VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 12. pro 2018 19:46:59
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

https://www.pivovary-braumeister.cz Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: pon 14. úno 2011 15:52:52 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Měl bych dotaz na zkušenější kolegy, kteří se věnují ejlům a používají též nesladované zrno. V receptech se většinou uvádí obilné vločky (pšeničné, ječmenné, ovesné..), myslel jsem, že je to jedno a že můžu používat běžné zrno, ale asi není. Tušíte někdo v čem je rozdíl?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: pon 14. úno 2011 21:55:17 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 06. pro 2010 15:29:46
Příspěvky: 192
Bydliště: Brno
Pokud to zrno rozdrtíš, tak není rozdíl. Jde jenom o to, že dostaneš obsah zrna do roztoku, a to jde líp z vloček. Respektive nemusíš mít šrotovník.

_________________
Mám rád chmel.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: pon 14. úno 2011 22:55:11 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Mastermind píše:
Pokud to zrno rozdrtíš, tak není rozdíl. Jde jenom o to, že dostaneš obsah zrna do roztoku, a to jde líp z vloček. Respektive nemusíš mít šrotovník.


Ne ne, bohužel v tom rozdíl je. Představuju si to asi tak, jako rozdíl mezi čerstvými a sušenými houbami v pokrmu (vločky budou sušší než celá zrna). O šrotování nejde vůbec, kdo vaří, má i šrotovník.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: pon 14. úno 2011 23:25:28 
Offline

Registrován: stř 03. úno 2010 20:40:23
Příspěvky: 344
nemáš pravdu.
Já vařím o106 a šrotovník nemám :-)
melou mi to už ve sladovně :-D


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: úte 15. úno 2011 21:58:31 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 10. srp 2010 10:35:00
Příspěvky: 339
Bydliště: Praha
ja pouzivam vlocky a ted jsem pouzival do stouty kroupy, ktery jsem si uprazil...

_________________
Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: čtv 24. úno 2011 11:16:04 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
temnor píše:
ja pouzivam vlocky a ted jsem pouzival do stouty kroupy, ktery jsem si uprazil...


Jaký používáš vločky a jak je upravuješ? Jak rmutuješ? A je nějaký výsledek? Já když použiju vločky do infuze, tak žádný výsledek nevidím - není lepší pěna a ani není horší scezování = soudím, že je asi nutné je nějak povařit.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: pát 25. úno 2011 23:50:34 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 10. srp 2010 10:35:00
Příspěvky: 339
Bydliště: Praha
no koupil jsem zatim obycejny... vysledek tezko rict - teprve to lezi...

_________________
Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: stř 02. bře 2011 11:41:08 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Takže pro úplnost doplním něco málo, co jsem o tom zjistil:

1. nesladované zrno není jen levnější náhražka sladu, ale důležitá součást receptů na ejly a stouty neb přidává specifické chuťové nuance, často se uvádí "tělo" a nebo též "hlava". Co to je, nevím:-) Další výhodou je hustá smetanová pěna.

2. při použití surového zrna je třeba velmi jemného mletí a použití buď dekokce, nebo multistupňové infuze. V případě VLOČEK to ale není nutné, protože prošly již minimálně 20minutovou zapářkou a tudíž se nemusí vařit! Zde asi hlavní rozdíl v užití.

3. Surové zrno se vystře při nižších teplotách s částí vysoce enzymatického sladu, pomalu zahřeje k varu a vaří 20 min. Poté se to celé přidá do zapářky zbylého díla. Světlé slady jsou více enzymatické než slady tmavší a karamelové. Vhodné je užití pale ale sladu, který je dělán na jednoduchou infuzi.

4. bezpečné je užití max. do 15% sypání, ale je možné až do 50% pokud sládek ví co dělá a má zajištěn dostatek enzymů:-)

Tolik ve stručnosti a zjednodušení, pokud má někdo další poznatky a zkušenosti, sem s nimi.
Osobně jsem užití ovesných vloček při jednoduché infuzi nepoznal, ale ječmenné vločky při vícestupňové infuzi jsem poznal a daly ejlu zajímavou "hrubost" a vůni.

PS: K čertu s Reinheitsgebot!:)


Naposledy upravil Vláďa dne stř 02. bře 2011 12:46:16, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: stř 02. bře 2011 11:53:30 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 10. srp 2010 10:35:00
Příspěvky: 339
Bydliště: Praha
Vláďa píše:
Takže pro úplnost doplním něco málo, co jsem o tom zjistil:
1. nesladované zrno není jen levnější náhražka sladu, ale důležitá součást receptů na ejly a stouty neb přidává specifické chuťové nuance, často se uvádí "tělo" a nebo též "hlava". Co to je, nevím:-) Další výhodou je hustá smetanová pěna.


tak jsem k tomu pristupoval... za to dalsi info dik...

ja to vetsinou sypal do vstirky jako prvni a pak slady, ale pri one step infusion...

_________________
Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nesladované obilí - vločky nebo zrno?
PříspěvekNapsal: stř 02. bře 2011 12:10:52 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2842
Bydliště: Zeleneč
Jaky je rozdil v jedno a vice-stupnove infuzi? Takova ta klasika +/- 38-53-65-72-... je vicestupnova?

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz