VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 26. úno 2017 20:09:41
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 231 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 20, 21, 22, 23, 24  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Dry hopping
PříspěvekNapsal: pon 13. čer 2016 23:09:40 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. úno 2016 20:41:21
Příspěvky: 51
ahoj,
zalezi samozrejme jak jsi rmutoval, ale (zdanlivy)prokvaseni 67% mi pri pouziti 04ek nijak nesokuje a je dost mozny, ze je to konecna...
nepises sice pri jaky teplote jsi kvasil, ale 4 dny je u 04ek normalni-jsou rychly...
neboj, ac jsi mlady pivo stahnul z kvasnic, tak ve vznosu jich zustalo pro dalsi aktivitu dost...suroguj 6g dextrozy/l a stoc...
stacet "se zbytkovym", jak jsi delal u lezaku, ti v pripade ze dry hoppujes ve spilce (resp.v nadobe, kterou z hlediska tlaku nezahradis), moc nepujde:-)...a sekundarni surogace cukrem (nebo "doslazeni" mladinou), pripadne nuceny syceni jsou pak jedinou moznosti "jak do toho piva ty bublinky nahnat"...

_________________
www.fb.com/3nohejjelen

Hefeweizen 13°- 1.místo na Degustační soutěži domácích výrobců piva ve Žďáru nad Sázavou 2016


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry hopping
PříspěvekNapsal: čtv 16. čer 2016 12:33:38 
Offline

Registrován: čtv 09. čer 2016 13:49:35
Příspěvky: 2
Diky, tak vcera jsem to zalahvoval s 6g na litr a dal do lednice lezet na 10 stupnu. Za deset dni ma byt degustace, tak doufam, ze tohle lezici minimum bude stacit :p


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry hopping
PříspěvekNapsal: čtv 16. čer 2016 14:30:28 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. úno 2016 20:41:21
Příspěvky: 51
Lovec píše:
Diky, tak vcera jsem to zalahvoval s 6g na litr a dal do lednice lezet na 10 stupnu. Za deset dni ma byt degustace, tak doufam, ze tohle lezici minimum bude stacit :p


no hele, pri tyhle teplote v tom nebudes mit za 10 dnu ani bublinku:-)...sekundarni fermentace se provadi pri stejny teplote jako teplota hl.kvaseni...schlazenim na 10st C jsi ty kvasnice uspal...dej flasky zpatky do tepla a az se nasyti (kontrolni PETku mas?), tak to teprv muzes dat zrat do chladu...

_________________
www.fb.com/3nohejjelen

Hefeweizen 13°- 1.místo na Degustační soutěži domácích výrobců piva ve Žďáru nad Sázavou 2016


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry hopping
PříspěvekNapsal: úte 13. zář 2016 9:24:03 
Offline

Registrován: úte 08. pro 2015 12:50:59
Příspěvky: 18
Zdravím domovarníky. Asi 2 týdny mi leží v lahvích India Black Ale, u které jsem na studené chmelení (bez sáčků/punčoch, prostě jsem to tam vysypal) použil následující:
- 100g Citra
- 50g Amarillo
- 25g Tomahawk (zbyl mi z chmelovaru).

To vše do cca 30l várky. Nyní po 2 týdnech ležení mi sladová složka chuti přijde OK, ale hořkost chmelu je hodně ostrá, skoro až škrábe v krku (musím ale říct, že před cca týdnem to bylo horší). Při stáčení se mi do lahví samozřejmě trošku volně se pohybujícího chmelu dostalo, ale neřekl bych, že to bylo nějak extrémní. Chci se zeptat, kde jsem podle vás udělal chybu? Moc chmele, špatné složení chmele, špatná technika (nepoužíval jsem žádný sášek na dry hopping, prý je bez nich aroma výraznější)? Je možné, že se po čase pivo více "vyčistí" a tato chuťová vada ze eliminuje? Předem díky.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry hopping
PříspěvekNapsal: úte 13. zář 2016 9:45:27 
Offline

Registrován: stř 25. kvě 2016 16:32:20
Příspěvky: 102
a co jsi daval do chmelovaru? na jake ibu jsi miril? spis je to tim nez dry hopem. ja mam zkusenost, kdyz chmelim treba magnumem nebo citrou, tak je to na zacatku takove agresivni jak pises a ze se to po delsim lezeni zakulati. mesic a vic.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry hopping
PříspěvekNapsal: úte 13. zář 2016 9:52:06 
Offline

Registrován: úte 08. pro 2015 12:50:59
Příspěvky: 18
Mělo by to být cca 50 IBU, chmelovar:
- 30g Tomahawk 60 min,
- 20g Tomahawk 30min,
- 15g Tomahawk 1min,
- 50g Amarillo 1min.

Takže mám tomu mám dát čas a nepropadat trudnomyslnosti, jo? :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry hopping
PříspěvekNapsal: úte 13. zář 2016 10:25:17 
Offline

Registrován: stř 25. kvě 2016 16:32:20
Příspěvky: 102
ja bych cekal :) verim ze ot bude lepsi. Vlastne kazde vareni kdyz si rikam, budu se krotit s chmelem ... pak to chutnam jeste teply a rikam si ... ty ko..te to si to zas zku..vil ... po tydnu lezeni lepsi, porad jako rasple ale rikam si no co no, to se vypit uz da. po mesici je to vlastne supr a kdyz najdu nejakou mesice zapomenutou kuzelku tak to je pak lahoda :)

tyhle drhnouci pocity mam hlavne s magnumem a podobnejma hi alfa chmelama. tomahawk neznam


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry hopping
PříspěvekNapsal: úte 13. zář 2016 11:00:03 
Offline

Registrován: úte 08. pro 2015 12:50:59
Příspěvky: 18
Díky, tak to jsi mě trochu uklidnil. Tomahawk, který jsem použil, měl 15% Alfa a používá se, myslím, hlavě na hořkost, takže je asi pravda, že spíš bude "na vině" on. Každopádně dám tomu tedy čas, díky :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry hopping
PříspěvekNapsal: pon 23. led 2017 15:27:16 
Offline

Registrován: pon 24. říj 2016 9:17:57
Příspěvky: 14
Ahoj, chtěl bych poprosit o radu zkušených domovarníků. Chystám se poprvé na dry hop u AIPA o stupňovosti 14,2°P, která kvasí už 5.den. Jedná se o 25l a dry hop bude z 3 druhů chmele o celkové hmotnosti cca 120g. Můj plán je následující:

Pivo nechám zcela prokvasit (očekávám kolem 1,014), poté pivo stočím do druhé (řádně umyté) kvasné nádoby s tím, že kvasnice nechám v původní nádobě, přidám chmel ve dvou převařených neobarvených punčochách a ponechám působit 6-7dní. Poté pivo stočím do lahví s přidáním dextrózy.

Je možné to takto udělat? Názory a zkušenosti s DH se dost liší. Jde mi o to, jestli třeba není zbytečná ta druhá nádoba, zda nedělat DH ve fermentační nádobě i s kvasnicemi (bouřlivé kvašení už proběhlo) a nechat chmel působit při pomalém kvašení např... Mám strach nechat prokvašené pivo 7dní v nádobě. Zbydou tam pak nějaký kvasnice pro dosycení? Předem mnohokrát děkuji za jakoukoliv radu či tip.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry hopping
PříspěvekNapsal: pon 23. led 2017 21:32:25 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 207
Jsou možné obě varianty. Pro Tebe ale bude asi výhodnější po dokvašení přetočit do další nádoby s tím, že v pivu bude akorát kvasnic pro nasycení a zbytek zůstane na dně spilky. Týden DH, pak bych přidal cukr 6g/l ve formě sirupu (svařená voda s cukrem), opatrně ale pořádně promíchal a lahvoval.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 231 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 20, 21, 22, 23, 24  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz