VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 23. zář 2017 12:03:23
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: APA na 90 min. chmelovaru
PříspěvekNapsal: stř 11. lis 2015 14:08:29 
Offline

Registrován: pon 04. kvě 2015 7:51:29
Příspěvky: 142
Bydliště: Brno
Jimram píše:
Chmeleni weizenu za studena je podle mne pěkná blbost (promiňte mi tak přímočaré vyjádření). Weizen je zajímavý vůněmi vzniklými pro něj specifickým kvašením a v podstatě jakékoliv chmelení za studena je spolehlivě přebije.
Nemyslím si. I v silně chmelených pivech typu APA, EPA či IPA bývají vůně vzniklé kvašením rozeznatelné; nevím, proč by neměl být cítit kvasničný profil ve weizenu, který je mnohem výraznější. A ovocno-kořenné tóny z weizenových kvasnic mohou přinejmenším s některými odrůdami chmele pěkně ladit. Možná se mýlím a skutečně zjistím, že je to blbost, ale za pokus to podle mne stojí.
Ostatně, není to jen teorie, taková piva se dělají i komerčně. A třeba Schneider TAP 5 - Meine Hopfenweisse je jedno z mých nejoblíbenějších piv.

_________________
Pivo nechává narůstat masové partie člověka a silou a dobrotou této obilné šťávy dává i pěkné zbarvení v obličeji. Čistá voda naproti tomu člověka oslabuje, protože obsahuje vady a nemá velkou hodnotu.
Sv. Hildegarda z Bingenu (1098-1179)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: APA na 90 min. chmelovaru
PříspěvekNapsal: stř 11. lis 2015 17:19:28 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 206
Bydliště: Ohrobec
OK Beru zpět. Podobná piva neznám a asi to může být zajímavé. A pokud to má být v síle okolo 18°, tak je určitě všechno povoleno.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: APA na 90 min. chmelovaru
PříspěvekNapsal: čtv 12. lis 2015 8:12:50 
Offline

Registrován: pon 04. kvě 2015 7:51:29
Příspěvky: 142
Bydliště: Brno
Osobně znám jen toho Schneidera, ale slyšel jsem i o jiných a prý také nejsou marné. Prostě zkusím a uvidím, přinejhorším zjistím, že tudy cesta nevede. ;)

_________________
Pivo nechává narůstat masové partie člověka a silou a dobrotou této obilné šťávy dává i pěkné zbarvení v obličeji. Čistá voda naproti tomu člověka oslabuje, protože obsahuje vady a nemá velkou hodnotu.
Sv. Hildegarda z Bingenu (1098-1179)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: APA na 90 min. chmelovaru
PříspěvekNapsal: čtv 12. lis 2015 9:11:07 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2790
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Já si myslím že zrovna Hopfenweisse není nijak extra voňavé po chmelu. Jo hořké to je, silné to je, parametry weiznu to má. Ale jako IPA to pořád nechutná.

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: APA na 90 min. chmelovaru
PříspěvekNapsal: čtv 12. lis 2015 9:34:11 
Offline

Registrován: pon 04. kvě 2015 7:51:29
Příspěvky: 142
Bydliště: Brno
Mně přijde voňavé po chmelu dost, i když IPA to samozřejmě není. Taky mám pocit, že je to láhev od láhve - někde je ten chmel cítit více, jinde méně.

_________________
Pivo nechává narůstat masové partie člověka a silou a dobrotou této obilné šťávy dává i pěkné zbarvení v obličeji. Čistá voda naproti tomu člověka oslabuje, protože obsahuje vady a nemá velkou hodnotu.
Sv. Hildegarda z Bingenu (1098-1179)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: APA na 90 min. chmelovaru
PříspěvekNapsal: čtv 12. lis 2015 9:41:13 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2790
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
OK, já to zase tak moc nepiju, tak jednou ročně. Asi bude záležet na stáří lahve.

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: APA na 90 min. chmelovaru
PříspěvekNapsal: čtv 12. lis 2015 15:11:46 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Já jsem měl nějaký Hopfenweizen na jedné z Kočkyjád ze sudu a vonělo to celkem dost. Nejspíš to byl ten od Schneidera.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: APA na 90 min. chmelovaru
PříspěvekNapsal: čtv 17. pro 2015 10:12:56 
Offline

Registrován: pon 04. kvě 2015 7:51:29
Příspěvky: 142
Bydliště: Brno
Pokud by někoho zajímalo, jak dopadl můj pokus se zastudena chmelenou pšenicí:

Várka 23 l 12°. Slady 60% pšeničný, 40% Mnichov I. (u weizenů mi Mnichov vyhovuje více než Plzeň, připadá mi, že dává plnější a zajímavější chuť).
Rmutováno stupňovitou infuzí s maltázovou pauzou dle níže uvedeného grafu.
Chmelovar 60 min.
60 min. 10 g Hallertauer Blanc
20 min. 10 g Mandarina Bavaria
Flame Out 15 g Mandarina Bavaria + 30 g Hallertauer Blanc
Dry Hop 60 g Hallertauer Blanc 4 dny
Teoretická hodnota IBU: 16,9
Kvasinky BrewMaster Wheatbeer Yeast

Postřehy:
Při časných ochutnávkách (při stáčení a zhruba týden po nalahvování) bylo pivo takové podivně rozhádané, dominovaly v něm weizenové tóny (banán a hřebíček), zřetelně byl cítit diacetyl (což se mi jinak nestává), chmel o sobě dával vědět spíše jen formou určité zemitosti, která s ostatním projevem příliš neladila. Rozhodně se nepotvrdily názory, že studené chmelení zcela přebije aroma pšenice, spíše tomu bylo naopak.
Při dalším zrání se ale vše začalo výrazně obracet k lepšímu: zemitost a diacetyl vymizely, banány a hřebíček mírně ustoupily do pozadí, naopak citrusové a kořenné aroma chmelů vystoupilo vpřed. Postupně se to vše pěkně propojilo a zakulatilo.
Nyní (necelý měsíc po stočení) je z toho velmi příjemné (aspoň pro mne) pití, které nezapře charakter pšenice, ale je doplněno o chmelové aroma. Hořkost je subjektivně určitě vyšší než teoretických 16,9 IBU - chmely na Flame Out a Dry Hop určitě dodaly svůj podíl, i když program (BrewTarget) je počítá za nulu.

Závěry:
Zajímavá zkušenost a vcelku pozitivní výsledek. Není to ani čistokrevný weizen, ani IPA, dokonce to není ani něco mezi tím - je to prostě pivo samo pro sebe. ;)
Určitě takto neplánuji do budoucna dělat všechny pšenice, ale jednou za čas pro zpestření - proč ne?
Takové pivo určitě vyžaduje aspoň pár týdnů zrání; déle než běžné pšenice. Weizenový charakter to utlumí, ale celkovému dojmu to prospěje.
Chmely s výraznějším aroma (třeba Citra) nebo větší množství použité na Dry Hop by pivo asi ještě více vzdálily weizenovému předobrazu - otázka je, jestli by se více přiblížilo IPA, nebo by bylo jen ještě více "samo pro sebe". Námět pro další experimentování?

_________________
Pivo nechává narůstat masové partie člověka a silou a dobrotou této obilné šťávy dává i pěkné zbarvení v obličeji. Čistá voda naproti tomu člověka oslabuje, protože obsahuje vady a nemá velkou hodnotu.
Sv. Hildegarda z Bingenu (1098-1179)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: APA na 90 min. chmelovaru
PříspěvekNapsal: čtv 17. pro 2015 10:25:11 
Offline

Registrován: pon 04. kvě 2015 7:51:29
Příspěvky: 142
Bydliště: Brno
Chtěl jsem přiložit graf infuze, ale u 17kB obrázku je prý dosaženo maximální velikosti příloh...

_________________
Pivo nechává narůstat masové partie člověka a silou a dobrotou této obilné šťávy dává i pěkné zbarvení v obličeji. Čistá voda naproti tomu člověka oslabuje, protože obsahuje vady a nemá velkou hodnotu.
Sv. Hildegarda z Bingenu (1098-1179)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: APA na 90 min. chmelovaru
PříspěvekNapsal: pát 18. pro 2015 22:03:10 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 219
Pike píše:
Chtěl jsem přiložit graf infuze, ale u 17kB obrázku je prý dosaženo maximální velikosti příloh...

Úložiště tohoto fóra je plné a už nejde nic dalšího nahrát. Zkus obrázek umístit na nějaký server např. jpeg.cz a dát se odkaz (Img)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Česká pera na zakázku www.perka.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz