VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 21. srp 2017 16:40:18
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Vaření z planného chmele
PříspěvekNapsal: pon 10. zář 2012 19:38:08 
Offline

Registrován: ned 12. srp 2012 22:28:03
Příspěvky: 8
Bydliště: Ostrava!!!
Take zdravim,natrhal jsem plany chmel, nasel jsem ho doslova mraky kolem Batova kanalu v useku plavebnich komor Babice - Spitihnev a take u cyklostezky kolem Moravy v Napajedlich. Na strankach jsem nasel, ze chmel se ma susit pri 55 - 60 st. C po dobu 6 - 9 hod. Susil jsem ho na tacku za zadnim sklem auta na peroucim slunku, takze ta teplota se tomu priblizovala.
Sisky jsou pekne vysusene (hezky susti). Chystam se teprve na prvni varku.
Mam tedy otazku co s timto vysusenym chmelem? Je potreba suchy chmel nejak pomlit nebo sisky jen nejak rozmelnit? Jak takovy chmel pak pouzit ve chmelovaru resp. kolik ho pouzit. Vahy na tak male hmotnosti nema, staci teda davkovat napr. objemove na lzicku.
Samozrejme netrvam na tom aby prvni varka byla chmelena timto chmelem, spis jen tak sonduju, co s tim dal.

Diky za odpoved


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaření z planného chmele
PříspěvekNapsal: úte 11. zář 2012 9:37:57 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 20. úno 2011 16:13:20
Příspěvky: 97
Bydliště: zahorie
ja davam tento divoky na polovicu s premiantom lebo jeho % alfa je neista, gramaz podla receptu kedze je vysuseny, hadzem tam cele sisky lepsie sa to vybera ako granulat neplave tam tolko mikrocastic

_________________
Varím často, varím rád.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaření z planného chmele
PříspěvekNapsal: úte 11. zář 2012 13:22:54 
Offline

Registrován: ned 12. srp 2012 22:28:03
Příspěvky: 8
Bydliště: Ostrava!!!
Ja to tedy zkusim, mam ted v planu prvni varku, mam na to nachystano:

1pixlu svetleho VUPSu (mirne nachmeleno)
1pixlu tmaveho Bruntalu
11g kvanice S-33

takze bych to dochmelil timto planym susenym chmelem, predpokladam ze by melo stacit cca 40min chmelovar?
Kvasil bych pak svrchne, ve sklepe mam stabilne 19 - 20st. C


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaření z planného chmele
PříspěvekNapsal: úte 11. zář 2012 17:01:47 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 13. dub 2011 23:05:04
Příspěvky: 294
Bydliště: Okrouhlá, Boskovice
dako píše:
Ja to tedy zkusim, mam ted v planu prvni varku, mam na to nachystano:

1pixlu svetleho VUPSu (mirne nachmeleno)
1pixlu tmaveho Bruntalu
11g kvanice S-33

takze bych to dochmelil timto planym susenym chmelem, predpokladam ze by melo stacit cca 40min chmelovar?
Kvasil bych pak svrchne, ve sklepe mam stabilne 19 - 20st. C

Vetšinou se dělá 90min chmelovar z důvodu maximální výtěžnosti látek z chmele. Delší nemá smysl. U kratšího nevyvaříš z chmele vše co by si mohl + tam bude možná problém s vysrážením bílkovin u toho Bruntálu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaření z planného chmele
PříspěvekNapsal: úte 11. zář 2012 17:03:56 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2786
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Myslím že chmelovar 90 minut se dělá především pro vysrážení nechtěných látek, bílkovin, zamezení DMS, ... Výtěžnost chmele je (pro domovarníky určitě) druhotná.

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaření z planného chmele
PříspěvekNapsal: úte 11. zář 2012 17:21:23 
Offline

Registrován: ned 12. srp 2012 22:28:03
Příspěvky: 8
Bydliště: Ostrava!!!
Ted otazka kolik ho dat? 5, 10 nebo 15g? :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaření z planného chmele
PříspěvekNapsal: stř 12. zář 2012 7:18:46 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 20. úno 2011 16:13:20
Příspěvky: 97
Bydliště: zahorie
to je velmi individualne a po case si kazdy stanovi svoju davku chmela , ja davam do psenicnych piv okolo 0,55 gramu na liter mladiny, do ostatnych okolo 1 gramu na liter mladiny, chmelim premiantom s 10 % alfa

_________________
Varím často, varím rád.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaření z planného chmele
PříspěvekNapsal: stř 12. zář 2012 7:36:28 
Offline

Registrován: ned 12. srp 2012 22:28:03
Příspěvky: 8
Bydliště: Ostrava!!!
jj, zkusim a uvidime...dam vedet, jak to dopadlo :) snad se mi to nepodari hned napoprve zkazit


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaření z planného chmele
PříspěvekNapsal: pon 24. zář 2012 8:45:34 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 27. črc 2011 8:00:06
Příspěvky: 89
Bydliště: Tábor
Zdravím,
včera jsem ve sklepě narazil na par lahví světlého ležáku, které jsem vařil z planného chmele. To pivo je tak hořké že se nedá vůbec pít :-D. Dle mých poznámek jsem dohledal že jsem sypal 30g sušených lístků hlávek (to je pořádná hromada lupení) na cca 18L mladiny.

Když vemu, že na 18L mladiny dávám dohromady 90g granulovaného červenáku a tady jsem dal jen 30g (víc jsem neměl), tak mi to moc nesedí..

Nemáte někdo teorii proč je to tak extrémně hořké? Že by nějaké bakterie?
Díky


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vaření z planného chmele
PříspěvekNapsal: pon 24. zář 2012 12:26:43 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 11. úno 2011 18:05:30
Příspěvky: 118
Bydliště: Praha
Ondřej Šilha píše:
Zdravím,
včera jsem ve sklepě narazil na par lahví světlého ležáku, které jsem vařil z planného chmele. To pivo je tak hořké že se nedá vůbec pít :-D. Dle mých poznámek jsem dohledal že jsem sypal 30g sušených lístků hlávek (to je pořádná hromada lupení) na cca 18L mladiny.

Když vemu, že na 18L mladiny dávám dohromady 90g granulovaného červenáku a tady jsem dal jen 30g (víc jsem neměl), tak mi to moc nesedí..

Nemáte někdo teorii proč je to tak extrémně hořké? Že by nějaké bakterie?
Díky

Co třeba vyšší obsah hořkých kyselin ...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz