VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 23. srp 2017 3:20:59
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Aroma a hořkost
PříspěvekNapsal: pon 23. kvě 2016 18:33:02 
Offline

Registrován: stř 20. kvě 2015 13:45:10
Příspěvky: 100
Ahoj. Jak je možné, že se v pivě vytratí hořkost i chmelové aroma? Hned po dokvašení to je ještě cítit, ale po uležení už je to jenom sladké a žádné aroma tam není.

Uvařil jsme 13° a kvasil jsem spodníma kvasnicema při 11°. Teď je to 4 týdny odleželé a je to s hořkostí mizérie. Chmelil jsem následovně

chmelovar 90min
1 chmelení ŽPČ 2015 90min 150g
2 chmelení ŽPČ 2015 30min 130g
Ibu mi vychází na 34. Příště na chmelu přitlačit není problém, ale proč se vytratí všechno aroma? Z piva jsou cítít jenom kvasnice


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Aroma a hořkost
PříspěvekNapsal: pon 23. kvě 2016 21:23:19 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 216
Ahoj, nepíšeš množství piva. Já bych chmelil na třikrát, poslední dávka chmelu na aroma se dává 10 minut před koncem nebo třeba až do whirpoolu. Ale tady bude hlavní problém v kvasnicích, co to bylo zač?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Aroma a hořkost
PříspěvekNapsal: úte 24. kvě 2016 7:58:16 
Offline

Registrován: stř 20. kvě 2015 13:45:10
Příspěvky: 100
Piva bylo 65l
Jaky je to typ kvasnic nevim - muzu zjistit. Jsou to tekute kvasnice z pivovaru a zakvasel jsem v den odliti - nikde mi to tedy nelezelo. Davkovani je dle dodavatele do onoho pivovaru 15l kvasnic na 1000l mladiny. Ja dal tedy 1l kvasnic

Druhy den po zakvaseni probehlo bourlive peneni a dokvasilo mi to za 7 dni

Dalsi poznatek je, ze pivo z 5l soudku je min horke, nez pivo z lahve. Pritom to lezelo spolecne 4 tydny v 50l keg sudu.

Prvni problem tedy vidim ve spatnem postupu chmeleni. A neni taky chyba pouzit jenom zpc - zkusit prvni chmel dat na horkost nejaky napr sladek?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Aroma a hořkost
PříspěvekNapsal: úte 24. kvě 2016 10:53:35 
Offline

Registrován: pát 19. zář 2014 12:56:45
Příspěvky: 50
Bydliště: TN
Nepises ake % alfa kyselin mal ten ZPC.

Mne ked to pocitam podla: http://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/ vychadza aj pri 3% alfe stale pod 30 IBU.

Este moze byt problem aj so skladovanim toho chmelu.

Inak pri 34IBU to moc horke ani aromaticke nebude, leziaky chmelim troska viac. Ked davam 35IBU tak to je piticko pre baby. Ked idem nad 40 zacina to byt fajin, ale kazdy to nemusi tak moc nachmelene.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Aroma a hořkost
PříspěvekNapsal: úte 24. kvě 2016 20:09:25 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 216
Mě překvapilo to, že po 4 týdnech ležení jsou z piva cítit kvasnice, jak píšeš.
Jinak asi bych nešel cestou zvyšování IBU, těch 35 by mělo u ležáku stačit. Piva ze Žateckého pivovaru mají IBU 24 - 27 a (většinou) mají dobrou hořkost a super aroma ŽPČ. Na první chmelení pro hořkost dávají Sladek nebo Premiant, potom ŽPČ.
Ještě mě napadá - je dostatečně bouřlivý var při chmelovaru?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Aroma a hořkost
PříspěvekNapsal: úte 24. kvě 2016 20:50:20 
Offline

Registrován: stř 20. kvě 2015 13:45:10
Příspěvky: 100
Priznavam, ze 100 stupnu se v domacich podminkach tezko dosahuje. Ale pod 95 st jsem urcite celych 90min nebyl


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Aroma a hořkost
PříspěvekNapsal: stř 25. kvě 2016 21:14:27 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 216
Tak tady bude část problému, chce to opravdu bouřlivý var. Hodně pomáhá nějaké víko, chmelovar nemusí být úplně odkrytý, stačí třeba 1/4 otevřená pro únik par.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz