VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je čtv 18. říj 2018 15:52:05
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: stř 02. bře 2011 12:39:11 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Mosquit píše:
Jaky je rozdil v jedno a vice-stupnove infuzi? Takova ta klasika +/- 38-53-65-72-... je vicestupnova?


Ano.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: stř 02. bře 2011 12:42:41 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
http://www.homebrewtalk.com/wiki/index. ... on_mashing

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: pon 14. bře 2011 9:21:54 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Tak jsem v sobotu zas udělal stout a chci se podělit o novou zkušenost s novým typem vaření.
Do sypání jsem dal 11% obilných vloček (2/3 ovesných + 1/3 ječných), ty jsem namočil na 30 min ve vodě a pak dal s 20% sladu do hrnce, vystřel při 50°C po 20 min, pak 62°C po 20 min, 72°C po 20 min a nakonec 20 minut povařil. Všechno krásně scukřilo. Poté jsem dolil vodu na celkové množství a vystřel se zbytkem sladu při 68°C, po hodině zvednul na 75°C a za 30 min scedil.
Povím vám, že ten rmut (po vrácení ke zbytku) se táhnul jako med, takovou konzistenci jsem ještě nezažil, pravděpodobně se to ani nemuselo míchat. A teď překvapení na závěr - ačkoli propočty byly dělány na 13ku, naměřil jsem 16% EPM! Holt ty vločky dávají víc než slad, jinak tomu nerozumím. přitom když jsem je zkoušel dávat do běžné infuze, tak mi EPM vůbec nezvedly ani když to zcukřilo, tomu fakt nerozumím:)
Každopádně už to vesele kvasí a já se moc těším na výsledek. Chuť sladiny byla fantastická, ten oves to zakulatil a já nepochybuji, že to bude dobré. Jen budu muset počkat asi až do vánoc.
Vaření ejlů je fakt zážitek!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: pon 14. bře 2011 13:54:36 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 10. srp 2010 10:35:00
Příspěvky: 339
Bydliště: Praha
Vláďa píše:
na celkové množství a vystřel se zbytkem sladu při 68°C, po hodině zvednul na 75°C a za 30 min scedil.
Povím vám, že ten rmut (po vrácení ke zbytku) se táhnul jako med, takovou konzistenci jsem ještě nezažil, pravděpodobně se to ani nemuselo míchat. A teď překvapení na závěr - ačkoli propočty byly dělány na 13ku, naměřil jsem 16% EPM! Holt ty vločky dávají víc než slad, jinak tomu nerozumím. přitom když jsem je zkoušel dávat do běžné infuze, tak mi EPM vůbec nezvedly ani když to zcukřilo, tomu fakt nerozumím:)


Mam podobnou zkusenost, ale rikal jsem si, ze se mi konecne krasne podarilo vytvorit pivo, medova vune i viskozita... akorat jsem to pak stocil pozde, tak to nemam tak nasyceny, coz u ejlu zas tak nevadi, ale chutove je to uz hodne zajimavy po 4 tydnech... ale necham mu jeste tak mesic, dva....

_________________
Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: stř 18. kvě 2011 11:31:06 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 04. led 2011 8:57:12
Příspěvky: 390
Bydliště: u Frýdku - Místku
při poslední várce jsem přidal na 10kg sladu 300g ovesných vloček.
Při stejném poměru sladů a hrubosti mletí jsem to cedil oproti obvyklé 1,5hod. 3a půl hodiny-myslel jsem,že mě jebne!
Vařil jsem falešnou dekokcí a po prodlevě na 37 st.C naměřil pH mezi 5,4-5,5.
Máte někdo podobnou zkušenost?
Může přídavek vloček takto zmrvit scezování?

_________________
http://divokypstros.webnode.cz/

Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: stř 18. kvě 2011 12:12:02 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 11. úno 2011 18:05:30
Příspěvky: 118
Bydliště: Praha
slamak píše:
při poslední várce jsem přidal na 10kg sladu 300g ovesných vloček.
Při stejném poměru sladů a hrubosti mletí jsem to cedil oproti obvyklé 1,5hod. 3a půl hodiny-myslel jsem,že mě jebne!
Vařil jsem falešnou dekokcí a po prodlevě na 37 st.C naměřil pH mezi 5,4-5,5.
Máte někdo podobnou zkušenost?
Může přídavek vloček takto zmrvit scezování?

Já naposled sypal do 8kg sladů 1kg vloček. Promlel jsem je tedy před tím lehce ve šrotovníku, jen se tak trochu pomuchlaly. A scezoval jsem naprosto standardně. Spíš musím škrtit kohout aby to neprošlo moc rychle. Vařil jsem jednormut. Možná mám ale hruběji mletý slad, nicméně výtěžnost mám myslím odpovídající vzorečkům.
Scezuji přes nerezové drátěné síto.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: stř 18. kvě 2011 12:47:43 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
slamak píše:
při poslední várce jsem přidal na 10kg sladu 300g ovesných vloček.
Při stejném poměru sladů a hrubosti mletí jsem to cedil oproti obvyklé 1,5hod. 3a půl hodiny-myslel jsem,že mě jebne!
Vařil jsem falešnou dekokcí a po prodlevě na 37 st.C naměřil pH mezi 5,4-5,5.
Máte někdo podobnou zkušenost?
Může přídavek vloček takto zmrvit scezování?


Podle mě nemůže - použil jsi jen 3%. Hledal bych chybu jinde. Možná záleží, co máš za zcezovačku, u mě minimální rozdíl i při použití 11% vloček.
Ovšem pozor - pokud zcezování vázne, nebojte se vzít měchačku a násadou to celé rozštěchrat. Rozšířené řeči o tom, jak se to nesmí rozvířit patří zcela regulérně do říše bludů!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: stř 18. kvě 2011 13:19:33 
Offline

Registrován: ned 20. úno 2011 22:17:19
Příspěvky: 392
zcela regulérně tam nepatří, neb když to celé takhle promícháš tak zase musíš čekat než si sednou kaly a zase musíš znovu podrážet. Tohle už jedině ze zoufalství, když se mi přicucne mláto ke dnu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: stř 18. kvě 2011 13:36:09 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Samozřejmě, že na nic čekat nemusím a už vůbec ne znovu podrážet.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: stř 18. kvě 2011 13:51:52 
Offline

Registrován: pát 17. říj 2008 21:12:52
Příspěvky: 229
Bydliště: Liberec
Při scezování spodem potřebuješ aby si mláto sedlo a vytvořilo filtrační vrstvu, jemné kaly, které byly v tom sedlém mlátu se vyplaví s první částí a vrátíš je nahoru. Pakliže měchačkou rozoráváš mláto tak samozřejmě ne celou vrstvu aby spodní vrstva "filtru" byla soudružná. V pivovaru taky ve scezovací kádi horní vrstvy rozorávají a to hlavně při vyslazovávání, protože vyslazování dělají sprchováním dostatečně teplou vodou sprchama umístěnýma přímo na přehrabovadle.
Na uplné sednutí jemných kalů je nutné čekat, pakliže stahuješ hadičkou horem.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz