VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 23. srp 2017 3:20:09
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Zamražení 'čerstvého/nesušeného' chmelu
PříspěvekNapsal: pát 04. zář 2015 7:05:57 
Offline

Registrován: úte 09. zář 2014 14:32:06
Příspěvky: 20
Ozval se mi kamarád, že si mám dorazit očesat chmel ... loni jsem sušil, ale letos na to bohužel nebudu mít čas ...

Koukal jsem, že někdo chmel zamražuje, což mě láká ale neznám pro a proti (fórum se pokusím prolést, ale česat jedu už dnes, tak nevím zdali to stihnu)

Jaké máte se zamražováním 'čerstvého/nesušeného' zkušenosti?? resp. s vařením ze zamražovaného chmelu?

Moje představa je čerstvě načesaný chmel podrtit a stlačit a šoupnout do mrazáku ...

Díky za pomoc
hs


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zamražení 'čerstvého/nesušeného' chmelu
PříspěvekNapsal: pát 04. zář 2015 8:18:42 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2786
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Já jsem to tak dělal. Nedrtil jsem ho, jen jsem ho před zmražením co nejvíc stlačil.
Piva z toho byla slušná, i po půl roce takovéhoto zpracování, některá získala na některých soutěžích ceny. Jednalo se ale jen o spodně kvašená piva s českými chmely; nemám zkušenosti se zpracováním např. UK nebo US chmelů.

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zamražení 'čerstvého/nesušeného' chmelu
PříspěvekNapsal: pát 04. zář 2015 12:54:01 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Já jsem první rok něco zamrazil, ale poslední dva roky to prostě nechám uschnout, aniž bych na to foukal, takže to zabírá chvíli prostor ale ne čas.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zamražení 'čerstvého/nesušeného' chmelu
PříspěvekNapsal: pát 04. zář 2015 20:51:55 
Offline

Registrován: stř 24. čer 2009 11:12:46
Příspěvky: 255
Čtvrtým rokem mám chmel s vlastní "chmelnice"Zatím nejlepší způsob uchování chmele mě asi vychází zamrazit ho čerstvý. Když jsem ho vysušil v susičce na ovoce, tak se ztratily skoro všechny aromatické látky, asi je ten proud vzduchu odfoukal.Sušení volně na vzduchu je zdlouhavé a když není vhodné počasí a je vysoká vlhkost vzduchu, tak si myslím, že by se tam mohli třeba tvořit plísně( ale to nemám jak zjistit, je to jen má domněnka). Takže čerstvý chmel dám do hliníkového "sáčku", ve kterém se dodává granulovaný chmel( objem cca 5l). Co nejvíc z něho zmáčnutím vyženu vzduch, potom pomocí vysavače ho " evakuuji"a dám do mražáku.Hliníkový obal zaručí, že se chmel neznehodnotí kyslíkem a pachy z ostatních potravin v mražáku , který přes normální PE sáček bez problémů přejdou. Takto mě vydrží bez problémů celou zimu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zamražení 'čerstvého/nesušeného' chmelu
PříspěvekNapsal: pon 07. zář 2015 6:59:45 
Offline

Registrován: úte 09. zář 2014 14:32:06
Příspěvky: 20
Tak jsem nakonec většinu zamrazil a co se nevešlo jsem nechal samovolně schnout na půdě (ze sušičky z loňska jsem měl podobný dojem, tj. že se ztratí aroma) ... uvidíme jaké budou výsledky letos ;))

Díky všem za pomoc
hs


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zamražení 'čerstvého/nesušeného' chmelu
PříspěvekNapsal: čtv 10. zář 2015 14:36:41 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 13. dub 2011 23:05:04
Příspěvky: 294
Bydliště: Okrouhlá, Boskovice
Já doporučuji vakuovačku od Tescomy. Speciální silné sáčky, ze kterých se pumpičkou odsaje vzduch. Objem je cca 1/3 původního.
Pak s tím do mražáku.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz