VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 16. led 2017 13:44:09
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Určení množství chmelu dle doby varu
PříspěvekNapsal: stř 05. led 2011 21:45:19 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 15. úno 2010 20:30:21
Příspěvky: 115
Bydliště: Broumov
Úžasné, super, bomba.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Určení množství chmelu dle doby varu
PříspěvekNapsal: úte 01. bře 2011 13:50:39 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 01. úno 2011 10:25:30
Příspěvky: 117
pridavam nieco na upravu vody, asi by to malo ist k vode ale ked tu to skor ludia najdu, mozno to tu uz bolo, som tu vcelku novy takze som neprebrazdil cely webportal

je to v anglictine, takze je nutno prelozit


Přílohy:
vpb_water_witch.zip [7.35 KiB]
259 krát
Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Určení množství chmelu dle doby varu
PříspěvekNapsal: sob 19. bře 2011 22:25:21 
Offline

Registrován: pon 21. úno 2011 20:28:49
Příspěvky: 30
Bydliště: Pardubice
Vyborna pomucka. Dik. Chci se jen ujistit - zadavana hustota pro vypocet chmelovaru je myslena pri teplote 20°C na zacatku chmelovaru?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Určení množství chmelu dle doby varu
PříspěvekNapsal: ned 20. bře 2011 21:47:06 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 06. pro 2010 15:29:46
Příspěvky: 192
Bydliště: Brno
Foxicek píše:
Vyborna pomucka. Dik. Chci se jen ujistit - zadavana hustota pro vypocet chmelovaru je myslena pri teplote 20°C na zacatku chmelovaru?


Přesně tak

_________________
Mám rád chmel.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Určení množství chmelu dle doby varu
PříspěvekNapsal: ned 03. črc 2011 20:35:40 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 13. dub 2011 23:05:04
Příspěvky: 294
Bydliště: Okrouhlá, Boskovice
Mastermind píše:
Aktualizovaná verze výpočtu.

- název bez diakritiky
- verze .xls a .xlsx v archivu (nemám starý office, prosím o odzkoušení, ale snad to pojede)

Ahoj, mel bych otazecku k tve tabulce.
Doufám že to budu umět dostatečně popsat :)
Jde mi o dochmelení světlého VUPSu 11° na hodnotu 40 IBU. Jak jsem se zde dočetl, z výroby je VUPS chmelen pri naředění 11°P na 25 IBU. Takže pořebuji dodat 15 IBU.

S čím si lámu hlavu tak s hodnotou "Hustota1". Pokud ji měním, tak se mi mění i hodnota IBU. To je jasné, ale není mi jasné jestli je to způsobené:
1)Rozdílnou výtěžností alfa hořkých kyselin chmelovaru(IBU) třeba ve vodě nebo v 10°, 14° mladině.

2)Nebo tím, že stejne množství chmele přidaného do 10° a 14° piva udělá ruzné IBU piva.

V první případě by Hustota1 měla byt 1000 = voda
Ve druhém případě Hustota1 =hustota 11° VUPSU = asi 1044

Celé dilema se samozřejmě týká jen tohopřípadu, když dělám pivo z koncentrátu a chmelovar dělám ve vodě. Při vaření ze surovin je to jasné.

Nastaveni v příloze je pro druhý případ.


Přílohy:
Chmelovar.zip [17.7 KiB]
362 krát
Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Určení množství chmelu dle doby varu
PříspěvekNapsal: pon 04. črc 2011 10:52:35 
Offline

Registrován: pát 28. led 2011 19:08:18
Příspěvky: 434
Bydliště: Brno
Stupňovitost mladiny ovlivňuje to, jak snadno se hořké látky rozpouštějí v pivu. Dodání stejného množství chmele do různě stupňovitých mladin tedy má za následek různě hořká piva -- čím vyšší stupňovitost, tím je rozpouštění horší a tudíž je pivo obtížnější nachmelit. Správně jsou tedy obě tvé úvahy.

Vysvětluje to i proč může mít nějaká plnotučná 18 % IPA vypočtených třeba 80 IBU a nezdá se býti nijak zvášť hořká.

_________________
Postavili jsme si v Brně minipivovar Lucky Bastard transformací z domácího pivovaru.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Určení množství chmelu dle doby varu
PříspěvekNapsal: úte 05. črc 2011 19:17:20 
Offline

Registrován: čtv 05. kvě 2011 20:22:21
Příspěvky: 82
Mastermind píše:
Foxicek píše:
Vyborna pomucka. Dik. Chci se jen ujistit - zadavana hustota pro vypocet chmelovaru je myslena pri teplote 20°C na zacatku chmelovaru?


Přesně tak


mastermind, ja tu vidim mierny rozpor. na predchadzajucej strane tvrdis, ze treba zadat mnozstvo mladiny a stupnovistost, predpokladam tiez mladiny, lenze mladina je az po chmelovare, pred chmelovarom je to este sladina..a tu vyssie tvrdis, ze hustota sa zadava zo sladiny na zaciatku chmelovaru...

tiez bishi v clanku, na ktory sa odkazuje prvy prispevok v tomto vlakne, pise o mladine, takze ja predpokladam, ze tinsethov vypocet sa vztahuje na mnozstvo vychladenej mladiny a stupnovistost vychladenej mladiny na 20stC a nie na mnozstvo a stupnovistost sladiny pred chmelovarom...

_________________
Primar:
Christmas belgian dark strong ale 19,5°, all grain, WLP545, ŽPČ
Sekundar:

Vo flaskach a sudkoch:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Určení množství chmelu dle doby varu
PříspěvekNapsal: stř 10. črc 2013 16:34:05 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 18. lis 2012 22:47:05
Příspěvky: 3
Bydliště: Plzeň
cau, na zacatku tady o tom byla zminka.
Je nejaky vzorec pro vypocet IBU se zohlednenim pelety/plugy. jak jsem videl na nejaky onlajn kalkulatorech se to zohlednuje, a rozdil ve vysledku neni zrovna maly. Normalni vzorec na Tinsetha(ktery je taky v tabulce od masterminda) se po vetsinu shoduje s tim na plugy. Jelikoz tu asi vetsina pouziva pelety tak mi to pripada trochu zmatecny. Zohlednuje se to vubec obecne?
Jakej vzorec pouzivaj treba pivovary...

_________________
Jeden styl nestačí...

Domácí rodinný mikropivovar Ou!MEN 2012
https://www.facebook.com/PivniGurmet


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Určení množství chmelu dle doby varu
PříspěvekNapsal: ned 24. lis 2013 11:08:50 
Offline

Registrován: pát 12. říj 2012 10:59:17
Příspěvky: 19
Bydliště: Nový Bor
Ahoj, skládám si vlastní recept na APA a rád bych využil tvé výpočtové tabulky IBU. Stáhl jsem si jí, rozbalil a zadal požadované hodnoty. Co bych ovšem potřeboval poradit je, že jsem si do tabulky "Chmele" doplnil do prvního řádku nový chmel, v mém receptu Perle a zadal hodnotu alfa 8,5%. Ve výpočtové tabulce mi pak u tohoto chmelu vyskočila hodnota 13,0% ??

Omlouvám se, jestli dělám nějakou banální chybu, ale Excel znám jen na zálkadní uživatelské úrovni a né a né na to přijít co dělám špatně.
Tak předem díky moc za radu ;)

Ještě uvedu, že mám Excel 2010.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Určení množství chmelu dle doby varu
PříspěvekNapsal: ned 24. lis 2013 13:44:38 
Offline

Registrován: stř 24. čer 2009 11:12:46
Příspěvky: 253
Zkus upravit vzorec v buňce F9 na

=KDYŽ(E9>0;SVYHLEDAT(E9;Chmele!$A$1:$B$21;2;NEPRAVDA);)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz