VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 25. kvě 2018 23:35:20
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Určení množství chmelu dle doby varu
PříspěvekNapsal: stř 05. led 2011 21:45:19 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 15. úno 2010 20:30:21
Příspěvky: 116
Bydliště: Broumov
Úžasné, super, bomba.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Určení množství chmelu dle doby varu
PříspěvekNapsal: úte 01. bře 2011 13:50:39 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 01. úno 2011 10:25:30
Příspěvky: 117
pridavam nieco na upravu vody, asi by to malo ist k vode ale ked tu to skor ludia najdu, mozno to tu uz bolo, som tu vcelku novy takze som neprebrazdil cely webportal

je to v anglictine, takze je nutno prelozit


Přílohy:
vpb_water_witch.zip [7.35 KiB]
373 krát
Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Určení množství chmelu dle doby varu
PříspěvekNapsal: sob 19. bře 2011 22:25:21 
Offline

Registrován: pon 21. úno 2011 20:28:49
Příspěvky: 30
Bydliště: Pardubice
Vyborna pomucka. Dik. Chci se jen ujistit - zadavana hustota pro vypocet chmelovaru je myslena pri teplote 20°C na zacatku chmelovaru?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Určení množství chmelu dle doby varu
PříspěvekNapsal: ned 20. bře 2011 21:47:06 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 06. pro 2010 15:29:46
Příspěvky: 192
Bydliště: Brno
Foxicek píše:
Vyborna pomucka. Dik. Chci se jen ujistit - zadavana hustota pro vypocet chmelovaru je myslena pri teplote 20°C na zacatku chmelovaru?


Přesně tak

_________________
Mám rád chmel.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Určení množství chmelu dle doby varu
PříspěvekNapsal: ned 03. črc 2011 20:35:40 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 13. dub 2011 23:05:04
Příspěvky: 294
Bydliště: Okrouhlá, Boskovice
Mastermind píše:
Aktualizovaná verze výpočtu.

- název bez diakritiky
- verze .xls a .xlsx v archivu (nemám starý office, prosím o odzkoušení, ale snad to pojede)

Ahoj, mel bych otazecku k tve tabulce.
Doufám že to budu umět dostatečně popsat :)
Jde mi o dochmelení světlého VUPSu 11° na hodnotu 40 IBU. Jak jsem se zde dočetl, z výroby je VUPS chmelen pri naředění 11°P na 25 IBU. Takže pořebuji dodat 15 IBU.

S čím si lámu hlavu tak s hodnotou "Hustota1". Pokud ji měním, tak se mi mění i hodnota IBU. To je jasné, ale není mi jasné jestli je to způsobené:
1)Rozdílnou výtěžností alfa hořkých kyselin chmelovaru(IBU) třeba ve vodě nebo v 10°, 14° mladině.

2)Nebo tím, že stejne množství chmele přidaného do 10° a 14° piva udělá ruzné IBU piva.

V první případě by Hustota1 měla byt 1000 = voda
Ve druhém případě Hustota1 =hustota 11° VUPSU = asi 1044

Celé dilema se samozřejmě týká jen tohopřípadu, když dělám pivo z koncentrátu a chmelovar dělám ve vodě. Při vaření ze surovin je to jasné.

Nastaveni v příloze je pro druhý případ.


Přílohy:
Chmelovar.zip [17.7 KiB]
525 krát
Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Určení množství chmelu dle doby varu
PříspěvekNapsal: pon 04. črc 2011 10:52:35 
Offline

Registrován: pát 28. led 2011 19:08:18
Příspěvky: 434
Bydliště: Brno
Stupňovitost mladiny ovlivňuje to, jak snadno se hořké látky rozpouštějí v pivu. Dodání stejného množství chmele do různě stupňovitých mladin tedy má za následek různě hořká piva -- čím vyšší stupňovitost, tím je rozpouštění horší a tudíž je pivo obtížnější nachmelit. Správně jsou tedy obě tvé úvahy.

