VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 18. říj 2017 4:50:14
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Zkažená várka?
PříspěvekNapsal: stř 19. črc 2017 15:22:54 
Offline

Registrován: stř 12. pro 2012 21:34:19
Příspěvky: 559
Bydliště: Machová
Nepíšeš nic o množství použitých kvasnic, teplotě kvašení atd......ale z mé zkušenosti je první kvašení vzdycky silné, pak už to nebývá tak bouřlivé......každopádně pokud to kvasí, nepanikařil bych a měřil denní úbytek, pokud je pravidelný a aspoň 0,7-1°, nechal bych to tak

_________________
Matěj 12° - na spilce
Hofburg na Černo 13° - zraje
best of Měrka 12° - zraje


Hofburg na Černo 13°- VÍTĚZ MHM BRNO 2015 a CHMELOVÁREK 2016 a 2. místo CHMELOVÁREK 2017
Tmavá 11° - 2. místo CHMELOVÁREK 2014
Stojanova Tma 14°- 3. místo Praha 2017


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zkažená várka?
PříspěvekNapsal: čtv 20. črc 2017 7:21:47 
Offline

Registrován: úte 23. úno 2016 13:23:03
Příspěvky: 20
kratoska15 píše:
Nepíšeš nic o množství použitých kvasnic, teplotě kvašení atd......ale z mé zkušenosti je první kvašení vzdycky silné, pak už to nebývá tak bouřlivé......každopádně pokud to kvasí, nepanikařil bych a měřil denní úbytek, pokud je pravidelný a aspoň 0,7-1°, nechal bych to tak

Jasně, podruhé rec. us-05, skladováné v lednici cca 300 ml na 50 l várku. Byly však použity po 6 týdnech. Teplota kvašení 21 °C.
Budu měřit a uvidím. Šlo mi však o to, jestli by bylo možné přidat i po 2-3 dnech kvašení ještě další balíček sušených, pokud by kvašení nebylo optimální.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zkažená várka?
PříspěvekNapsal: čtv 20. črc 2017 8:04:43 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 346
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
mira.mira píše:
kratoska15 píše:
Nepíšeš nic o množství použitých kvasnic, teplotě kvašení atd......ale z mé zkušenosti je první kvašení vzdycky silné, pak už to nebývá tak bouřlivé......každopádně pokud to kvasí, nepanikařil bych a měřil denní úbytek, pokud je pravidelný a aspoň 0,7-1°, nechal bych to tak

Jasně, podruhé rec. us-05, skladováné v lednici cca 300 ml na 50 l várku. Byly však použity po 6 týdnech. Teplota kvašení 21 °C.
Budu měřit a uvidím. Šlo mi však o to, jestli by bylo možné přidat i po 2-3 dnech kvašení ještě další balíček sušených, pokud by kvašení nebylo optimální.



Přidat další kvasnice do již probíhajícího kvašení (obzvlášť v případě, že se jedná o stejné kvasnice) podle mě můžeš. Otázka je, jestli to v tento okamžik ještě má smysl.

Podle mě jsi totiž původně dal tak zhruba pouze třetinu potřebných kvasnic (nepíšeš nic o hustotě - a stylu - piva, nicméně budu předpokládat něco ve stylu 12°Plato APA) a po třech dnech kvašení se už utrápené kvasinky:
1) namnožily
2) vypustily všechny možné (více či méně nepříjemné) "smrádky" :)

Obrázek

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zkažená várka?
PříspěvekNapsal: sob 22. črc 2017 9:23:57 
Offline

Registrován: úte 23. úno 2016 13:23:03
Příspěvky: 20
fotozapisnik.eu píše:
mira.mira píše:
kratoska15 píše:
Nepíšeš nic o množství použitých kvasnic, teplotě kvašení atd......ale z mé zkušenosti je první kvašení vzdycky silné, pak už to nebývá tak bouřlivé......každopádně pokud to kvasí, nepanikařil bych a měřil denní úbytek, pokud je pravidelný a aspoň 0,7-1°, nechal bych to tak

Jasně, podruhé rec. us-05, skladováné v lednici cca 300 ml na 50 l várku. Byly však použity po 6 týdnech. Teplota kvašení 21 °C.
Budu měřit a uvidím. Šlo mi však o to, jestli by bylo možné přidat i po 2-3 dnech kvašení ještě další balíček sušených, pokud by kvašení nebylo optimální.



Přidat další kvasnice do již probíhajícího kvašení (obzvlášť v případě, že se jedná o stejné kvasnice) podle mě můžeš. Otázka je, jestli to v tento okamžik ještě má smysl.

Podle mě jsi totiž původně dal tak zhruba pouze třetinu potřebných kvasnic (nepíšeš nic o hustotě - a stylu - piva, nicméně budu předpokládat něco ve stylu 12°Plato APA) a po třech dnech kvašení se už utrápené kvasinky:
1) namnožily
2) vypustily všechny možné (více či méně nepříjemné) "smrádky" :)



Obrázek




Jasně, prosím Tě, kde najdu tu tabulku


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zkažená várka?
PříspěvekNapsal: ned 23. črc 2017 20:01:12 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 346
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
mira.mira píše:
Jasně, prosím Tě, kde najdu tu tabulku


To bylo na mě? Jestli myslíš ten formulář s výpočtem, tak odkaz máš v mém předchozím příspěvku...

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Česká pera na zakázku www.perka.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz