VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing
http://varimpivo.cz/

Sterilizace chmele před studeným chmelením
http://varimpivo.cz/viewtopic.php?f=21&t=2821
Stránka 1 z 2

Autor:  ferra.ri [ úte 19. dub 2016 7:51:41 ]
Předmět příspěvku:  Sterilizace chmele před studeným chmelením

Nazdar sládci :D ,
zajímalo by mě, jestli někdo z vás sterilizuje chmel před studeným chmelením? Zatím mě to vždy klaplo a při studeném chmelení jsem nezavlekl infekci.
Ale dumám nad tím, jestli to jde? Trouba a aspoň 100 stupňů se mě zdá z důvodu ztráty aroma docela blbost, germicidní lampu každý doma nemá.
Nebo použít stará „Horská slunce“ což jsou silné zdroje UV-A, B, C, které mají všechny silně desinfekční účinek?

Co vy na to :?:

Autor:  Mosquit [ úte 19. dub 2016 9:15:11 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sterilizace chmele před studeným chmelením

Nepoužívám. V minipivovarech jsem to taky ještě neviděl používat.

Vycházím ze zkušenosti, že chmel je dost agresivní na to, aby si do sebe něco pustil, a druhak se dry-hoppuje v tanku/sudu nebo na konci hlavního kvašení, kdy hrozí nebezpečí menší než na začátku kvašení.

Autor:  vankus [ úte 19. dub 2016 11:04:27 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sterilizace chmele před studeným chmelením

Ja by som sa tiez chcel opytat ohladom sterilizace / oplachovania:
Chodim na dozber do blízkej chmelnice kde pestuju ZPC, namrazim si ho vzdy dostatocne mnozstvo, ale neviem, ci ho mam pred pouzitim nejako preplachnut. Mam totiz dilemu, ze preplachnutim vyplavim aromaticke latky, ale zase nechcem si do piva zavliect kadejake postreky a prach, tak ho radsej preplachujem.
Neverim vsak, ze ho pred susenim na susicke umyvaju - rovno z chmelnice ide totiz do susiarne.
Tak ako je to vlastne ?

Autor:  Vláďa [ čtv 21. dub 2016 18:50:20 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sterilizace chmele před studeným chmelením

Obvykle s tím není problém, ale např. loňská Citra byla infikovaná a několik minipivovarů na plzeňsku to odskákalo (doloženo laboratorním rozborem).

Autor:  Vláďa [ čtv 21. dub 2016 18:51:02 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sterilizace chmele před studeným chmelením

Mosquit píše:
Nepoužívám. V minipivovarech jsem to taky ještě neviděl používat.

Vycházím ze zkušenosti, že chmel je dost agresivní na to, aby si do sebe něco pustil, a druhak se dry-hoppuje v tanku/sudu nebo na konci hlavního kvašení, kdy hrozí nebezpečí menší než na začátku kvašení.

Obvykle s tím není problém, ale např. loňská Citra byla infikovaná a několik minipivovarů na plzeňsku to odskákalo (doloženo laboratorním rozborem).

Autor:  ferra.ri [ čtv 21. dub 2016 20:04:51 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sterilizace chmele před studeným chmelením

Teď mě ještě napadá, co chmel hluboce přemrazit tak na -25 stupňů :?:

Autor:  Pike [ pát 22. dub 2016 7:49:23 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sterilizace chmele před studeným chmelením

Zmrazení velkou část mikroorganismů nezničí, jen zastaví jejich množení.
A k UV záření: Nejsem si jist, jak hluboko do granulí by pronikalo. Navíc se obávám, že by přispívalo k oxidaci.

Autor:  HJanda [ pon 05. bře 2018 21:27:10 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sterilizace chmele před studeným chmelením

Je velký problém ta hlavice jen mírně polét vroucí vodou 100C? Kdyby to bylo jen decentní polítí, tak by se aroma vyplavit nemuselo nebo minimálně a bakterie by to mělo zničit?

Pak mě ještě napadá, přes noc do mrazáku a pak rovnou do mikrovlné trouby a na 30 sekund to projet, to by taky nemělo chmel nijak poškodit a breberky tohle přeci nemohou zvládnout.

Autor:  glottis [ úte 06. bře 2018 17:10:38 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sterilizace chmele před studeným chmelením

asi nemusis jit ani na 100C. kompot se zavaruje treba na 85C a staci to. kdyz tomu das cas. a tim uz urcite nic neznicich. na druhou stranu to nikdo nedela a taky to jde :)

Autor:  provazek [ čtv 14. čer 2018 20:01:02 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sterilizace chmele před studeným chmelením

Ahoj, podle mých zkušeností z poslední doby není toto téma vůbec od věci. Konkrétně chmel MOSAIC, který je teď dostupný, je podle mě kontaminovaný. Já jsem várku, kde jsem ho měl na DH, vyléval a úplně stejnou odpornou pachuť jsem cítil v pivu Plavčík ze Žateckého pivovaru, kde je Mosaic také na DH. Něco jako smradlavé ponožky, plísňový sýr...
Na cyklisťáku jsme letos navštívili asi 20 minipivovarů a kromě Matušky jsem nenarazil na jedinou opravdu dobrou IPU nebo APU. Samé pachutě.
Zkusil jsem tedy řešení, které je někde mezi bezpečným chmelením do chmelovaru/whirpoolu a dobrodružným DH:
25 l světlý ALE 8°
chmelovar
60 min, 5 g TNT
30 min 15g TNT
Po vykvašení jsem si udělal minichmelovar asi 1l vody, 80g TNT na 3 minuty. Toto poté zavřel do sklenice, vychladil ve dřezu a přidal jako DH na 5 dní. Aroma fantastické, naprosto čistá chuť a vůně, hořkost příjemná (39 IBU), pitelnost výborná, nulové riziko kontaminace.
Vyzkoušejte to.
Mimochodem kvasnice jsem poprvé vyzkoušel MANGROVE JACK´S US WEST COAST M44 a naprostá spokojenost, asi lepší než US-05

Stránka 1 z 2 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/