Vysvětluje to i proč může mít nějaká plnotučná 18 % IPA vypočtených třeba 80 IBU a nezdá se býti nijak zvášť hořká.

_________________
Postavili jsme si v Brně minipivovar Lucky Bastard transformací z domácího pivovaru.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Určení množství chmelu dle doby varu
PříspěvekNapsal: úte 05. črc 2011 19:17:20 
Offline

Registrován: čtv 05. kvě 2011 20:22:21
Příspěvky: 82
Mastermind píše:
Foxicek píše:
Vyborna pomucka. Dik. Chci se jen ujistit - zadavana hustota pro vypocet chmelovaru je myslena pri teplote 20°C na zacatku chmelovaru?


Přesně tak


mastermind, ja tu vidim mierny rozpor. na predchadzajucej strane tvrdis, ze treba zadat mnozstvo mladiny a stupnovistost, predpokladam tiez mladiny, lenze mladina je az po chmelovare, pred chmelovarom je to este sladina..a tu vyssie tvrdis, ze hustota sa zadava zo sladiny na zaciatku chmelovaru...

tiez bishi v clanku, na ktory sa odkazuje prvy prispevok v tomto vlakne, pise o mladine, takze ja predpokladam, ze tinsethov vypocet sa vztahuje na mnozstvo vychladenej mladiny a stupnovistost vychladenej mladiny na 20stC a nie na mnozstvo a stupnovistost sladiny pred chmelovarom...

_________________
Primar:
Christmas belgian dark strong ale 19,5°, all grain, WLP545, ŽPČ
Sekundar:

Vo flaskach a sudkoch:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Určení množství chmelu dle doby varu
PříspěvekNapsal: stř 10. črc 2013 16:34:05 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 18. lis 2012 22:47:05
Příspěvky: 3
Bydliště: Plzeň
cau, na zacatku tady o tom byla zminka.
Je nejaky vzorec pro vypocet IBU se zohlednenim pelety/plugy. jak jsem videl na nejaky onlajn kalkulatorech se to zohlednuje, a rozdil ve vysledku neni zrovna maly. Normalni vzorec na Tinsetha(ktery je taky v tabulce od masterminda) se po vetsinu shoduje s tim na plugy. Jelikoz tu asi vetsina pouziva pelety tak mi to pripada trochu zmatecny. Zohlednuje se to vubec obecne?
Jakej vzorec pouzivaj treba pivovary...

_________________
Jeden styl nestačí...

Domácí rodinný mikropivovar Ou!MEN 2012
https://www.facebook.com/PivniGurmet


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Určení množství chmelu dle doby varu
PříspěvekNapsal: ned 24. lis 2013 11:08:50 
Offline

Registrován: pát 12. říj 2012 10:59:17
Příspěvky: 19
Bydliště: Nový Bor
Ahoj, skládám si vlastní recept na APA a rád bych využil tvé výpočtové tabulky IBU. Stáhl jsem si jí, rozbalil a zadal požadované hodnoty. Co bych ovšem potřeboval poradit je, že jsem si do tabulky "Chmele" doplnil do prvního řádku nový chmel, v mém receptu Perle a zadal hodnotu alfa 8,5%. Ve výpočtové tabulce mi pak u tohoto chmelu vyskočila hodnota 13,0% ??

Omlouvám se, jestli dělám nějakou banální chybu, ale Excel znám jen na zálkadní uživatelské úrovni a né a né na to přijít co dělám špatně.
Tak předem díky moc za radu ;)

Ještě uvedu, že mám Excel 2010.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Určení množství chmelu dle doby varu
PříspěvekNapsal: ned 24. lis 2013 13:44:38 
Offline

Registrován: stř 24. čer 2009 11:12:46
Příspěvky: 255
Zkus upravit vzorec v buňce F9 na

=KDYŽ(E9>0;SVYHLEDAT(E9;Chmele!$A$1:$B$21;2;NEPRAVDA);)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz