
PříspěvekNapsal: čtv 27. lis 2008 13:00:11 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 10. lis 2008 9:27:44
Příspěvky: 85
Bydliště: Brno
Jsem jako mymu soudku pro jistotu usil takovy overalek.
Nevim jestli to teda pomuze ale treba jo. ;)
Sekundarni kvaseni probiha ve sklepe pri 100% tme.
Tam bych strach nemel.


Přílohy:
Zatemneni.JPG
Zatemneni.JPG [ 78.1 KiB | Zobrazeno 1387 krát ]
Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Svetlo a kvaseni
PříspěvekNapsal: pát 28. lis 2008 9:06:28 
Offline

Registrován: pát 17. říj 2008 21:12:52
Příspěvky: 228
Bydliště: Liberec
část textu: technologie výroby piva a sladu auto Kosař, Procházka a kol.
28.4.1.2. Cizí chutě a vůne, vady piva
Acetaldehydová
Obilná po pluchách
Sladinová, mladinová,
Karamelová, připálená
Kvasničná
Fenolová, chlorfenolová, mediciální
Diacetylová, po tvarohu, po syrovátce
Mýdlová, po oleji, po tuku, po sýru, po potu, zatuchlá
Autolyzační
Po vařené zelenině, po dimethylsulfidu, po vařené kapustě, po celeru
Po sirovodíku, po zkažených vejcích
Sluneční, letinková-Tato vůně vzniká působením přímého slunečního světla nebo i umělého zářivkového světla na pivo. Vzniká sirná sloučenina 3-methyl-2-buten-thiol. Proti této senzoriclé závadě je zcela chráněno pivo v plechovkách, hnědé lahve poskytují lepší ochranu než zelené
Oxidační, pasterační, stará zvětralá, papírová po lepence, kočičí, po černém rybízu, po kůži-všechny tyto vůně a chutě mají původ v oxidaci některých složek piva. na rozdíl od výše uvedených senzorických, které se vyskytují v pivu ihned po stočení, oxidační vůně a chutě se vyvíjejí pomalu až během skladování piva. Oxidace se může vyskytnout ve všech stádiích pivovarského procesu.
Kyselá, nakyslá
Kovová po železe
Trpká, svíravá, adstrigentní
Hřejivá, po vyšších alkoholech

Víc jsem takhle narychlo v knize o působení světla nenašel.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Svetlo a kvaseni
PříspěvekNapsal: pát 28. lis 2008 9:30:03 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 10. lis 2008 9:27:44
Příspěvky: 85
Bydliště: Brno
Mrkam na drat.
Vedecke pojednani jak zkurvit piiivo.
:shock:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Svetlo a kvaseni
PříspěvekNapsal: čtv 26. kvě 2016 8:48:46 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 15. kvě 2016 21:23:28
Příspěvky: 36
Lze primarni kvaseni nejak zastavit? Nerad bych aby bylo prilis suche. ted ma 1008 a jeste stale pobublava. Rad bych to uz stocil.

_________________
Aly do 25l.
momentalne na konzumaci: ze sladoveho vytazku OG: 1046, FG 1008; IBU 38, starter 1L. Premiant, Cascade, Amarilo; DH: Cascade, Amarillo, AM dub.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz