VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 29. lis 2021 6:43:58
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Beer Production Technology Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz Pivnitanky.cz SvojePivo.sk

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: měření alkoholu refraktometrem - kde je chyba?
PříspěvekNapsal: ned 07. lis 2021 21:15:22 
Offline

Registrován: ned 07. lis 2021 12:29:06
Příspěvky: 2
Ahoj vařiči, prosím o radu k mojí první várce piva.

3-tí den kvasi a měřím denně hodnoty přes refraktometr na alkohol.
Stupnice je od 0% až po 80%
1.den měřeno 22%
2.den 20%
3.den 19,5%

Měří to nějaký "nesmysl" jak jsem zjistil kvůli tomu že se má měřit jen alkohol v čistém destilátů takže pivní alkohol nezmerim.
Jedná se mi o to, kdy stočit do lahví?
Taky až jak se hodnota dva dny nezmění?
Hustoměr nemám - jen pro doplnění..

Díky za rady


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: měření alkoholu refraktometrem - kde je chyba?
PříspěvekNapsal: pon 08. lis 2021 8:52:14 
Offline

Registrován: pon 18. bře 2019 10:06:25
Příspěvky: 81
Refraktometrom sa alkohol v pive, vine a sladenych destilatoch merat neda. Je to sposobene cukrom. Ak chces "odmerat" mnozstvo alkoholu v pive, asi to pojde iba chromatografiou. Ak ti staci vypocitanie alkoholu, tak treba hustotu odmerat na zaciatku kvasenia a na konci (na orientacny vypocet staci pred flaskovanim, ked sa uz hustota nemeni aspon 2 dni, pre presnejsi vypocet po odlezani a v pripade prirodzeneho sytenia pripocitani aj cukru, ktory si pridal).

Refraktometer na meranie alkoholu v destilatoch je uplne nevhodny - odmerias nim cisla, ale nic neznamenaju. Ak sa ti cisla nebudu 2 dni menit, je teoreticky dokvasene. Mal by si pouzivat refraktometer s BRIX/Plato stupnicou (idealne v kombinacii s hustotou/SG). Pred zakvasenim odmerias hustotu SPRAVNYM refraktometrom, po dokvaseni odmerias znova, tieto 2 hodnoty nahod do kalkulacky, ktora pocita na zaklade merania refraktometrom (napriklad: https://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/ ) a vypocita ti to alkohol. Mysli na to, ze meranie refraktometrom je skreslene po zakvaseni pritomnostou alkoholu. Mnou spomenuta kalkulacka ti to automaticky prepocita na realnu hustotu (ako keby si meral hustomerom).

Ked merias hustomerom, potrebujes inu kalkulacku, ktora pocita s meranim hustomerom (napriklad: https://www.brewersfriend.com/abv-calculator/ ). Tieto 2 kalkulacky nie su kompatibilne. Meranie hustomerom meria hustotu na zaklade realnej hustoty kvapaliny, ale refraktometer na zaklade lomu svetla. Lom je ovplyvneny ako cukrom, tak aj alkoholom. Preto to treba vziato do uvahy a pocitat to spravne. Inak ti budu vychadzat blbosti.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: měření alkoholu refraktometrem - kde je chyba?
PříspěvekNapsal: pon 08. lis 2021 12:36:17 
Offline

Registrován: ned 07. lis 2021 12:29:06
Příspěvky: 2
Moc díky za radu - pořídím hustoměr.
Dneska jsem měřil o hodnota se nezměnila. Mělo by být kvašení u konce tak to nalahvuji.

Jen mě teda udivuje že vykvasilo dost rychle.
Cca 2,5 dne. Je to možné?
Jen dodám že kvasnic jsem tam dal asi trojnásobek než by teoreticky stačilo.. zřejmě to bylo tím?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: měření alkoholu refraktometrem - kde je chyba?
PříspěvekNapsal: pon 08. lis 2021 14:16:50 
Offline

Registrován: pon 18. bře 2019 10:06:25
Příspěvky: 81
Moze to byt tym, ze bolo kvasnic prilis vela. Flaskuj az po tom, ako sa 2 dni po sebe hodnota nezmeni. Na tak velkej stupnici si mozes rozdiel nevsimnut kvoli tomu, ze vychylka o 0.002 hustoty moze byt nepovsimnutelna, kde na mensej je ten rozdiel evidentnejsi. Preto je dolezity spravny refraktometer. Ked pivo kvasi tyzden a pol, nic sa mu nestane...ak ho vsak naflaskujes prilis skoro, moze sa ti presytit a nastava dilema, ci prezatkovat celu varku. Nestalo by sa prvykrat, ze flaska pod tlakom proste vybuchla ;) 2,5 dna je kratka doba...moze byt uz vykvasene, ale nemusi.

Odporucam refraktomer (spravny - pivarsky) namiesto hustomeru. Na Aliexprese ho kupis za par eur. Ja mam tiez a som s nim velmi spokojny.

Hustomer ma tieto nevyhody (voci refraktometru):
- potrebujes vecsi objem vzorky (dilema vliat zpet/vypit/vyliat do umyvadla)
- je nachylnejsi na teplotny rozdiel vzorky
- bublinky ho zvyknu nadnasat, co moze sposobit nespravne meranie
- pri odcitani hodnoty zavadzia pena


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz